Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Менъуор поставиха рекорд на старта на Калиакра Рок Фест 2008


Менъуор поставиха рекорд на старта на Калиакра Рок Фест 2008

5074

Тазгодишният "Калиакра Рок Фест" започна! И както ни уверяваха преди месеци организаторите, музикалната буря от тежък рок се разрази още в първия ден на фестивала с американските гиганти Менъуор (Manowar).

Да се описва техен концерт е колкото трудна, толкова и лесна задача. Трудна, защото те са една от малкото групи, които винаги държат да показват специалното си отношение към феновете, а те от своя страна са доволно придирчиви към описанието на музикалната мощ на любимците им. Лесна заради предвидимостта на сценичното поведение и демонстрацията на мускули - в буквален и преносен смисъл.

По тази причина, а може би и заради куп още подробности, и концертът на 5 юли бе усетен по два различни начина от насъбралата се агитка.

Тя наброяваше десетина хиляди души и определено се раздели в отношението си към музиката на Менъуор. Както подобава, много хора бяха дошли специално, за да ги видят и чуят, да подложат тъпанчетата си на мощните бас ритници на Джоуи Димайо и вокалното превъзходство на Ерик Адамс. Други пък също попиваха шоуто, но по-скоро статично, без особена емоция, по опашките за бира и цвъркащи кебапчени изкушения.

Докато едните се бяха скупчили пред сцената, приготвили прилежно националния флаг за най-емоционалните моменти, то другите бяха изпоналягали където сварят на добре поддържания стадион "Калиакра" или се мотаеха някъде в пренаселената от палатки, коли и мотори околност.

Но да се върнем към музиката. Менъуор показаха за втори път на родна земя, че са една от най-шумните групи в метъла и една от най-отдадените към феновете си. Броени дни преди концерта си в България, те споделиха, че трудно ще надминат показаното преди година на същото място, но тази вечер демонстрираха, че все пак има какво още да видим от тях и с какво да изненадат приятно дори добре подготвените си почитатели.

Ако някой се е съмнявал, че концертът ще бъде по-кратък от три часа този път, то със сигурност е останал шокиран от продължителността на това шоу. Че и световен рекорд по този параграф бе поставен (или поне така ни убедиха!), като цялата вакханалия върху слуховите ни апарати се изливаше почти пет часа. Тежко, с хъс, с ентусиазъм, с хор от "най-хубавите, интелигентни, симпатични български певици", с много поздрави към "братята" от публиката и метъл кмета - "личния герой" на Димайо, Цонко Цонев.

В тези часове успяхме да чуем ако не цялата, то поне по-голямата част от дискографията на Кралете. От дебюта се почна без пропуск - от първата до последната песен. "Бойни химни" за хилядите български метъл войни. Така бе даден старт на дългата и много изморителна разходка през дискографията на Менъуор - пътуване, в което преминахме от рок-ен-рол годините на състава до най "трю" елементите от последното десетилетие от историята му.

Не знам дали остана човек, който да не е чул любимата си песен. Едва ли е имало такива. А ако трябва да изброя всичко изсвирено, рискувам да отегча някого с дълги абзаци от заглавия.

Много ще се говори за този концерт - за фойерверките, за подбора на парчета, за разнородната публика, за химна и изкривеното националистическо чувство, което тресе феновете... Но само тези, които събраха някак сили и средства да посетят Каварна за поредна година, знаят, че това бе спектакъл на крайностите - почти във всяко отношение.

Менъуор изнесоха втория си открит урок по метълизъм в България - по безкомпромисен начин и изпълнявайки всичките си досегашни обещания. Оценката е добра и няма как да е по-различно. За подобен старт много фестивали могат само да си мечтаят!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички