Мария Илиева превърна зала 1 на НДК в Любов
Блус легендата Норман Бийкър в София за 8 декември. "Дясната ръка" на Джак Брус от Крийм закрива "Аларма Пънк Джаз 2023"
Шоуто Lеd Zeppelin Symphonic идва и в София
Две родни групи ще подгреят за атиняните Full House Brew Crew
Арика Адамс от "Гласът на България" открива концерта на Мария Илиева в НДК
Соул и джаз под звездите с Mario Biondi в Пловдив и Варна
Accept хедлайн на Midalidare 2024. Saxon, HammerFall и Delian попълват афиша
Допълнителни билети за концерта на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени
Михаил Йосифов и Новините в джаза преоткриват музиката на Петър Ступел: Темпо, темпо!
Миро, Михаела Филева, Графа, Любо и Живко Петров специални гости на Мария Илиева в НДК
Българо-гръцка метъл инвазия на Bio-Cancer, Exarsis, Terravore и Certain Demise
Сицилианска връзка: Шугейз от Clustersun за бомбен десерт на пловдивската серия на "Аларма Пънк Джаз" 2023

"Киномания" 2022. Акцентите по ноти


"Киномания" 2022. Акцентите по ноти

1654

Както всяка година, така и тази, на "Киномания" ще има и филмови деликатеси за музикалните меломани.

33 интригуващи продукции под формата на класическо и съвременно кино, музика, панорами и специални срещи са в афиша на 36-ото издание на на фиестата между 17 ноември и 4 декември.

Есенции по ноти, предводени от трима именити покойници:

"Алилуя: Ленърд Коен, едно пътуване, една песен"
САЩ, 2021, 115 мин., документален

режисьори и продуценти – Дейна Голдфайн и Даниъл Гелър
оператор – Даниъл Гелър
монтаж – Дейна Голдфайн, Бил Уебър и Даниъл Гелър
продукция на Geller/GOLDFINE PRODS.
селекции: Венеция – Извън конкурса Телърайд, IDFA, "Трайбека"

"Алилуя: Ленърд Коен, едно пътуване, една песен" е изумително отдаване на почит на култовия музикант и поет Ленърд Коен, видян през призмата на своята прочута песен, превърнала се в химн – "Алилуя". Този документален филм е построен върху три стълба: Творецът и неговото време; Драматичната съдба на песента от отхвърлена от лейбъла до хит в класациите; Завладяващи свидетелства от прочути музиканти, за които тази песен е лично значима. Одобрен от самия Коен малко преди 80-ия му рожден ден през 2014 година, филмът има достъп до безценни непоказвани досега архивни материали, сред които личните тефтери на певеца, дневници и фотографии, концертни кадри и изключително редки аудиозаписи и интервюта.

Прожекции:

петък, 18 ноември, 20.00 ч., "Влайкова
събота, 19 ноември, 1930 ч., "Люмиер
събота, 26 ноември, 19.30 ч., "Одеон"
петък, 2 декември, 18.30 ч., Дом на киното

"Сезария Евора"
Португалия, 2022, 94 мин., документален

режисьор и сценарист – Ана София Фонсека
продуценти – Ана София Фонсека и Ирина Каладо
оператор – Вашку Виана
монтаж – Клаудия Оливейра
продукция на Carrossel Producoes
световен разпр. – CINEPHIL
награди: "Инди Лишбоа" – Наградата на публиката
с участието на: Сезария Евора, Жанет Евора, Жозе да Силва, Жоржи Араужо, Сеу Жоржи, Компай Сегундо, Мариса Монте

Този документален филм за легендарната певица от Кабо ВердеСезария Евора (на снимката), разкрива сложната личност зад богатия, дълбок и плътен глас, който я изстреля до световната слава след като бе прехвърлила 50-годишна възраст. Като използва новооткрити архивни кадри, исторически фотографии, стари записи и откъси от нейни концерти, филмът проследява невероятния възход на Евора, но представя и проблемното ѝ детство, десетилетията на бедност, борбата ѝ с пиенето и дългогодишните пристъпи на депресия. Уникален поглед както към триумфите на певицата, така и към трагедиите в живота ѝ, филмът съдържа редки интервюта с най-близките ѝ хора. Показани са и палавият хумор на Евора, любовта ѝ към Кабо Верде, щедростта  ѝ към местната общност, както и невероятната ѝ способност да изразява емоциите си в песен.

