Внезапно почина филмовият експерт и директор на "Киномания" Владо Трифонов


Внезапно почина филмовият експерт и директор на "Киномания" Владо Трифонов

1607

На 3 октомври, само на 50 години, внезапно почина директорът на фестивала "Киномания" и програматор на кино "Одеон" Владимир Трифонов. Тъжната новина съобщиха официално във Фейсбук страницата на кино "Одеон".

"Внезапно ни напусна Владо Трифонов - изключителният програматор на Филмотечно кино "Одеон" и "Киномания"! Само на 50. Той беше уникален и щедър със знанията си киноман. Незаменим колега. Ужасно ще ни липсва. Скъпи Владо, почивай в мир!", написаха от киното.

Своите съболезнования изразиха и от Дома на киното, с който той също е свързан. "Напусна ни Владо Трифонов, колега, приятел, истински киноман и приятел на всички киномани. Неслучайно от години той се грижеше  за програмата на "Киномания" и отсяваше толкова старателно всички филми, които трябва да бъдат показани на нея. Всъщност всяко кино събитие у нас не можеше да мине без Владо и неговите съвети. Той беше дълги години и програматор в Дома на киното."

"За нас, екипа на НФЦ, той беше личност, чиято ерудиция и компетентност вдъхваха респект, а с него като човек беше удоволствие да се работи. Ще го помним!", казват от Националния филмов център.

Владо Трифонов беше също водещ редактор и основател на библиотека "Амаркорд", поредицата на издателство "Колибри", от която са излезли повече от 40 книги, свързани с киното и неговите най-големи творци - биографии и автобиографии. Но в последните две десетилетия всички го познаваха като движещата сила зад "Киномания" - филмовият маратон на НДК, най-стария кинофорум у нас, за който той избираше филмите безкомпромисно и ентусиазирано. По същия начин - като отявлен меломан, Владо Трифонов селектираше лично "пеещите ленти" за афиша на фестивала. Без музика, която отваря сетивата, не минаваше нито едно негово издание. Свързваме името на Владо Трифонов и с циклите "Мюзикълът в киното" и "Танцът в киното". "Музиката винаги е имала мисията да ни окрилява и възнася", казва Владо Трифонов, чийто любим композитор беше Антонио Карлос Жобим, а негова пиеса - "Anos Dourados", но в изпълнение на Данило Кайми.

До последния си ден Владо работеше върху организацията на предстоящата 37-ма "Киномания", която ще започне на 16 ноември с българския филм със световно признание - "Уроците на Блага",  в зала 1 на НДК.

Дългогодишен популяризатор и радетел на кинокултурата, журналист и кинодокументалист, той беше обичан от цялата филмова общност у нас и ще бъде запомнен с изключителната си експертност в областта на българското кино (а и не само на българското), както и със страстта, която влагаше в многото начинания, в които се впускаше. Той бе един от най-големите експерти на седмото изкуство и ще остави непреодолима празнина в родната киноиндустрия и в сърцата на всички, които го познаваха. Проникновен критик със силна лична муза, който нито веднъж не даде повод и не позволи тази отговорна професия да бъде изписана в кавички.

Владимир Трифонов е роден във Варна през 1973 г. От деветдесетте години насам животът му е свързан с киното. Завършил е Философския факултет на Карловия университет в Прага, специалност "Театрални и филмови науки". Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Автор на сборника с разкази "Куци ангели" (2013). Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист и режисьор на над 20 документални филма с международни участия и отличия, между които "Хабери до поискване", "Приказка от камък и дърво", "Белият град", "Черна стъпка - бяла длан", "Мъртва зона", "Маестро Аличко" и "Раят с две лица". Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) за 2009 година - Writing For Central and Eastern Europe.

Опелото пред тленните останки на киноведа ще се състои в храм "Свети Седмочисленици" от 11.30 часа на 6 октомври, петък.

MySound.bg изказва искрени съболезнования на близките му.

С-Богом, Кептън! Много нагоре! И попътен вятър в платната към Вечността...

Снимка:  Фейсбук/Филмотечно кино "Одеон

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички