Международният джаз фестивал "д-р Емил Илиев" 2023 ще се проведе в "Боровец" между 4 и 9 август. Програмата:


Международният джаз фестивал "д-р Емил Илиев" 2023 ще се проведе в "Боровец" между 4 и 9 август. Програмата:

1884

Второто издание на международния джаз фестивал "д-р Емил Илиев" ще се проведе в куротния комплес "Боровец" между 4 и 9 август тази година.

Както MySound.bg вече писа, от 2022 година създаденият от Емил Илиев международен джаз фестивал в Банско има нова локация – община Самоков. Напълно морално заслужен акт в знак на почит към делото на Доктора

Основната концепция на музикалния форум се запазва и в "Боровец" – подпомагане развитието на летния туризъм в традиционно зимен курорт чрез провеждане на мащабно музикално събитие, привличащо меломаните и туристите в планината. Този път 5 вместо 6 дни.

Предимствата на новата локация са безспорни – в близост до София и аерогара "София", лесно достъпна дестинация, възможност за целогодишен планински туризъм, много добра инфраструктура, близо до общинската болница в случай на нужда, възможности за комфортно хотелско настаняване и разнообразен туризъм с културна насоченост както в Самоков, така и в околностите на общината – Цари Мали град, римските останки, Художествената галерия, девическия манастир и други забележителности. В града и курорта "Боровец" се предлагат много условия за спорт, сред които планинско колоездене и ориентиране, ски, плуване, тенис. Както в курортния комплекс, така и в града, има множество питейни и хранителни заведения, които примамват с гостоприемство и уют. Не можем да не отбележим факта, че самоковци имат отношение към културата въобще, а и в частност към джаз музиката, за което свидетелства почитта им към техния съгражданин – известния джаз музикант и композитор Румен Тосков-Рупето. Радостно е, че на сцената на джаз фестивала в миналото му издание са преминали над 100 музиканти – международни изпълнители от 6 държави и България. Артисти от световна величина като Джулиан Марли, Влатко Стефановски и Юнг су Чой тайни оркестър дадоха заявки за участие в бъдещи издания на музикалния форум. Няма как да не бъдат споменати всички тези факти, които обосновават избора на новата локация на фестивала. "И тук е мястото, в качеството ми на директор на музикалния форум, да изкажа нашата изключителна благодарност към ръководството на община Самоков и курортния комплекс "Боровец", които направиха възможно продължаване на делото на д-р Емил Илиев и съхраняване на създаденото от него", споделя д-р Татяна Илиева, директор на фестивала. "От мероприятие той се превърна в събитие", подчертава кметът на града Владимир Георгиев.

Конферирането отново е поверено на известния радиожурналист, дългогодишен водещ на предаването "Зона за рок и джаз" по БНР Николай Захариев и на режисъора Борис Панкин. Новост ще са двамата ко-водещи, които ще забавляват публиката с любопитни факти и разиграване за награди в игрите на въпроси. Това са десетокласниците Лилия Илиева от Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" и Светлозар Димитров от Американския колеж в София.

"Предвид обществената значимост на международния джаз фестивал "д-р Емил Илиев", основна наша роля като организатори, съвместно с ръководството на община Самоков, е да поддържаме престижа, да надграждаме мащаба и авторитета на събитието. Ето защо екипът ни се обедини около идеята за удължаване на фестивала с една вечер, което означава, че изданието тази година ще протече в 6 фестивални вечери с по три концерта на вечер. Програмата обхваща всички стилове на джаз музиката ще задоволи всякакви музикални вкусове", допълва д-р Илиева.

Откриване е поверено на Биг бенд Благоевград. Тези музиканти нямат нужда от представяне. Тази година те честват своя 30-годишен юбилей на сцена. Към солистките на бенда – Христина Кацарска и Мариана Костова, ще се присъедини и победителката в музикалния формат "Гласът на България" от 2022 г. Жаклин Таракчи. С това за пореден организаторите предоставят възможност за изява на млади музикални таланти. 

Градусът на доброто настроение ще бъде поддържан и от талантливите ученици на Михаил Йосифов с проекта му Новините в джаза, сред които вокалистите Лъчезар Кацарски и Велека Цанкова. Те ще представят най-доброто от репертоара на формацията.

Официалното откриване ще бъде от 19.00 ч. на 4 август с концерт на британската певица Манал Ел Фейтури, която под акомпанимента на VSOP (Varna Swing Orchestra Project) ще представи трибют към Уитни Хюстън с незабравимите песни от филма "Бодигард" на великата американска певица.

От миналогодишното издание фестивалът "д-р Емил Илиев" започна реализацията на новото направление "Класика в джаза"/"Джаз в класиката". Тогава бе представен квинтетът MYX`D – ансамбъл във фокус на тазгодишните "Софийски музикални седмици", със специално композирани произведения за настоящето събитие. Тази година серията продължава със септета Пресечни точки. Тя е създадена по идея на известната виолончелистка Линда Манчева, която живее в Германия. Неотдавна българските цените имаха удоволствие да слушат акомпаниментите ѝ на оперната прима Соня Йончева на нейния концерт с бароков репертоар в зала "България". На 5 август те ще предложат симбиоза между музикалните светове на бароковата музика и джаза със специално селектирани от Линда класически и джаз музиканти. В света на джаза самата тя навлиза благодарение на братя ВладигеровиКонстантин и Александър, които я канят за участия. За фестивала обещават оригинални аранжименти – световни премиери на пиесите на легендарния джаз китарист Пат Матини, на Абдула Ибрахим и др., създадени от Георги Корназов, Румен Бояджиев-син и от Константин Владигеров, който пък след една вечер, заедно с брат си Александър, ще свири на същата сцена.

Не по-малко вълнуващ се очертава концертът на Васил Петров – музикант, чието име не се нуждае от представяне, емблема в българския джаз. Той се качи на сцената за някои нови интерпретации на познати и обичани от всички латино и джаз стандарти. Втората вечер ще завърши с варненската група VSOP.

Рок квартетът Калибърти и рок-ен-рол бандата Дърти Пърчис ще вдигнат публиката на крака на 6 август. А музикантите от супергрупата Зона Ц ще представят музика за ценители, към която едва ли някой ще остане равнодушен.

Останалите три фестивални вечери са предимно с международно участие.

Много интересен е проектът на братя Владигерови, които родните меломани винаги ги очакват с нетърпение. На 7 август джаз квартет Wasserfuhr Brothers от Германия дава заявка за изключителен концерт. Формацията се ползва с голям авторитет и популярност в джаз средите и е престиж за всяка музикална сцена по света. Познатата на всички британска група The Jive Aces ще зареди присъстващите с невероятна енергия и много настроение. Така де, бурни танци.

На 8 август формацията Джазаница ще съчетае етно ритми с джаз интерпретации на познати фолклорни музикални произведения. По-късно за първи път на българска сцена ще излезе индийската джаз група The 4thelement. Секстетът съчетава различни джаз направления с модерно звучене в елегантни аранжименти.

Петата фестивална вечер ще завърши със звездата от Buena Viasta Social Club Роберто Фонсека, който ще се представи със своята формация от 10 музиканти уникални версии на типични кубински и латино ритми.

За десерт на празника е талантливата певица Надя Тончева с нейния бразилиано проект и музикантите от световноизвестната британска група Matt Bianco (на снимката), които ще представят своя най-нов латинопроект с уникални джаз аранжименти.

В съпътстващата програма по традиция се провеждат джем сешън концерти от 23.00 ч. за всички, които искат да се насладят на надсвирването на музикантите от съответната фестивална вечер в компанията на любими хора и приятели.

За лятната джаз академия за деца е отговорна Виолета Ангелова – музикантка и певица. Събитието ще въведе подрастващите в същността на джаза, ще им разкаже за стиловете, известните музиканти, основоположниците на това елитарно изкуство, инструментите, създаването на музикални интерпретации върху основа на музикална тема. Децата получават шанс да задават въпроси и да отговарят на въпроси по темата, както и да направят рисунки на тема "джаз". Всички участници в детската джаз академия ще получат сертификати с възможност да изпеят или изсвирят по нещо.

В рамките на съпътстващата програма организаторите са планирали среща на обществеността на Самоков и туристите в курортния комплекс "Боровец" с писателя Георги Господинов, който ще бъде специален гост на музикалния форум. Срещата ще се състои в Художествената галерия на града от 11.30 ч. на 5 август.

Нещо ново, с което организаторите се гордеят, е химнът на фестивала, написан от композитора Ангел Котев. Той ще прозвучи за първи в изпълнение на Биг бенд Благоевград на откриването.

Доц. Боян Славенков - председател на инициативен комитет, с предложение към Президента на РБ за посмъртно удостояване на д-р Емил Илиев с орден "Св. св. Кирил и Методий" за изключителни заслуги в областта на медицината и културата в България.

Наградата на името на д-р Емил Илиев отново ще бъде раздадена в три категории:

•за млад джаз изпълнител
•за оркестрови изпълнения
•за международен изпълнител/или група

По традиция организаторите предвиждат всекидневни пресконференции с всички участници във фестивала от България и чужбина.

Събитието се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев с медийното партньорство на БТА, БНТ, БНР и всички, които подкрепиха миналогодишното ни издание, а подкрепят феста и тази година.

 

 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Cher - "Christmas"

Видео


Албуми


Cher - "Christmas"

Феновете на Шер (Cher) могат да разчитат на много весел, ярък и рок-ен-рол празничен сезон тази година с официалното...

Най-четени новини


виж всички