Ирландската изпълнителка Шинейд О’Конър (ШЪнейд, както е по-правилно да се произнася името ѝ ) е починала от "хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и бронхиална астма заедно с нискостепенна инфекция на долните дихателни пътища", става ясно от нейния смъртен акт, съобщи в. The Guardian, цитирайки The Irish Independent, една година след смъртта на певицата.

Както MySound.bg писа, тя издъхна на едва 56-годишна възраст на  26 юли.

Първият съпруг на О'Конър и неин близък приятел Джон Рейнолдс е регистрирал смъртния акт в Лондон

О'Конър беше погребана с официална церемония на 8 август в гробище в град Брей, недалеч от Дъблин, в присъствието на президента на Ирландия Майкъл Хигинс, Боно, Ди Едж и Адам Клейтън от U2, Боб Гелдоф от Boomtown Rats и много други.

Певицата придоби международна популярност с хита "Nothing Compares 2 U", който през 1990 г. оглави световните класации. Тя бе известна и като активист, обръщайки сериозно внимание на редица проблеми, сред които малтретирането на деца, расизма и правата на жените.

"Вироглавата ирландка", както я наричаха приживе, скъса снимка на папа Йоан-Павел II по време на телевизионното предаване "Saturday Night Live" през 1992 година.Изправи се още срещу Маргарет Тачър, Франк Синатра и други известни  личности.

Снимка: AP