Йорданка Христова прави купон за юбилея на Борис Гуджунов


Йорданка Христова прави купон за юбилея на Борис Гуджунов

5987

Естрадната прима Йорданка Христова организира купон за 70-годишния юбилей на Борис Гуджунов.

Честването ще се състои в Social Club – заведението в Столична библиотека на площад "Славейков" от 18 до 20 ч. довечера.

Най-близките приятели сред колегите на изпълнителя на хитовете "Надежда" и "Каквато искаш ти бъди" ще пеят на тържеството му. Освен самата Йорданка Христова, с песен ще го поздравят още Богдана Карадочева, Маргарита Хранова, приятелите му от неговото трио Бо Бо БоБоян Иванов и Борислав Грънчаров, Михаил и Кристина Белчеви, Васил Петров, Снежка и Руми от група Трик. Композиторите Развигор Попов, Найден Андреев и Томи Димчев също ще уважат празника и ще изпълнят по нещо за Борето Гуджунов.

Входът за събитието е само 10 лв., а всички приходи ще бъдат подарък за певеца с кадифения глас, който е един от малкото оцелели в самолетната катастрофа с Паша Христова на 21 декември 1971 година. Инцидентът нанася много физически и психически трамви на естрадния ас, но въпреки това той геройски ги понася и до днес. Затова преди броени дни той сподели, че е не е вярвал, че ще доживее своя 70-годишен юбилей. На последното заседание на БАНИБългарската академия на науката и изкуствата, акад. Йорданка Христова предложи своята идея за честването на достолепната годишнина на Борис Гуджунов и колегите ѝ с радост прегърнаха идеята.

Борис Гуджунов е роден на 22 май 1941 в Пазарджик. Той е един от най-популярните български певци през 60-е и началото на 70-е. Завършва техникум по фина механика и оптика и работи в Киноцентъра и Оптико-механичен завод в София. През 1963 е приет във ВИТИЗ "Кръстю Сарафов", където учи до 1967. Успоредно с това завършва Школата за естрадни изпълнители при Българско радио - 1964. В началото на концертната си дейност изпълнява рок-ен-рол и шлагери като солист на Сребърните гривни и ЕО на КТР. Първия си запис осъществява през 1964 - "Търси се една девойка" (м.Петър Ступел). В края на 60-е е солист на оркестър София (до 1971). В международния конкурс за изпълнители на фестивала "Златният Орфей" печели втора награда през 1971 и трета награда през 1980. Получава и трета награда за изпълнение на немска песен на "Шлагерфестивал", Дрезден - 1972. Представял е многократно песни на различни конкурси: "Каквато искаш ти бъди" (м.Атанас Косев) - втора награда в конкурса за български песни на фестивала "Златният Орфей" - 1971, "Надежда" (м.Атанас Косев) - трета награда на същия конкурс през 1974. Гостувал е в много европейски страни: Русия, Полша, Сърбия, Турция, Германия, Италия, както и в Куба, Алжир, Япония. Има издадена и малка плоча от германската фирма "Амига" през 1972. Борис Гуджунов е автор на текстовете на някои от своите песни. Той е един от малкото оцелели в самолетната катастрофа, при която загинаха Паша Христова и голяма част от музикантите от оркестър София на 22 декември 1971. През 90-те години заедно с приятелите си Борислав Грънчаров и Боян Иванов създават певческото трио Бо Бо Бо, което изпълнява популярни забавни шлагери с лек хумористичен текст. Шоуто им се радва на голям успех и песните излизат в албума "Момчета с късмет". През 1998 получава Голямата награда "Златният Орфей" за цялостно творчество.

Голяма популярност му носи и дуета с Тони Димитрова "За кой ли път". През 2001 Борис Гуджунов записва съвместен проект с детската вокална група Бон-бон. Няколко години по-късно телевизионна реклама възражда изпълнения от него хит в дует с Мими Иванова "Хора и улици" (песен от филма "Момчето си отива" - 1972). През 2003 издава компактдиск с най-хубавите си песни. През 2005 записва нова песен на композитора Кирил Икономов - "Светилникът". Скромно отбеляза 65-годишния си юбилей през 2006.

Колегите на Борето от естрадата му организират голям бенефисен концерт през 2009.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички