Platformula 1: Дъбстеп на пета предавка


Platformula 1: Дъбстеп на пета предавка

5021

След представянето си на 16 Bit в столичния клуб "Ялта" миналата есен и подчертания успех от гостуването на Фела (Phaeleh) и Вон Ди (Von D) по-рано тази година, един от най-прогресивните промоутърски екипи за дъбстеп музика и градска култура - Platform Music, отново създаде повод да покаже на родната публика идеята в заглавието на своето мото.

Артистите, които категорично олицетворяват авангардното Move Forward, нямат никакво намерение да спират дотук. Тогава, когато всеки очакваше поредното парти, от Platform приковаха вниманието с новината, че бъдещите им намерения и цели се простират много по-далеч от организационна дейност. Само преди месец те изненадаха дъбстеп аудиторията, обявявайки нова посока на развитие, основна дестинация на която няма да бъде единствено промоутърството. Многолюдното творческо семейство оповести, че поема и по пътя на продуцирането на електронна музика и обособява себе си като лейбъл, лансирайки първата по рода си изцяло българска дъбстеп компилация.

Специално за нейното осъществяване Platform Мusic отваря широко вратите си за имена като Balkansky (a.k.a. Cooh) – най-успешния български артист в дъбстеп музиката, световния бийтбокс шампион Скилър (Skiller) и основателя на Illmate – DJ Darkstep. Участие вземат още Basscatz (JamezBongg и Monk), Bashment & Grigovor, -99 (Soulslept и Aesley), Саундфория (Soundforia), D$POT, Algoriddim, L33, Vallew, Pe4enkata и Mindspin (Basswarriors). Launch-партито Platformula 1, предоставящо повече гласност около проекта, се състоя в столичния клуб Алкохол и всеки заплатил вход, се сдоби с  компилацията.

Събитието обедини дъбстеп тракове със звучене и от двете противоположности – както силен саунд с изразени бас линии, така и по-мелодични и леки парчета. Цялостната музикална аранжировка обаче се запази в тежкия диапазон, селектирана от Algoriddim, WeeDesS b2b Owlie, Basscatz a.k.a. JamezBongg & Monk, Скилър, Bashment & Grigovor, Balkansky, Soundforia и -99. Заварихме JamezBongg (на снимката) с чашка в ръка малко преди да застане зад пулта и ето какво го поразпитахме с цел да научим нещо повече около Platform Music и техните партита:

Здрасти, Марто. Какво пиеш?

J.B.: Здрасти. Някакво уиски, защото го дават безплатно от бара, ама не е много хубаво.

Разкажи ни повече за началото на Platform music. Откъде се взехте?

J.B.: Историята е малко дълга, но предполагам, че имаме време.

Дай накратко.

J.B.: Platform се създаде през 2008, когато дъбстепът още не беше толкова нашумял в България, като една верига събития, обединяваща артисти, които по някакъв начин репрезентират качествена музика и позитивно мислене. По-това време аз правех хип-хоп партита и едва след това навлязох в дъбстеп жанра. Много се кефех на всякакви стилове музика, но тогава правехме повече хип-хоп и с един мой приятел от Англия (Симон) се чудехме за име на проекта ни, с който ще правим партита в София с някакви много яки гости. Мислихме доста и накрая се спряхме на Platform, което наистина звучи като нещо, което тепърва ще се случи. Впоследствие обаче аз се ангажирах с една друга организация, наречена Миризма (Mirizma), ръководена от ЕXo (H.M.S.U., Mirizma) - изключително умен човек, дал много на българската ъндърграунд сцена. Бях му казал, че ще му помагам с всичко, което каже. Това продължи до миналата година, когато двамата разбрахме, че мислим по различен начин. Аз отидох и в прав текст му казах, че неговите концепции не олицетворяват моето мислене. Така възникна идеята да създадем нов проект, в който ще правим каквото ни харесва и започнахме да мислим за име. Накрая се сетихме, че името всъщност е измислено.

А защо Platform Мusic и как се зароди мотото Move Forward
?

J.B.: Задаваш много точен въпрос. Първо за Platform. Тогава със С-monts мислихме името и той го предложи. Аз го обмислях известно време и решихме, че Platform е една голяма платформа, на която всички сме стъпили и ни издига нагоре. Тя дава поле за изява на нас, още неутвърдените артисти. Така започна Platform. Девизът му Move Forward се появи още на партито с Foreign Beggars когато дизайнерът ни, или някой друг, реши да го добави като фотолого на партито.

Да разбираме ли, че е било напълно случайно.

J.B.: Може би не толкова случайно. Не си спомням кой точно измисли Move Forward. Може би беше Андрей Менгемето от една много странна група. Мисля, че беше той, но не съм напълно сигурен. Аз просто го взаимствах, защото това беше мото, което така или иначе е измислено за нашата концепция. Когато започнах да се занимавам с EXo, тя остана на заден план и я забравихме за известно време. Три години по-късно, когато решихме, че ще правим наши самостоятелни проекти, се сетихме за това име и каквото и да бяхме измислили, нямаше начин да е по-добро.

На какво оттдаваш осезаемия подем в развитието ви? Вървите с много големи крачки.

J.B.: Имам много точен и ясен отговор за това нещо и той е - отборна работа. В Platform лично аз бях този, който е подбрал всеки един от членовете, но в момента, в който ние събрахме екипа, аз оставих моето его назад. Тоест, за мен е по-важен прогресът на самия лейбъл, отколкото да се опитвам да давам изява на своите участия чрез него. Аз съм се поставил на заден план. Platform много ми помага в това, което искам да постигна като диджей, но той е преди това.

Засега изненадвате с всяко следващо парти. Какво да очакваме след Get Darker май месец?

J.B.: Get Darker e краят на този сезон за нас в София, но след май месец сезонът започва да се случва на едни други места – на морето, закъдето имаме огромни концепции. Тази година на мен ми дадоха възможност да имам много силен летен сезон. Нека обясня малко по-точно как стоят нещата. В София сезонът започва септември месец, свършва януари, започва отново средата на февруари и свършва месец през май. Това са времевите диапазони, в които се работи за успешните партита в София. В столицата не можеш да направиш успешно парти през юни.

Като стана дума за Get Darker... След броени дни обявявате всичко около събитието. Можем ли да те излъжем за още едно име от гостите в аванс?

J.B.: Мога да ви дам един много готин жокер. Сигурно знаете за класацията за най-добър дъбстеп на dubstepforum.com, от която ние вече поканихме третия от номинираните за най-добър продуцент – Фела (Phaeleh). В следващото парти ще викнем около четири или пет имена от първите места в класацията.

Звучи чудесно. След малко излизаш да пускаш. Има ли нещо, което искаш да кажеш на публиката и феновета?

J.B.: Аз дори не ги определям като фенове. Поставям се редом с тях, защото сме едни и същи хора. Това, че ние правим партитата не значи, че усмивките и радостта им не правят моя ден. Аз го върша, за да бъдат те щастливи. Без хората, които ни подкрепят, нас нямаше да ни има. Обичам ги повече от себе си. Правим всичко за тях и се надявам да го оценяват, защото това значи, че сме постигнали целите си.

Сигурни сме, че Platform Мusic ще продължава да демонстрира професионалното си израстване и с предстоящите свои изяви. Творчески усет не им липсва, а партитата се предлагат с дългогодишна гаранция за качество.

Из страниците на народния фолклор четем, че, ако искаш да вървиш бързо, е по-добре да тръгнеш сам, но ако искаш да стигнеш далеч трябва да тръгнете заедно. Platform са избрали дългия път.

Move Forward!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички