Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

Ще изключат ли Израел от "Евровизия" 2024?


Ще изключат ли Израел от "Евровизия" 2024?

1361

Организаторите на "Евровизия" се противопоставиха на призивите за изключване на Израел от музикалното събитие заради войната в Газа.

"Европейският съюз за телевизия и радиоразпръскване (EBU) се ангажира да гарантира, че конкурсът за песен "Евровизия" остава неполитическо събитие, което обединява публиката по света чрез музиката - заявиха от там на запитване на ДПА до централата на EBU в Женева - Това е конкурс за телевизии, а не за правителства". Комисиите разгледаха списъка на участниците и потвърдиха, че Израел отговаря на всички изисквания за участие. Израелската обществена телевизия участва в конкурса от 50 години.

В различни страни, особено в социалните мрежи, се надигнаха гласове, призоваващи Израел да бъде изключен от тазгодишното издание на песенната надпревара. Причината са действията на Израел в ивицата Газа след терористичната атака на палестинската ислямистка организация "Хамас". Израел е критикуван преди всичко за цивилните жертви.

Във Финландия например стотици музиканти и други представители на музикалната индустрия наскоро призоваха телевизионната компания Yle да окаже натиск върху Европейския съюз за телевизия и радиоразпръскване в това отношение. В няколко държави също така имаше призиви за бойкот на "Евровизия", ако Израел бъде допуснат до участие. В началото на декември EBU публикува списък с 37 участващи телевизионни оператори - сред тях е и израелският KAN.

Шведската телевизия SVT, която ще излъчва "Евровизия" 2024, разкри подробни графики на сцената и дизайна на осветлението за конкурса. Подвижни LED кубове, LED подове, светлина, видео и сценична технология ще се комбинират, за да създадат някои ефектни вариации на арената, докато сцената е поставена точно в средата на публиката, оформена като кръст, създавайки уникално 360-градусово изживяване, което публиката и зрителите ще изпитат през май. Дизайнът на сцената (на снимката) и осветлението поставят публиката във фокуса повече от всякога - сцената е разположена централно, заобиколена от присъстващите. Отправната точка е монументална инсталация от видео и светлина, центрирана над сцената, където дизайнът на осветлението е изработен, за да обхване истински артистите и техните изпълнения. Заедно тези елементи правят възможно създаването на голям брой уникални визии за различните представления, като по този начин се доближават както до публиката на живо, така и до телевизионната публика.

Тази година 68-ата "Евровизия" ще се проведе в Малмьо, като финалът е на 11 май, събота. Както MySound.bg писа, след победата на Лорийн с песента "Tattoo" в последното издание на конкурса, домакинството се падна на Швеция. Първият финал ще се състои на 7 май, а вторият – на 9 май. Лорийн стана първата жена, спечелила два пъти конкурса за песен, а родината ѝ изравни рекорда за най-много победи - общо 7.

България за пореден път няма да се състезава в конкурса. Това стана ясно, след като организаторите обявиха окончателния списък с участници. В него влизат 37 държави, които ще се включат в най-голямото музикално съревнование. Последно страната ни беше представена на конкурса през 2022 г. от  Intelligent Music Project с "Intetion". Парчето не успя да се класира за финала и завърши на предпоследно място в първия полуфинал.

Припомняме, че след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година, Европейският съюз за телевизия и радиоразпръскване обяви, че нито един руски изпълнител няма да бъде допуснат до участие в "Евровизия".
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички