Сиси Хюстън, соул и госпъл певица, носителка на "Грами" и майка на покойната Уитни Хюстън, почина в дома си в Ню Джърси на 91-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Тъжната вест дойде от нейната снаха – Пат Хюстън. "С тъга съобщавам, че днес почина моята кралица Сиси Хюстън", написа тя в своя Инстаграм профил и пусна снимка на колаж на покойната певица. "Тя беше силна и извисяваща се личност, жена с дълбока вяра и убеждения, която беше отдадена на семейството и нашата общност", се казва още в изявлението, както и че покойницата ще се присъедини в отвъдното към дъщеря си Уитни и своята внучка Боби Кристина.

Сиси Хюстън, чието истинско име е Емили Дринкард , е родена през 1933 г. в Ню Джърси и е най-малката от осем деца. Започва да пее в църквата на 5-годишна възраст. След госпъла се насочва към поп музиката. През 60-те години става част от групата Суийт инспирейшън, в която участват още Дорис Трой и Дайън Уоруик. Те са беквокалистки в записи на хитовете на Арета Франклин "Think" и "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", работят заедно с Ван Морисън, Дъсти Спрингфийлд и Отис Рединг

Когато приключихме съвместната си работа, той ми подари гривна, на която беше изписано името ми, разказва Сиси Хюстън за спомените си с Елвис Пресли. Автобиографията на певицата How Sweet Тhe Sound ("Колко сладък е звукът") излиза през 1998 година. След четири успешни албума Хюстън напуска формацията и започва забележителна солова кариера.

Сиси Хюстън е реализирала над 600 песни в различни стилове. Нейните беквокали могат да бъдат чути в записи на Чака Кан, Джими Хендрикс, Бионсе, Пол Саймън, Уитни Хюстън и много други. Двата ѝ госпъл албума, наградени с "Грами", са "Face Тo Face" и "He Leadeth Me".

Уитни Хюстън дебютира в национален телевизионен ефир с песента на Арета Франклин "The Merv Griffin Show". Сиси Хюстън пее заедно с нея. Гласът на Сиси звучи в първия платинен албум на Уитни. Двете пеят заедно на концерти.

Хюстън пише три книги, сред които и една за дъщеря ѝ.

На 80-годишна възраст Сиси пее със също покойната Арета Франклин в шоуто на Дейвид Летърман The Late Show кавър на песента на Адел "Rollin' In The Deep", припомня "Ройтерс".

Снимка: БТА