Ian Anderson - певец, флейтист и лидер на британската прогресив рок група Jethro Tull, размишлява върху темата за боговете от Скандинавския пантеон в албума "RokFlote" ("Рок флейта").

Повод за това са неговите изследвания на викингските му корени и така подготвя 12 песни в ямбичен и трохеен тетраметър за историите на някои от героите и главните скандинавски богове, вдъхновили автори като Richard Wagner и John Ronald Reuel Tolkien. Anderson е привлечен от тази тема поради интереса му към собствените му корени, откривайки, че неговата ДНК по бащина линия произхожда от Балканите, след което неговото "племе" е мигрирало през неолита към Западна Европа и Скандинавия. Набезите на викингите в земите на днешна Великобритания донасят неговата кръвна линия в родната му Шотландия и той използва тази идея като вдъхновение за последното засега издание на легендата Jethro Tull.

Заглавието "RokFlote" ни предлага типична игра на думи от Ian Anderson, като "Rок" предизвиква асоциации с апокалиптичната битка Ragnarok (Залезът на боговете) от скандинавската митология, заедно с по-очевидната игра на думи за "rock" музика. "Flote" пък на немски е "флейта", любимият инструмент на Anderson, който първоначално е имал замисъла да направи инструментален албум за флейта и рок група. Така пред нас оживява първичната празнина Гинунгагап, в която живее великият дух на света Фимбултир, навлизаме в повествованието с "Пророчествата на Вьолва", или "Вьолуспа", първата и най-известна поема от "Поетичната Еда", която представя историята за създаването на света и идващия му край. Тя именно е разказана от пророчицата Вьолва, която говори на върховния бог Один. Долавяме след това очарованието на Фрейя, богинята на любовта, плодовитостта, щастието и пролетта.

Локи, богът на хитростта и пакостите, който е от групата ледени великани Йотуни, е герой на историята как успява с измама да накара Хоар да изстреля стрела, направена от имел, към Балдер, сина на Один, когото той смята за неуязвим. Локи е персонаж и в друга песен, в която се говори за неговия син от великанката Ангербода, вълкът Фенрир. Към края се появяват ангелът хранител Вьорьоз и любимецът на шведите Ньорд, бог на богатството, плодородието, морето и морските пътувания. Когато Ньорд се разболял и починал, шведите безутешно скърбели за него.

"RokFlote" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" тази събота, 22 юни, след новините от 22.00 ч.