Прожекции:

събота, 19 ноември, 20.00 ч., "Влайкова"
неделя, 20 ноември, 15.15 ч., G8
неделя, 27 ноември, 17.45 ч., "Одеон"
вторник, 29 ноември, 18.00 ч., Дом на киното
петък, 2 декември, 20.00 ч., Люмиер

"Moonage Daydream"
САЩ, 2022, 134 мин., документален

режисьор, продуцент, сценарист и монтажист – Брет Морген
продукция на Public Road Prods.
световен разпр. – Universal Pictures
разпр. за България – "Форум Филм"
с участието на: Дейвид Боуи

Калейдоскоп от концертни изпълнения и искрени интервюта, този портрет на Дейвид Боуи от режисьора Брет Морген (прочул се със свой филм за Кърт Кобейн) ни потапя в недостижимата галактика от музика, изкуство и ексцентричност на знаменития музикант. Боуи имаше много самоличности – на музикант, художник, актьор и световен пътешественик. Документалният портрет, представящ го само с негови думи от интервюта, давани през десетилетията, е дързък и визуално изобретателен подобно на самия Боуи. Появил се 6 години след смъртта му, филмът почита безсмъртието на неговото изкуство, използвайки редки архивни кадри, включително концертни изпълнения на ключови песни като "Moonage Daydream", "Space Oddity", "Sound Аnd Vision", "Heroes" и други. Режисьорът Брет Морген се справя с предизвикателството да отрази кариерата на Боуи, представяйки различните ѝ фази – от експерименталните идентичности на Зиги Стардъст и Аладин Сейн през 70-те години, през масовото харесване на "Let’s Dance" от 80-те до късните му изяви, чиято главна цел е да достави удоволствие на самия себе си. Филмът ни напомня колко често Боуи е изпреварвал времето си, включително и с нормалното си отношение към бисексуалността в началото на 70-те. Самият Боуи определяше себе си като всестранно развита личност, която се чувства комфортно в хаоса. Визуално филмът улавя тази чувствителност, съчетавайки еклектични образи, които разкриват изобилието от вдъхновения в творчеството на Боуи.

"- Кой пръв гледа готовия филм?

- Публиката се състоеше от Шон Пен, Боно, Еди Ведър и Ди Едж. Щом излязох от киното, си помислих: "Ще го харесат". Беше ноември 2021 година и Шон помогна много – той представи филма на директора на фестивала в Кан Тиери Фремо, който веднага го избра". сп. "Screen International"

Прожекции:

петък, 18 ноември, 21.00 ч., Дом на киното
вторник, 22 ноември, 19.00 ч., "Люмиер
неделя, 27 ноември, 19.00 ч., "Люмиер"

И още музика в киносалона:

"Какво общо има тук любовта?"
Великобритания, 2022, 108 мин.

режисьор – Шехар Капур
продуценти – Ники Барнс, Джемайма Хан, Тим Бевън и Ерик Фелнър
сценарий – Джемайма Хан
оператор – Реми Адефаразин
монтаж – Гай Бенсли и Ник Мур
музика – Нитин Соуни
художник – Саймън Елиът
продукция на Studiocanal/WORKING TITLE FILMS/INSTINCT PRODS.
световен разпр. – STUDIOCANAL
разпр. за БългарияbTV STUDIOS
в ролите: Лили Джеймс (Зоуи), Шазад Латиф (Казим), Шабана Азми (Айша Хан), Ема Томпсън (Кат)

Прелитайки между Лондон и Лахор, любовта и приятелството, традициите и иконоборството, "Какво общо има тук любовта"? е искряща романтична комедия, която отказва да се придържа към познатите клишета на жанра. Режисиран от Шехар Капур по находчивия и изпълнен с виталност сценарий на Джемайма Хан, филмът впечатлява и с чудесния си актьорски ансамбъл. Зоуи е млада кинорежисьорка, а Казим – лекар. Въпреки че са израснали в съседство, световете им не могат да бъдат по-раздалечени. Докато Зоуи е възпитана от своята разведена майка - англичанката Кат – да бъде независима и любознателна, родените в Пакистан родители на Казим не се противят на расовите разделения в британското общество и са спокойни, ако децата им се държат според повелите на мюсюлманската им вяра. След като вече е видял безпокойството на родителите си при сватбата на сестра му за бял англичанин, Казим приема примера на родителите си и се съгласява на уреден брак. Решението му озадачава Зоуи, но и ѝ дава чудесна тема за документален филм. Зоуи се впуска да следва всяка стъпка на стария си приятел в пътуването му към семейното уединение, опитвайки се да разбере неизтляващото изкушение на уредените бракове на фона на собствената ѝ склонност към разрушителни обвързвания. По изключително забавен начин "Какво общо има тук любовта?" улавя онези магични моменти, в които свободният дух и брачното съжителство се преплитат.

