Юрая Хийп (Uriah Heep), една от британските култови шейсетарски хард рок банди, ще зарадва отново своите многобройни български фенове.

Концертите, организирани от Loud Concerts със съдействието на община Каварна и русенката "Булстрад Арена", са на колодрума в Пловдив (4 май), в Каварна – площад "Защитата на Каварна" (6 май) и в "Булстрад Арена" - Русе, следващия ден.

Знаменитата група издаде 24-ия си студиен албум "Outsider" през юни 2014. В него участва басистът David Rimmer, който замени покойния Trevor Bolder. Дискът бе представен на турне, а през ноември 2015 бандата пусна колекцията "Totally Driven" с презаписаните си класически песни 2001. 2016-та е белязана от обиколка, стартирала през март, която ще премине и през нашата страна с трите концерта.

Създадена от китариста Mick Box и вокалиста David Byron като Spice в Лондон през 1969, групата се превръща в Uriah Heep (името е на герой от романа на Чарлз Дикенс "Дейвид Копърфийлд") при концептуализирането на първия ѝ албум "Very ‘eavy, Very ‘umble". Той определя нейното характерно звучене с наслагване на вокали, изведени клавирни и тежки китарни рифове. Настоящият певец Bernie Shaw и кийбордистът Phil Lanzon са в групата още от средата на 80-те, а барабанистът Russell Gilbrook се присъедини през 2007. Mick Box е постоянно присъствие в цялата история на бандата.

Репертоарът на бандата включва хитове от над пет десетилетия – от 70-те досега, между които култовите парчета "Gypsy", "Easy Livin’", "July Morning", "Look At Yourself", "Stealin’" и "Lady In Black", която достига до N1 в Германия в три различни версии и остана начело шест месеца. Продажбите на албуми са вече над 40 милиона, а с непрестанните турнета групата е посетила 56 страни, била е водеща на множество фестивали и турнета. Това е първата западна група, която свири в Русия през 1987, а година след това посещава и България. В момента Юрая е в състав: Мик Бокс (Mick Box) – китара, вокали; Phil Lanzon – кийборди, вокали; Bernie Shaw – водещи вокали; Russell Gilbrook – ударни, вокали и Dave Rimmer – бас, вокали.

Шоуто в Каварна е с вход свободен, билетите за Русе са на цени от 12 до 40 лв., за Пловдив -  от 15 до 35 лв. чрез Eventim (www.eventim.bg) в зависимост от местоположението в залата.  Пропуските се продават и партньорската мрежа на компанията в цялата страна: магазини Office 1 Superstore, OMV, Picadilly, "Техномаркет" и "Технополис".