Маратон с българска музика в зала "България" на 3 март


Маратон с българска музика в зала "България" на 3 март

1303

"Обичам българската музика" - традиционният маратон, посветен на Националния празник 3 март, ще се проведе и тази година в двете зали на концертния комплекс "България".

Младите таланти от НМУ "Любомир Пипков" – София, НУМТИ "Добрин Петков" – Пловдив, НУИ "Панайот Пипков" – Плевен, НУИ "Добри Христов" – Варна, НУМСИ "Христина Морфова" – Стара Загора и от Националната музикална академия ще демонстрират таланта си в Камерна зала от 10.00 ч. до 18.00 ч.

Те ще представят творби от българските класици Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Пипков, Георги Златев-Черкин, Васил Казанджиев, Борис Карадимчев, Милчо Левиев, Александър Текелиев, Лазар Николов, Александър Райчев, Парашкев Хаджиев, Росен Балкански и други.

От 19.00 ч. в голямата зала "България" камерният ансамбъл Софийски солисти заедно с ансамбъл Филип Кутев ще завършат празника с концерт с музиката на Георги Андреев.

Георги Андреев завършва музикалното училище в с. Широка лъка със специалност гъдулка, а през 1995 г. се дипломира с отличие в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа по композиция на проф. Александър Текелиев. От 1992 до 1994 г. е диригент на представителния оркестър и преподавател по композиция и оркестрация в училището в Широка лъка, след това е бил композитор и аранжор към Българското национално радио, през 1994 г. става диригент на оркестъра при Националния фолклорен ансамбъл Филип Кутев. От 2000 г. е главен диригент и заместник директор на ансамбъла, а от 2021 година е и негов директор.

Участвал е като композитор и оркестратор на музиката за световноизвестните компютърни игри "Crysis 2", "Crysis 3", "Two Worlds", "Rise", където работи в екип с прочутия филмов композитор Ханс Цимер. Редовен член е на наши и международни журита на музикални конкурси и фестивали.

Създал е множество симфонични, кантатно-ораториални, камерни инструментални и вокални произведения, музика към музикално-танцови и шоу спектакли, опуси за народен хор, народен оркестър, фолклорни инструменти и симфонични състави, както и стотици аранжименти на песни и пиеси в различни жанрове. Произведенията му присъстват в репертоара на симфонични и камерни оркестри, ансамбли и солисти, както и в програмите на концертите на "Фортисимо фест". Над 80% от сегашния репертоар на ансамбъл Филип Кутев (на снимката) е съставен от произведения на Георги Андреев. По негова музика Националният ни отбор по художествена гимнастика печели множество медали от олимпиади, световни и европейски първенства.

През 2016 г. и 2017 г. като композитор и инструменталист той е имал съвместни концерти със световноизвестния цигулар Найджъл Кенеди, както и с Жан-Люк Понти и Робърт Плант. Реализирал е 17 изцяло авторски концерта у нас и в чужбина, музиката му е изпълнявана и в зали като "Ройъл Алберт хол" – Лондон, "Кенеди център" – Вашингтон, "Симфъни хол" – Осака, "Уанг Тиътър" – Бостън, "Симфъни хол" – Бирмингам, "Ейвъри Фишър холЛинкълн център" – Ню Йорк и други.

Носител е на наградите "Алфред Шнитке" за Сонатата си за пиано, "Маестро Димитър Вълчев" за музиката към шоу-спектакъла "Два свята", "Музикант на годината" за спектакъла "Легендата", специална награда на Салона на изкуствата НДК за концерта "Приятелство без граници", "Златно перо" на Класик FM радио, наградата на СБК "Златно петолиние" за симфоничното си творчество и "Златна лира" на СБМТД за цялостно творчество. Той трикратно печели награди на конкурса "Симфонично произведение в 7/8" за симфоничната поема "Беласица", произведенията "Поробени" и "Земя на Рози".

Билетите, които важат за целия ден и за всички събития в концертния комплекс "България", могат да се закупят на касата в зала "България" и чрез "Ивентим".

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички