Регионалният център за съвременно изкуство ще се превърне в пресечна точка на едни от най-интересните артистични събития в столицата тази есен.

"Топлоцентрала" ще отвори врати за три фестивала, сред които "Цирколюция! Мини Арт Фест 13", "14-и АСТ фестивал за свободен театър" и кино-литературния фестивал Cinelibri 2024. В програмата са срещи със световни музикални изпълнители и танцови премиери.  

Предстоящият афиш включва богата музикална програма, която обединява творци от цял свят, започвайки от алтернативното звучене, за да стигне до горещото фламенко. На 3 октомври ще бъде представен музикалният проект  на Любомир Брашненков и Ангел Додов - Saturated Pixels. Артистите експериментират с електронен звук и акустични инструменти на фона на впечатляващи визии и преливащи се картини, дело на художниците Спартак Йорданов и Ралица Тонева. Вечерната програма ще представи в зала 2 концерта "Септет" (3 октомври) - уникална комбинация между барокова и джаз музика, изпълнена в симбиоза от класически и джаз музиканти.

На 4 октомври по време на аудио-визуалния концерт "Водопади", известният френски артист Франк Вигру (на снимката) ще създаде поток от пиксели и звук в комбинация с необикновено звучене на сцената.

На 25 октомври публиката ще види на сцената Caliberty Live. Фламенко в изпълнение на виртуозния китарист Хуан Гомес-Чикуело ще ускори пулса на 30 октомври. Месецът ще приключи със спектакъла с народна музика "Стих и хор" в изпълнения на фолклорния ансамбъл Шевица на 31 октомври.

Галерия "Куб" - част от "Топлоцентрала", ще представи самостоятелната изложба на Боряна Венциславова: "ВОДА, СЛЕДВАЙ НИ |WATERWALKWITHUS". Тя може да бъде видяна до 30 октомври.  Изложбеният проект "Вода, следвай ни" (Waterwalkwithus) засяга теми като взаимовръзките между изкуство и поп култура, политика и общество и тяхното влияние върху нашето възприятие, памет и съществуване, провокирани от директната конфронтация с дивата природа. Куратор на изложбата е Владия Михайлова.

Още - на уебсайта на РСЦИ "Топлоцентрала" и неговите блог, подкаст, Фейсбук и Инстаграм.

"Топлоцентрала" се намира на улица "Емил Берсински" №5, Южен парк.