Прожекции:

петък, 25 ноември, 20.00 ч., "Одеон"
петък, 2 декември, 20.45, Дом на киното
неделя, 4 декември, 19.00 ч., "Люмиер"

"Особняците"
Франция, 1964, 95 мин., черно-бял

режисьор и сценарист – Жан-Люк Годар
по романа "Fool’s Gold" от Долорес Хичънс
оператор – Раул Кутар
монтаж – Аньес Гийемо
музика – Мишел Льогран
продукция на Anoischka Films/ORSAY FILMS
световен разпр. – GAUMONT
в ролите: Ана Карина (Одил), Клод Брасьор (Артюр), Сами Фрей (Франц)

Артюр и Франц се запознават с Одил на урок по английски език. Одил работи като домашна помощница на възрастна дама срещу безплатна квартира. Последната често посреща загадъчен източен дипломат във вилата си на брега на Марна и укрива там огромни пачки банкноти. Двамата младежи убеждават Одил да им помогне да задигнат това съкровище. Но операцията тръгва на зле… Младежи, прекалено увлечени по криминални сериали и черна хроника, предприемат (безуспешно) планиран обир. Но Годар не превръща сюжета в социологическа парабола или опит за пародия. Трагикомичната фикция цели преди всичко да вникне в положението на герои, изживяващи се като ексцентрични рушители на общоприетото в ежедневието и на екрана, излъчващи своето верую като непрекъсната игра и стигащи понякога до трагична развръзка. Тук интерпретацията, спонтанността, хумора, лековерната сериозност на тримата актьори взимат превес, както при никой друг филм на Годар. Един от истински култовите филми на Годар; в знак на почит към него, киноманът Тарантино кръщава така своята продуцентска компания – A Band Apart.

Прожекции:

четвъртък, 24 ноември, 20.45 ч., Дом на киното
събота, 26 ноември, 17.00 ч., "Люмиер"
понеделник, 28 ноември, 19.00 ч., Френски институт
сряда, 30 ноември, 18.00 ч., "Одеон"

"Семейство Фейбълман"
САЩ, 2022, 151 мин.

режисьор – Стивън Спилбърг
продуценти – Кристи Кригър, Стивън Спилбърг и Тони Кушнер
сценарий – Стивън Спилбърг и Тони Кушнер
оператор – Януш Камински
монтаж – Майкъл Кан и Сара Брошар
музика – Джон Уилямс
художник – Рик Картър
костюми – Марк Бриджис
продукция на Amblin Enertainment/AMBLIN PARTNERS/RELIANCE ENTERTAINMENT
световен разпр. – AMBLIN ENTERTAINMENT
разпр. за България – "Форум Филм"
награди: Торонто – Наградата на публиката
в ролите: Мишел Уилямс (Мици Фейбълман), Пол Дейно (Бърт Фейбълман), Сет Рогън (Бени), Гейбриъл Лабел (Сами Фейбълман), Джийни Бърлин (Хадаса), Джъд Хърш (чичо Борис)

Този филм Стивън Спилбърг всъщност прави през целия си живот. Изповедният и напълно омагьосващ Семейство Фейбълман е обяснението в любов на великия режисьор към магията на киното. Ситуирана в края на 50-те и началото на 60-те години, тази почти автобиографична затрогваща приказка за израстването е разказана през погледа на Сами Фейбълман – момче, което се влюбва в киното и в неговото създаване. Раздвоен между ексцентричната си и артистична майка Мици и прагматичния си баща Бърт, компютърен инженер, Сами успява да изгради собствената си идентичност, докато семейството се мести из различни американски градове и той трябва да се адаптира към промените в семейния и училищния живот. Спилбърг разкрива проблемите в семейството си, преживени от него като дете, с впечатляваща искреност и състрадание в този прочувствен филм.

Прожекции:

петък, 25 ноември, 19.00 ч., НДК, зала 1

"Теорема"
Италия, 1968, 98 мин.

