Сръбският рок музикант и фронтмен на групата Рибля чорба (Riblja Čorba) Борисав "Бора" Джорджевич (Borisav Bora Đorđević) почина на 72 години, предаде Tanjug.

Джорджевич е издъхнал вчера в словенската столица Любляна, където е бил на болнично лечение.

"Уважаеми приятели, с тъга и съжаление ви съобщаваме, че ни напусна нашият приятел и брат Борисав "Бора" Джорджевич. Почивай в мир, скъпи наш Боки", написа групата в своята Фейсбук страница.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че "един великан" си е отишъл от света. "Той ни остави наследство с песента си и с огромната си любов към Сърбия. Нека е вечна славата му и Бог да прости душата му", четем от Вучич в Инстаграм профила му.

Председателят на парламента Ана Бърнабич отбеляза, че музикантът е оставил голяма следа с музиката си и е белязал цяла една епоха. "Когато си отидат легенди, на всички ни трябва време да обработим тази информация. Искам преди всичко да изразя съболезнования на семейството, приятелите, членовете на групата и сътрудниците му", каза Бърнабич пред сръбската телевизия Prva.

Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич каза, че с музиката на Бора са отраснали много поколения, а днес продължава да се слуша и от най-младите. "Музиката, на която е посветен цял живот и е създавана с огромна любов и талант, тя е абсолютно вечна и ще продължава да вдъхновява много поколения. Творчеството на Бора остава евъргрийн на сръбската музикална сцена заради специфичния стил, чувствителността и истинския творчески талант, който той притежаваше", сподели Дачич в Tелеграм.

Борисав "Бора" Джорджевич започва музикалната си кариера още като ученик, а през 1972 г. създава първата си група Заедно, с която реализира няколко песни. През 70-те години той записва песни и с бандите Хайдук Станко и ятаци, Здраво и SOS, от която произлиза и основаната през 1978 г. Рибля чорба (белградски сленг за менструация от края на 70-те години - б.р.)
.
Бандата се превръща в една от най-известните в бивша Югославия групи. Някои от песните, които Джорджевич пише, съдържат политическа критика и провокативни стихове. Последният албум на бандата излиза през 2019 г. В дискографията си тя има над 50 хита от 20 златни албума. Бора е автор и на няколко стихосбирки и е сред най-добрите поети на Балканите.

През 2021 г. Бора е удостоен от сръбския президент с орден "Звездата на Караджордже" - първа степен. Наскоро получи и почетен орден от президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик, припомня БТА.