Британският китарист Бърни Марсдън (Bernie Marsden) - смятан за една от най-влиятелните фигури от епохата на класическия рок, почина на 72-годишна възраст.

"Марсдън почина в четвъртък вечер", пише The Guardian, цитирайки семейството му. "Бърни никога не изгуби страстта си към музиката, пишеше и записваше нови песни до самия си край", се казва в изявлението на съпругата му Фран и дъщерите им Шарлот и Оливия.

Той е един от първите членове на Whitesnake заедно с бившия вокалист на Deep Purple Дейвид Ковърдейл през 1978 г. "Току-що се събудих с ужасната новина, че моят стар приятел и бивша "змия" Бърни Марсдън почина -  написа Ковърдейл в Twitter - Изпращам своите искрени мисли и молитви към обичаните му семейство, приятели и фенове. За мен беше чест да познавам този истински забавен и надарен човек, както и да споделям сцена с него".

Бърни Марсдън е роден в Бъкингам през 1951 г. Той започва кариерата си през 1972 г. в рок групата UFO. След това свири с Глен Корник в Wild Turkey през 1973 г., преди да се присъедини към барабаниста Кози Пауъл в неговия Cozy Powell's Hammer. Участва в проекта Paice Ashton Lord, създаден след разпадането на Deep Purple, а през 1978 г. заедно с Дейвид Ковърдейл и китариста Мики Мууди основават Whitesnake. До голяма степен той се оказва сред откривателите на звука на знаменитата формация. Марсдън е този, който предлага басиста Нийл Мъри, който свири с фюжън бандата Нешънъл Хелт, смятайки, че ще се впише в състава. "Винаги съм искал да работя с друг китарист, да има две соло китари, защото обичам Олмън Брадърс, Линърд Скинърд и Тин Лизи - обяснява Мики Мууди относно привличането на Марсдън - Просто такива са бандите, които харесвам, обичам звука на две китари. Така че Бърни дойде в групата. С него се познавах от няколко години, а той, така или иначе, покрай Пейс-Аштън-Лорд, вече беше част от родословното дърво на Дийп Пърпъл. С него започнахме, без да знаем кой какво точно ще свири. Можехме да разчитаме само на другите в бандата и на това, че слушаме сходни неща... Очевидно Дейвид имаше много идеи за песни и ние работихме с тях. Но ето защо първите два албума са малко по-разнообразни. Вътре има всякакви неща въз основа на това, което ние слушахме. Може би чак с "Ready An' Willing" открихме нашия собствен саунд".

Марсдън участва в първото EР на бандата, пет студийни плочи и един концертен албум. Автор или съавтор е на композициите "Fool For Your Loving", "She's A Woman", "Walking In The Shadow Of The Blues", "Trouble" и "Here I Go Again". През 2011 г. се връща в Whitesnake за фестивални изяви.

Рокаджията записва и редица самостоятелните албуми, последният от които - "Trios", излезе чрез Conquest Music през 2022 година

Марсдън бе известен със своята обширна и завидна частна колекция от китари, включваща над 200 екземпляра. През юни едно от неговите музикални "бижута", Gibson Les Paul Standard от 1959 година, известен като "Звярът“, за кратко беше обявено за продажба с цена над 1,3 милиона долара.

Снимка: Rock Pages