Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni
Отново на училище с радио N-Joy. Поли Генова, Tino, Mona, Vall, Iskrata и други на концерта в Южния парк
Нашите Dimholt съпорт за шоуто на австралийците Austere и в Гърция
Остава с нова песен за рождения си ден, канят на двучасов концерт в "Маймунарника"

Стълба към Приказната страна. Нагоре с Freedom Call и Сергей Шишов


Стълба към Приказната страна. Нагоре с Freedom Call и Сергей Шишов

767

"Happy Metal", доста необичайно на пръв поглед, се нарича стилът, в който свири германската пауър метъл група Freedom Call, създадена през 1998 г. в Нюрнберг.

Популярна е с концертната си дейност, която не спира и в наши дни, като отделно има издадени 11 студийни албума (последният е от 2024 г.) и 3 концертни заглавия. В нейния състав днес има само един от основателите ѝ, певецът и автор на песни Chris Bay.

Chris наследява голяма част от вокалните си способности от дядо си, изтъкнат оперен певец от Берлинската държавна опера "Staatsoper Unter den Linden", и от майка си, която е известна хорова певица. Когато е на седем години, той започва да свири на китара, а на десет години преминава на пиано.

Chris Bay и неговият стар приятел Daniel Zimmermann, тогава барабанист в добре познатата ни група Gamma Ray, създават Freedom Call, и обявяват целта си да правят музика в стил "Happy Metal", в която позитивното начало доминира, на практика това е достъпен мелодичен метъл, пълен с жизнерадост и добро настроение. Те намират благодатна почва, защото през 80-те и 90-те години пауър метъл стилът преживява възраждане, благодарение на групи като Helloween, Rhapsody, Stratovarius, Blind Guardian, Nightwish, Gamma Ray, Angra, Hammerfall, Sonata Arctica, Edguy и т.н.

Chris и Daniel всъщност започват да пишат песни заедно още преди края на 1997 г. Подготвят демоверсия  от шест песни с известния продуцент Charlie Bauerfeid, който предлага касетата на няколко звукозаписни компании. Междувременно в състава влизат китаристът Sasha Gersteker и Ilker Ersin на бас китарата.

Успяват да убедят продуцентите от британската компания NTS Records Ltd и така на 7 май 1999 г. се появява дебютният им албум "Stairway To Fairyland" ("Стълба към Приказната страна"), и именно той ще бъде представен в поредното издание на "Картини от една изложба".

С този албум ще се озовем в магическо измерение и ще станем съпричастни към историята на падналата империя на Тарагон:

"…Леденостуден мрак покрива безплодната земя, която някога е била процъфтяваща и изпълнена с живот. Цари потискаща тишина, колелата на времето са неподвижни и пламъкът на целия живот е угаснал. Шепа дрипави, мършави фигури се скитат из непроходимите и безкрайни сенчести гори, като непрестанно биват теглени към най-далечните дълбини от огромните си нокти. Те бродят, прегърбени, из лабиринтите на страха, които се опитват да погълнат душите им…"

Така започва повествованието в албума "Стълба към Приказната страна", записан с два хора, който ще бъде във фокуса на Сергей Шишов в меломанското предаване "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 10 август, от 16.00 ч.
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички