Трето издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец от 2 до 7 август


Трето издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец от 2 до 7 август

1444

Третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" ще се проведе в курорта Боровец на откритата сцена пред хотел "Рила" от 2 до 7 август.

Осигурен е напълно безплатен достъп до всички концерти. Меломаните ще могат да се насладят на майсторството на изпълнители и групи от 12 страни от три континента, както, разбира се, и от България.

Музикалният джаз форум в Боровец се превърна в традиция за културния календар на града и притегателна сила за туристите през лятото в най-стария планински курорт на Балканския полуостров Чамкория. Енергията на величествената Рила планина и музиката на любими български и чуждестранни джаз артисти се преплитат в едно цяло и създават чувство за свобода и сила. А вие, скъпи приятели, и вашите възторжени аплодисменти изпълвате със съдържание смисъла на фестивала и давате основание на нас – организаторите, да вярваме, че това джаз събитие трябва да съществува и да пребъде през годините, защото има само една цел: да създаде радост и естетическа наслада от музиката за своите любители и туристите в курортния комплекс, подчертава Татяна Вълова-Илиева, съпруга на покойния Емил Илиев- Доктора. Форумът ще смеси прекрасния боров въздух с ритъма на широкоспектърния стил джаз, като ще запази и обогати своя облик, отличаващ го от останалите подобни музикални събития.

Седем световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители пристигат за първи път у нас. Музиканти от Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и други са потвърдили участието си в  планинския курорт. Те ще се изявят в най-различни формации: трио, квартети, квинтети… бендове. Съпътстващата програма предвижда джем сешъни, лятна джаз академия за деца, представяне на книги и интересни личности. Тази година гост ще бъде творческото семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова.

Публиката със сигурност ще аплодира вокалната група Just Voх. Със своите тембри белгийците възпроизвеждат звуци на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксърът им – на вокалните перкусии. Звучат като цял оркестър.

Shuffle Demons са хит на фестивалите по целия свят с над 1 000 концерта и 10 албума, владеят сцената не само с феноменалното си свирене. В състава са събрани едни от най-талантливите музиканти на Канада, но сценичните им изяви включват танцувален фънк и поезия. Триото Rymden ще е от акцентите. Басистът и барабанистът са от известното e.s.t.Есбьорн Свенсон трио. Ще ни завладее модерен скандинавски джаз. Шведското трио на Jacob Karlzon също е сред гвоздеите в програмата. Двете триа обаче са различни като музика. Унгарският Párniczky Quartet, създаден 2016 г. да изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток с басист, саксофонист и барабани, плюс китарата на своя лидер, съчетава в освободена форма модерен камерен джаз, съвременна музика и фолклор. Музикантите са концертирали в Европа, Щатите и на Балканите. През 2023 година поднесоха изненада с нов репертоар и цял албум.

Групите на българските музиканти повечето са смесени с чуждестранни изпълнители, вероятно, защото реализирайки се и живеейки по света, това е естествена комбинация. Така е при Константин Костов трио, където ритмичната секция е от  поляци. Или Kornazov & Dupas Quartet е среща на двама признати лидери на европейския континент – тромбонистът Георги Корназов с Армел Дюпа – пиано. Перкусионистът Калин Вельов пък и кубинската пианистка и певица Ире Вазкес са в огнена комбинация, събрани от хитови латино песни и ритми в проекта Ire Vazquez & Los Papis.

Всяка от шестте вечери ще предлага разнообразие в стиловете и изпълнителите. Биг бендът на БНР под диригентството на Антони Дончев със солисти Васил Петров и неговото откритие – 16-годишната Валерия Стоянова, ще открият събитието. Веднага след тях е групата от Индонезия Keubitbit, която ще покаже богатство от нюанси на крайбрежната музика на остров Суматра, провинция Ачех, със специфичните за района им инструменти – seurune kale (флейта), Rapa’i (ударен инструмент). А Lina Rodrigues (Португалия), която още на 20, е звездата в ролята на кралицата на фадото Амалия Родригеш в мюзикъла "Амалия". Lina също има проект, посветен на "Гласът на Португалия", с който преоткрива португалската соул музика и фадо.

Продължава и рубриката "Класика в джаза" с ансамбъл 5/4 Танго, създаден от пианиста Людмил Ангелов. Както досега, една от вечерите - на 5 август, е посветена на рока. Тя ще бъде оглавена от Jeremy?, една от най-престижните ни банди, които свирят на особено авторитетните сцени и фестивали по света, и пред публика от 30 000 зрители изпълняват собствени композиции; с множество награди от чужбина и България – първата родна банда, която печели златен медал на международния конкурс за композиция People’s Voice Award за песента "Fake Fruits" в конкуренция с 18 500 кандидатури.  

"Всичко се прави в името на музиката и в памет на д-р Емил Илиев", изтъкна музикалният директор и водещ на феста Николай Захариев, припомняйки че, д-р Илиев бе инициатор на фестивала в Банско, който започна да се провежда през 1998 година.

Медийни партньори са БТА, БНТ, БНР, "Евроком", TV1, Военният телевизионен канал, в."Българска армия" и други.

Пълна програма на фиестата - ТУК

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички