Автентичен фолклор и модерен джаз за духовно проглеждане


Автентичен фолклор и модерен джаз за духовно проглеждане

3066

Снощният концерт в Първо студио на БНР бе организиран по случай Деня на народните будители.

Затова и логично предостави "бойно" поле на много млади етно таланти, сред които прекусионните формации от Музикалното училище в СофияВеликолепната петорка, Щастливият отбор, Бодливко и Денислав Димитров, които напълниха очите и сърцата с радост, благодарение на своите пъстри изпълнения.

В композициите присъстваше неизменно една легендарна фамилия – Палиеви. Излишно е да коментирам...(За тези, които обаче не знаят кой е Добри Палиев - той е  доайенът на българското перкусионно изкуство. Точка.)

Кулминацията на вечерта обаче бе изявата на гъдуларката Христина Белева и китариста Петър Миланов (на снимката). Загрели след представянето си в Студио 5 предишния ден, етно фуриите демонстрираха безкраен експериментаторски дух.

Артистичното дуо ни разби както с оригинално звучене, така и с авторски пиеси, предвидени да се появят в дебюта "На фокус".

Докато животът ни търкаля и бие като тъпан, а думата "будител" изчезва от съзнанието ни, то тези музиканти разбудиха на висок тон задрямалата ни - особено напоследък култура, трансформирайки нашия автентичен фолклор в изтънчен модерен джаз.

Неравноделните пиеси ("Сънят на Хитър Петър", "Поздрав за Митко"), песните "Изгряла е месечинка", "Що ми е мило и драго"), както и останалите музикални приказки, които Белева и Миланов разказаха, определено завзеха въображението ни и разбиха установените представи за народна музика.

Звучене, което може да не се хареса на фолклорните пуристи, но пък естетика, поставяща музиката ни на друго, много по-високо ниво.

Христина и Петър са истински будители, чийто първи албум предстои да излезе съвсем скоро.

Музикантите споделиха, че работят и по следващ проект с по-електронно звучене.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички