КоЯn на Hills Оf Rock 2024: Once a Freak, Always a Freak. Средният пръст и малко други есенции
С Плешивото куче на терен, преди генералните репетиции на някои от по-ярките участници в афиша на:
Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката в София
Първо издание на Music Vibes Festival. Молец, Fyre, Атанас Колев, Боро Първи и други хитови изпълнители в Созопол. Крис Макаров и Юли Славчев - посланици на нов бранд за дрехи втора употреба
Hayes & Y и Woomb с ексцентричен концерт в Созопол
Мокри и усмихнати с Dubioza Kolektiv в Созопол. Веселяците канят на "концерт с приятели" със специални пакети на билети с отстъпка
Lеft To Die с нов концерт в София: Култови песни на Death от "Scream Bloody Gore" и "Leprosy"
Рок маратон: Mono Inc, Pain Of Salvation и Ihsahn в три последователни дни в Пловдив
Трето издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец от 2 до 7 август
Judas Priest - Защитниците на Непроницаемата вяра в София
Траш и спийд на макс с американските титани Toxic Holocaust
Chuck Billy (Testament): "Ще крием бирата в бекстейджа от Maltworm"

Шедьовърът "Mingus Ah Um" на Charles Mingus акцент на "Картини от една изложба"


Шедьовърът "Mingus Ah Um" на Charles Mingus акцент на "Картини от една изложба"

972

1959 г. е белязана с върхови заглавия на албуми, останали паметни в историята на джаза и трасирали развитието му години напред: "Kind Оf Blue" на Miles Davis – квинтесенцията на джаза, "Giant Steps" на John Coltrane – повратна точка в историята на джаза, "Take Five" от албума "Time Out" на Dave Brubeck – една от най-популярните мелодии в джаза, "The Shape Оf Jazz Тo Come" на Ornette Coleman – най-същественият фрий джаз албум, и сред тях "Mingus Ah Um" на Charles Mingus – любимото заглавие на милиони почитатели.

Албумът "Mingus Ah Um" с право заема това почетно място и индикира пълния разцвет на развитието на Mingus като композитор и контрабасист. След дълги чиракуващи години той успява да намери реномирана звукозаписна компания, защото винаги се тревожи за парите и така намира сигурност. Отделно от това живее в страна, която в онези години го смята в най-добрия пример за второразреден гражданин. Беден през повечето време, дебеланко, любител на пури, темпераментен, несигурен, женомразец, Charles Mingus - въпреки че редовно е включван в списъците с най-добрите джаз музиканти и се говори за него като за един най-изтъкнатите контрабасисти и лидери на състави в джаза за всички времена, най-добрите му албуми нямат аналог и затова не са толкова популярни.

Тук изиграва роля и влиянието на класическата музика: Mingus съчетава похватите на Игор Стравински и Arnold Schoenberg с тези на джазмените Duke Ellington, Charlie Parker и съвременниците му Thelonious Monk и Dizzy Gillespie. В един момент той започва да сглобява парчетата от пъзела с постиженията си и след дълго време на подготовка, идва удивителният изблик, с който е създаден този албум. Неговото заглавие е неточна алюзия с въображаемо латинско склонение. Обичайно за учениците, изучаващи латински език, е да запомнят латинските прилагателни, като първо произнасят именителния падеж от мъжки род (обикновено завършващ на "-us"), след това именителния падеж от женски род ("-а") и накрая именителния падеж от среден род единствено число ("-um") – което предполага трансформация на името му като Mingus, Minga, Mingum.

Синът на афроамериканец с шведски примеси и майка с английски, китайски и южноамерикански корени, която позволява да се слуша само църковна музика у дома, прегръща блуса и госпъла по сложния начин, по който  човек прегръща най-добър приятел, или родния си град – предпазливо, с обречена и дълбоко скътана любов.

В "Mingus Ah Um" Charlie дава израз на своята почит към предците си и музикалните си предшественици. Откриваме тази почит към евангелисткото пеене и проповедите от неговото детство, към блуса и стила буги, към пионера на джаза и пианиста Jelly Roll Morton, към великия Duke Ellington и знаковите саксофонисти Lester Young и Sonny Rollins, и т.н. Charlie Mingus се изявява и като непримирим борец за гражданските права на афроамериканците, в една от пиесите на албума откриваме губернатора на щата Арканзас Orval E. Faubus, известен със своята позиция през 1957 г. срещу интегрирането на училищата в Литъл Рок, която принуждава президента Dwight "Ike" Eisenhower да изпрати Националната гвардия да предотврати размириците. Записите на албума траят само два дни през май 1959 г. с участието на саксофонистите John Handy, Shafi Hadi и Booker Ervin; тромбонистите Willie Dennis и Jimmy Knepper; пианиста Horace Parlan и барабаниста Dannie Ruchmond.

След издаването си "Mingus Ah Um"  получава най-високи оценки от меродавни издания като DownBeat, Rolling Stone, All Music, а през 2013 г. е въведен в Залата на славата на "Грами" и е включен в Националния регистър на звукозаписите към Библиотеката на Конгреса на САЩ.

Сергей Шишов ще представи този албум ще чуем в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 25 март, след новините от 21.00 ч.

 

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички