България Световен шампион по бийтбокс 2012!


България Световен шампион по бийтбокс 2012!

5521

Александър Деянов-Скилър (Skiller) и Адриана Николова-Печенката (Pe4enkata) спечелиха световните титли при мъжете и жените на провелия се в Германия Beatbox Battle World Championship 2012.

Тазгодишното - трето по ред издание на шампионата, се състоя в Astra Kulturhaus, Берлин, на 30 и 31 март.

Деянов, известен и като Най-бързата уста на Изтока, победи във финалния батъл представителя на Франция - Alem, след като на полуфинала отстрани шампиона на Великобритания за 2009 и 2010 Reeps One. Както MySound.bg писа, той се изяви и в България миналата година.

Печенката пък надви при жените, побеждавайки на големия финал Freshbox от Франция. В класирането участваха 15 момичета, като на елиминациите останаха 8. Това е първото участие на българка в турнира, който се организира веднъж на две години. Плевенчанката Адриана Николова е първата нашенка, получила wild card-покана лично от организаторите на проявата.

България участва в Световното за втори път с петима представители – Скилър, Beatmaker, Busto, Искрата (Iskrata) и Печенката, а всички те изгряха със своя талант за първи път на голямата сцена на турнира The Official NESCAFE 3in1 Beatbox Battle у нас миналата година.

Жури нанадппреварата тази година бяха петима от най-добрите бийтбоксъри в света - Killa Kella от Великобритания, ZeDe от Швейцария, RoxorLoops от Белгия, Eklips от Франция и единствената жена Bellatrix от Великобритания.

Състезанието е продължило над десет часа, а в него са участвали бийтбоксъри от 70 държави, сред които Великобритания, Германия, Швейцария, Унгария, Холандия, Испания, Русия, Япония, Китай, Република Корея, Индонезия, Малайзия.

По думите на сестрата на Скилър - ЛиЛана,  той е спечелил симпатиите на публиката и на журито с чистите си звуци, бързина, добра техника и много устойчива психика на сцената, а едно от основните му изпълнения е представянето на характерен български ритъм - в 9/8.

Припомняме, че това е втората световна шампионска титла по бийтбокс за Деянов след неговия триумф в Базел, Швейцария, миналата година.

Роденият в София Скилър завършва "Политически науки" в НБУ в момента. Познат като "Най-бързата уста на Изтока", той популяризира бийтбокс изкуството в България. Въпреки крехката си възраст, Скилър е първият български шампион по бийтбокс (2007), изявявал се е в Япония, Великобритания, Германия, Италия, Русия, Австрия, Швейцария, Чехия, Словакия, Гърция, Сърбия и Румъния.
 
Бийтбоксът е вокално изпълнение, възпроизвеждащо най-често ударни инструменти, скречове или различни музикални ефекти от популярни  мелодии. Най-старият елемент в хип-хоп културата води началото си от Ню Йорк през 60-е години. Бийтбоксът става известен към края на 1970-е.

Наричан е "инструментал на бедния", защото замествал ролята на ритъма в рап песните, изпълнявани в бедните квартали и гета.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички