Хамбург, столицата на стила пауър метъл в Германия, дава началото на супергрупата Iron Savior през 1996 година.

Тя е рожба на китариста, певеца и единствен постоянен член Piet Sielck, който ръководи групата от създаването ѝ до наши дни. Piet е също така продуцент,  тонинженер и пианист, участник в ранния състав на Helloween. Ето защо неслучайно в началото на Iron Savior виждаме участници от именитите групи Blind Guardian, Helloween и Gamma Ray, които черпят вдъхновение от разцвета на хеви метъла от 70-те и 80-те години, особено в музиката на Judas Priest, Iron Maiden, Helloween и Queensrÿche.

Така в албума "Iron Savior", или "Железният спасител", техният едноименен впечатляващ дебют от 1997 г., участват китаристът и певецът Kai Hansen (от Helloween и Gamma Ray), барабанистът Thomen Stauch (Blind Guardian), певецът Hansi Kursh, също от Blind Guardian, бас китаристът Dirk Schlachter от Gamma Ray.

… "Железният спасител" е гигантски кораб в орбита около Земята. Той се контролира от безсмъртен човешки мозък – биоединица, свързана с мощна компютърна система, която изпълнява неговите заповеди и контролира ежедневието на кораба. "Железният спасител" е построен и проектиран от древната цивилизация на Атлантида, за да се защити срещу смъртоносната заплаха на така наречения Алианс. Корабът притежава огромни разрушителни способности и е изпратен далеч в космоса, за да се избегне злоупотребата с него.

През 2108 година "Железният спасител" се завръща около Земята и се изправя пред ситуация, при която цивилизацията на Атлантида и Алиансът взаимно са унищожени. Всички опити за контакт с евентуални оцелели се провалят. Биоблокът все още е парализиран и не може да взема решения. Така че компютърът, който продължава да работи, прави фаталното заключение, че Алиансът съществува и управлява планетата, а Атлантида е унищожена. Той има заповед: защити Атлантида и завладей Алианса

Сергей Шишов ще представи "Железният спасител" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 28 септември, след новините от 22.00 ч.