Еструна: фламенкото на първа среща с българската традиция


Еструна: фламенкото на първа среща с българската традиция

4785

Световна премиера на новия музикален проект - Еструна (Еstruna), с участието на световноизвестни музиканти от четири европейски страни ще се състои в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 24 април.

Eструна е пълноводната река, в която са се влели две традиции; преплитане на няколко нишки;предизвикателство за дръзките. Еструна е срещата на кръстопътя на изкуството, Eструна е вокална въздишка - Е Струна!
    
Проектът се роди от желанието на артисти, идващи от различни култури и музикални стилове, да заговорят на един език! Творческото намерение на музикантите е да дадат нов прочит на испанската и българската песенна традиция, като я проектират в съвремието и ѝ вдъхнат модерна чувствителност. Проектът стъпва на фламенко и българската традиционна песен, а етно-джаз езикът на Антонио Форчоне (акустична китара), Рено Гарсия-Фонс (контрабас) Агустин Диасера (перкусия) и Теодосий Спасов (кавал) го отвежда извън жанровата рамка в градината на прекрасното и непознатото. Всички музиканти в този проект споделят общ интерес към българската традиция и фламенкото и са готови да прегърнат предизвикателството да поемат по пътя в постоянно търсене на красотата.

Първите репетиции по новия проект се състояха в София миналата година и бяха документирани във филм на Марина Евгениева "Отвъд нотите".

http://www.btv.bg/video/687758058-bTV_Reporterite_Otvad_notite.html

Репетициите завършиха с прелестна изненада, поднесена на публиката на последния концерт от фестивала "ДжаZZ Плюс" – изпълнение на "Лале ли си, зюмбюл ли си", от участниците в Еструна, което изтръгна сълзи от слушателите и донесе овации на изпълнителите. Бе сложено началото на един път, който ще отведе артисти и публика в градината на прекрасното.

Композициите са с нови аранжименти, дело на музикалния директор на проекта Антонио Форчоне, а вокалните партии на Нови български гласове Лалетата са дело на доцент Георги Петков. Специалният гост-музикант на проекта Теодосий Спасов обогатява цялостната картина със своя неповторим стил. Красивите мелодии на песните, носени от вокала, са обгрижвани и обличани постепенно със звуците на другите инструменти; на места гласовете звучат акапела, за да изпъкне красотата им, на други контрабасът води диалог с вокала, а после се вплита и китарата. Пиесите имат своя нов живот, облечени в празнични джаз одежди и накичени с неземно красиви български Лалета. Музикантите рисуват заедно обща красива картина, както споделя самият Форчоне: "Смятам, че това е като едно платно, на което всеки със своята култура ще нарисува по нещо. Всеки един от нас е свързан със своите корени, със своята култура, но когато ти трябва да направиш нещо в едно ограничено пространство, трябва да си внимателен да не отнемеш от мястото на другия. Същото е когато имаш една красива картина, която е балансирана, в която има хармония. Всичко ще бъде направено хармонично, това винаги ни е харесвало", допълва китарният виртуоз.

В репертоара влизат няколко класически фламенко песни като "La leyenda del tiempo" и "La Aurora de Nueva York" на Лорка, авторски композиции на Антонио Форчоне и Рено Гарсия-Фонс ("Alhambra", "Nostalgia", "Agua Dulce" и "Enamorado"), а от нашия фолклор ще разцъфнат "Лале ли си, зюмбюл ли си", "Рофинка болна легнала" и "Снощи съм минал, кузум Еленке". Разбира се, ще има и изненади под формата на специално написани за формацията композиции.

Билетите за премиерата на Eструна на цени от до 30 до 60 лв. се продават в мрежата на "Тикет Плюс", на касата в зала "България", в "Дюкян Меломан" и в интернет чрез www.ticketplus.bg.

Проектът е подкрепен от посолство на Испания в България и от мулнинационалната компания Roca, чието седалище е в Барселона.

Още - на: www.estruna.jazz-plus.com

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички