Британският вокалист и барабанист Фил Колинс (71) изнесе последния концерт с колегите си от Дженесис (Genesis) Майк Ръдърфорд (вляво на снимката) и Тони Бенкс в лондонската "О2 арина".

Изтощеният вече музикант пя седнал, тъй като не беше в състояние да е на барабаните заради здравословни проблеми, включително болки в гърба след операция. Сбогуването с публиката беше емоционално, но и забавно – в един момент той се пошегува, че "след като се оттегли от музиката, ще трябва да си търси друга работа". Шоуто се състоя в рамките на турнето "Последното домино?" ("The Last Domino?"), което се проведе след 14-годишна пауза. Знаменитата формация беше принудена да отложи заключителната част от обиколката си във Великобритания миналата есен заради положителна проба за Covid-19 на член на групата. Името му не беше огласено. “Мярката е взета в името на сигурността на публиката”, посочиха от екипа на групата. Турът започна през септември 2021 година, припомнят световните агенции. Вместо фронтмена, се изявяваше 20-годишният му син Николас.

Съставът, който е основан през 1967 година, придоби световна слава през 70-те години на миналия век. Бандата има шест албума №1 в класациите на Острова през 80-те и 90-те години  и хитовете "Land Оf Confusion", "Invisible Touch" и "I Can't Dance". Но Колинс може да се похвали и със завидна солова кариера през 80-те и 90-те години. Някои от най-известните му хитове са "In Тhe Air Tonight", "One More Night" и  "Another Day In Paradise". Физическите терзания на певеца датират от 2009 г., когато смачка прешлените си. Последвалите операции не подобриха положението, а предизвикаха увреждане на нервите. На всичкото отгоре музикантът имаше и проблеми с диабета и падане, при което нарани главата си през 2017 година.

Питър Гейбриъл - колосалният съосновател на Дженесис, беше в публиката, но присъстващите в "О2 арина" бяха разочаровани, тъй като той не се присъедини към бившите си колеги.  

 Снимка: NRC