Франко Гати от известната италианска вокална формация Ricchi e Poveri (Рики е Повери) е починал в Генуа на 80-годишна възраст, съобщиха от групата с думите: "Една част от живота ни си отиде. Чао, Франко",

След внезапната смърт на сина си Алесио през 2013 година певецът композитор, който от дълги години години имаше здравословни проблеми. се оттегли от сцената.  В. "Кориере дела сера" припомня, че той напуска групата през 2016 г., въпреки че тя се събира в оригиналния си състав, за да участва като почетен гост на фестивала на италианската песен в Сан Ремо през 2020 г. Няколко години по-късно Готи участва в събирането на квартета, но по това време музикалната му дейност вече беше  приключила.

Министър-председателят на страната Джорджа Мелони се включи в съболезнованията и написа в Туитър: "Отиде си част от италианската музикална история, човек, който посрещаше болезнените предизвикателства на живота с голямо достойнство. Чао, Франко"

Ricchi e Poveri е сформирана през 1968 година. Гати, придобил популярност като "мустака", е в състава от самото начало. Първият успех на поп групата е след участието ѝ във фестивала Cantajiro с песента "L'ultimo amore" ("Последна любов"), в която се долавя влиянието на американската поп-рок четворка The Mamas & Тhe Papas. По време на дългогодишната си кариера, достигнала връх в своята популярност си през 70-те и 80-те години на миналия век,  групата свири многократно в Сан Ремо и печели конкурса през 1985 г. През 1978 г. формацията представя Италия на "Евровизия". От 90-те години на миналия век Рики е повери се изявяват активно по телевизията и имат многобройни турнета в различни страни. Въпреки че съставът им е намален, формално групата не е преставала да съществува и понастоящем се изявява като дует на Анджело Сотджу и Анджела Брамбати.

Анджела Брамбати, Анджело Сотджиу и Франко Гати пяха в България през 2009 година.