режисьор и сценарист – Пиер Паоло Пазолини
продуценти – Франко Роселини и Маноло Болонини
оператор – Джузепе Руцолини
монтаж – Нино Барали
музика – Енио Мориконе
художник – Лучано Пучини
костюми – Роберто Капучи
продукция на Aetos Films
световен разпр. – MONDO TV
награди: Венеция – Купа "Волпи"за най-добра актриса на Лаура Бети
в ролите: Терънс Стамп (Посетителят), Силвана Мангано (Лучия), Масимо Джироти (Паоло), Лаура Бети (Емилия), Ан Вяземски (Одета), Андрес Хосе Крус (Пиетро), Нинето Даволи (Анджелино)

Теоремата от заглавието е митологична фигура, чието пристигане е предизвестено от актьора фетиш на ПазолиниНинето Даволи, чийто герой носи телеграма в дома на миланския индустриалец Паоло. Привлекателен млад с впити панталони, Посетителят, се появява и успява да съблазни всеки член на семейството – бащата, майката Лучия, дъщерята тийнейджърка Одета, малко по-големия ѝ  брат и прислужницата Емилия. Всичко това се случва под повтарящите се звуци на Моцартовия Реквием и модернистичната музика на Енио Мориконе. След това непознатият напуска дома по същия мистериозен начин, по който се е и появил. Всеки от семейството преживява катарзисни и травматични промени. "Теорема" разказва за религиозно преживяване. Това е историята на появата на божествения посетител в едно буржоазно семейство. Посещението преобръща наопаки всичко, което неговите членове са си мислели, че знаят за себе си; този гост всъщност идва, за да руши. Автентичността унищожава недостоверността. Когато гостът си тръгва, всеки е оставен с ясно съзнание за собствената си неавтентичност. Всеки член на семейството преживява своята криза, а ако държите да изведа поука от филма, тя е: каквото и да прави буржоазията, то е погрешно". Пиер Паоло Пазолини

Прожекции:

понеделник, 21 ноември, 20.15 ч., Дом на киното
понеделник, 28 ноември, 18.00, "Одеон"
петък, 2 декември, 18.00 ч., "Люмиер"

Прожекцията на филма "Майка" ("Mother") ще открие тазгодишното издание на "Киномания" в зала 1 на НДК от 19.00 ч. на 17 ноември, четвъртък.

"Майка"
Българияермания-Хърватия, 2022, 117 мин.

режисьор – Зорница София
продуценти – Зорница София и Петър Минчев
сценарий – Зорница София и Миглена Димова
оператор – Крум Родригес
монтаж – Виктория Радославова и Мартин Савов
музика – Дарко Маркович
художник – Калина Челебиева
продукция на MQ Pictures/OSTLICHT FILMPRODUKTION/FOCUS MEDIA
награди: 4 награди от "Златна роза" – Голямата награда, за най-добра актриса на Дария Симеонова, операторско майсторство и диплом за децата от Широка лъка и гетото на Кибера, Кения, участвали във филма
в ролите: Дария Симеонова (Елена), Леон Лучев (Леон), Дария Димитрова (Виктория), Перис Уамбуи (Мили), Стийв Матиас (Мат)

Елена, вдъхновена театрална режисьорка, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Тя пробва различни терапии за забременяване. Неуспешно се опитва да убеди по-възрастния си съпруг – известния диригент Леон Майер – да остане с нея в България и да продължат опитите. Тогава Елена създава театрална програма, с която преобразява живота на сираци. Тъкмо когато Леон вече е узрял за идеята да пробват ин  витро, Елена е поканена да адаптира своята програма за сираци в Кения. Изправена пред избор между копнежа си да има свое дете и да помогне на стотици сираци да започнат да мечтаят, Елена ще преоткрие смисъла на думата "майка". Вдъхновено от истинска история.

Прожекции:
четвъртък, 17 ноември, 19.00, НДК, зала 1

НДК Билетен център, площад "България" 1, тел.: 02 916 63 69
Кино "Люмиер", площад "България" 1, тел.: 02 916 6300
Дом на киното, улица "Екзарх Йосиф" 37, тел.: 02 980 78 38
Филмотечно кино "Одеон", бул. "Патриарх Евтимий" 1, тел.: 02 989 24 69
"Влайкова", улица "Цар Иван Асен II" 11, тел.: 0892 22 68 68
Френски институт, площад "Славейков" 3, тел.: 02 937 79 22
Културен център G8, улица "Гладстон" 8, тел.: 02 995 00 80
Euro Cinema, булевард "Александър Стамболийски" 17, тел.: 02 980 41 61

Цени на билетите:

НДК, зала 1: 14 лв.
Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 12 лв.
Кино "Люмиер", Дом на киното, филмотечно кино "Одеон", "Влайкова", Френски институт, Културен център G 8, Euro Cinema – 12 лв.
Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 10 лв.
"Класически удоволствия": 8 лв.
Намаление за ученици, студенти и пенсионери – 6 лв.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Cher - "Christmas"

Видео


Албуми


Cher - "Christmas"

Феновете на Шер (Cher) могат да разчитат на много весел, ярък и рок-ен-рол празничен сезон тази година с официалното...

Най-четени новини


виж всички