Любимата на няколко поколения естрадна звезда Ваня Костова ни напусна на 64 години, извести Нова ТВ, позовавайки се на свои източници.

Към момента причината за кончината ѝ не е известна. Според Стефан Диомов тя е починала внезапно, в края на април са имали концерт във Велико Търново и тогава Ваня се е чувствала отлично. Партньорът ѝ от Тоника СВ Теодор Шишманов написа: "Днес си отиде Ваня. С нея си отива и част от мен. Сбогом, мила! Мир и светъл път на душата ти!"

В навечерието на 50-годишния си юбилей пребори рака на гърдата. По време на участието си в предаването VIP Brother направи хипертонична криза заради високо кръвно налягане и се наложи да бъде извдена от шоуто.

Ваня Костова е родена в Димитровград на 18 април 1957 година. Прекарва детството си в Родопите, завършва английската гимназия в Бургас, където родителите ѝ се установяват в края на 60-те. Бунтарка, още като ученичка е изключена два пъти, защото пее в нощните програми на увеселителните заведения в Бургас и Слънчев бряг.

Завършва Българската държавна консерватория в класа на доцент Георги Кордов. От нейния випуск са още Венета Рангелова, Ралица Ангелова от Тоника СВ, Веселин Маринов, Богдан Томов и други. През 1980 г. участва на общонационален конкурс към Ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална формация Тоника СВ. Журито избира Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. Отличните ѝ вокални възможности и индивидуален маниер на изпълнение до голяма степен определят нейния сценичен облик. Продуцентът и основателят на формацията - композиторът Стефан Диомов, започва усилено да пише свои композиции и да предлага песни и от други автори. Така през 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с Тоника СВ – "Приятели" по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели ТВ конкурса "Мелодия на годината '81". Костова се превръща в солистка на състава и песни от този период като "Приятели", "Аз и моето момиче", "Като сън", "Конче мое", "Къде си", "Вместо сбогом" и "Ако те има" допринасят силно за нейната лична популярност.

Във втория албум на Тоника СВ (1983 г.) Ваня Костова участва със седем солови изпълнения: "Мария", "Цвете за обич", "За старата любов", "Малайка", "Старата игра", "О.Маляо" и "Мандолината". Формацията е на върха на славата си и изнася над 350 концерта годишно, което реално почти лишава певците от свободно време и личен живот. През 1985 г. Тоника СВ издава третия си албум "Обич". Там мелодиите, изпети от Ваня Костова, са "Обич", "Звезда", "Казваха ми" и "За старата любов".

Шлагерите следват един след друг, но в отношенията ѝ с колегите настъпва разрив. През пролетта на 1986 година Костова записва последната си песен с Тоника СВ – "Очакване за пролет" по музика на Стефан Диомов и текст на Богомил Гудев. Остранена от групата и останала без софийско жителство, Ваня изпада в безизходица, от която я спасява предложението на Управлението на транспортните войски и постъпва през 1986 г. като солистка на ансамбъл Магистрали към Войските на Министерството на транспорта, където работи и Стефан Диомов. аня Костова започва самостоятелната си кариера с песни като "Черен кон, не умирай върху белия сняг", "Лятото" – дует със Стефан Димитров, "Искам да ти кажа", "Звезда" – с нов аранжимент и други. В репертоара ѝ са включени лирични песни, драматични балади, песни на народите и български народни песни. Сред популярните са "Рождество", "Звезда", Конче мое" и "Вишна".

През 1989 година на "Мелодия на годината" се представя с "Очила и стар рефрен" по музика Стефан Диомов и "Довиждане до утре" по музика на Стефан Маринов. "Очила и стар рефрен" е класирана на трето място. През 1994 г. Диомов събира всички певци от ръководените от него групи Тоника и Тоника СВ за незабравими бенефисни концерти в Бургас и София. Заедно певците решават да продължат под общото име Фамилия Тоника. Съставът набира огромна популярност и прави многобройни концерти. В тази група Ваня Костова участва в първите три албума и е солистка на песните като "Здравей, как си, приятелко", "Добър вечер, мамо", "Сезони", "Бяла къща – двор зелен" и др. Успоредно с Фамилия Тоника Ваня се изявява и самостоятелна певица.

През 1998 г. Ваня Костова за първи път композира песен - по стихове на Петя Дубарова "Звезди в мойта нощ". На "Бургас и морето" същата печели първото място като композитор. През 2008 г. издава два диска с най-добрите си песни, озаглавени "За старата любов" и "Закъснялата любов". Песните в тези антологии включват хитове от репертоара на Тоника СВ, в които Ваня е била солистка - "Приятели", "Мария", "Обич", "Конче мое", "Старата игра", "За старата любов", "Цвете за обич", "Очакване за пролет" и др. Всички от тях са нови версии с изключение на баладата от 1983 г. "Цвете за обич", която е в оргиналния вариант. Освен изпълнения от репертоара на Тоника СВ, в албумите има и много песни от соловата кариера на вокалистката.

През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна с възродената Фамилия Тоника. "Звезди в моята нощ" получава І награда на "Бургас и морето" - 1998. Мечтата ѝ е да издаде албум с песни по стихове на Петя Дубарова, които събира над 10 години. През 2001 г. отново се отделя от Тоника.

Следват две самостоятелни турнета в Канада и САЩ, където изнася десетки концерти.

През 2004 г. печели първата награда на фестивала "Пирин фолк" в дует със сина си Боян, а през 2005 прави турне в Австралия и Нова Зеландия, където представи своите неповторими шлагери. На 30 юни 2008 година Ваня Костова отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в столичната зала "България". През 2015 г. след изгладени отношения отново се събира с колегите си от Тоника СВ, с които участва в бенефисната проява на Стефан Диомов "Хайде заедно", а след това - в много концерти из цялата страна.

Да е светла паметта ѝ, ще помним нейния кадифен глас!

Снимка: Haskovo Info