Таря Турунен и Майк Терана: Ave Musica в НДК


Таря Турунен и Майк Терана: Ave Musica в НДК

5745

Има събития, на които човек просто трябва да присъства, за да чуе, види и усети с всичките си сетива това, което се случва.

Такова се бе снощният концерт на бившата вокалистка на Найтуиш - Таря Турунен (Tarja Turunen). В спектакъла Beauty Аnd Тhe Beat участваха невероятният барабанист Майк Терана, симфоничният оркестър на Левон Манукян и хор Аве Музика. Зала 1 на НДК бе изпълнена с великолепни звуци и красота в продължение на два часа. Година и полвина след грандиозното шоу на Таря в Пловдив, тя показа и на столичани уникална смес от оперни арии, незабравими хитове на Найтуиш, нейни солови песни и кавъри на някои от най-големите рок и метъл хитове в суперпрофесоналния съпровод на симфоничния оркестър и хора. И и не на последно място - от "звяра" Майк Терана, свирил с такива рок величия като Yngwie Malmsteen, Gamma Ray, Masterplan, Axel Rudi Pell, Steve Lukather (Toto), Rage и  други, като с някои от тях продължава да си сътрудничи и към днешна дата. Не напразно името на спектакъла е Тhe Beauty Аnd Тhe Beat, заигравка с  The Beauty Аnd Тhe Beast ("Красавицата и Ритъмът" вместо "Красавицата и Звярът"). Всички се досещаме кой е Звярът и Ритъмът - точно чичо Майк, както шеговито го нарича Таря.

А самата тя - Скандинавският славей и Ледената кралица Таря Турунен, просто няма нужда от представяне. Една от най-гласовитие и красиви дами в съвременния рок, а както се убедихме, и в класическата музика. Ето я за пореден път тук, в София, както обеща през януари 2012. И удържа на думата си. Дори пристигна няколко дни преди шоуто, организирано от "Тангра Мега Рок".  И как не, след като на предните концерти у нас тя искрено плачеше от радост, развълнувана от прекрасната българска публика!

Започваме от пресконференцията, на която гостите се представиха изключително. Най-обикновени и земни хора, с които всеки можеше да си поговори за всичко, при това с много настроение. Певицата с огромно умиление разказа за своята 8-месечна дъщеричка Наоми, която също присъстваше заедно със съпруга на Таря, с когото от много години живеят заедно в Буенос Айрес, Аржентина. "Звярът" Майк Терана пък с усмивка разкри как детската му мечта е била да стане професионален кечист, но сега повече му харесва и е много по-безопасно да "бие" барабаните, защото те не му отвръщат. Такива весели неща и много снимки с нас и лични разговори се случиха с тези хора, за които преди това си мислил, че летят из небесата в някакъв паралелен свят, а те се оказват най-обикновени, приветливи, усмихнати, весели, щастливи човеци, радостни, че се виждат с нас - техните верни фенове, за които творят!

С такова приповдигнато настроение пристъпваме към основното събитие. Понякога и най-гръмките думи не са достатъчни! Истинските фенове знаят какво е, когато видиш своите любимци на сцената, заобиколени от толкова изключителни музиканти, и всичко това поднесено с грандиозна доза професионализъм. Усещането е неописуемо, само който е бил на място, може да разбере, а останалите да предполагат и да съжаляват, че не са станали част от спектакъла! Може би мнозина от вас ще си помислят: "Тоя пък егати клишираните суперлативи използва". Вярно е, не крия, че съм голям фен на Таря и Майк, обаче, повярвайте ми, на много, много концерти съм бил, но такова нещо рядко се случва в живота на човек!.

Голяма част от публиката беше подготвена за това, което щеше да се случи, тъй като преди година и половина в Пловдив Таря изнесе подобен спектакъл със симфоничен оркестър, и дори най-заклетите метъли бяха дошли с ясното съзнание, че няма да куфеят лудо и да си размахват гривите и че това е преди всичко събитие, съотнесено към класиката.

Точно в 20.00 часа оркестърът на Левон Манукян зае своето място и след 15-минутно настройване и разсвирване, шоуто започна ударно с "Carmen Overture", след което стана още по-вихрено с появата на Терана, облечен в строг официален костюм. Заедно с оркестъра в стил хеви метъл на ударните инструменти много интересно и авангардно прозвуча "Концерт за цигулка и обой" на Бах. После цялата зала стана на крака - да посрещне главното действащо лице. Невероятна харизма притежава Таря! На един дъх преминаха няколко оперни арии. Изключително колоритен бе и Майк, който безапелационно доказа, че е един от големите барабанисти в рока. В типичен негов шеговит стил в началото на едно от изпълненията той обърка целия оркестър (естествено по сценарий), след което диригентът констатира, че барабанистът е обърнал нотните си листове наопаки. Много настроение имаше, много изненади, но най-голямата бе, че самата Таря се прояви като барабанистка, и то доста добре! Майк пък пое микрофона и все едно че възкръсна Франк Синатра - изключително професионално той изпя шедьовъра "Fly Me To The Moon"! Друг голям сюрприз бе коктейлът от класики на Led Zeppelin - започнаха се с мегахита "Kashmir", преминаха през фрагменти от "Immigrant Song", "Stairway To Heaven" и отново - за финал, на медлито - "Kashmir". Излишно е да уточнявам, че усещането е велико - да чуеш тези химни на Цепелин, представени по този начин! Естествено, не бе пропусната и ерата Найтуиш, макар и само с една песен - "Swanheart", на която публиката реагира бурно. Разбираемо - все пак с тази група вокалистката стана световноизвестна. Макар че по време на пресконференцията тя даде да се разбере, че изобщо не таи добри чувства към бившите си колеги, тъй като несправедливо била изгонена от Найтуиш! Няколко от парчетата в репертоара снощи бяха от двата ѝ солови албума, а две от изпълнените песни -  "Witch Hunt" и "Into The Sun", ще бъдат включени в предстоящия да излезе по-късно тази година проект..

И така, времето неусетно си летеше, и след 17 изсвирени композиции Таря, Майк и Левон ни казаха чао и напуснаха сцената. Публиката обаче беше много настоятелна, и на всички бе ясно, че ще има бис. Естествено, шоуто продължи. 

Спектакълът вече се разчупи съвсем и продължи дори с повече настроение. Вокалистката изпълни суперефектно "I Feel Pretty" на Бърнстейн. Точно на място! Най-естественото нещо на света е именно тя да пее, че се чувства красива! Както казва народът: хубавото си е хубаво. Майк Терана пък се появи с бяла перука ала Моцарт и облечен с риза с жабо, наперен и правейки се на палячо, при което публиката гръмна в неистов смях. Неговата интерпретация на "Малка нощна музика" беше невроятна, доказвайки, че Моцарт може да звучи много рок-ен-рол. Преди това Терана изсвири по брилянтен начин и всеизвестния канкан! Въобще, присъствието на дръмъра бе изключително ефектно и колоритно. 

Публиката избухна още при първите акорди на хита "I Walk Alone", и, за съжаление, след няколко минути настъпи и краят на шоуто. Цялата зала се изправи на крака и бурно аплодира Таря и компания. В продължение на цели десетина минути тя и останалите музиканти благодариха на прекрасната публика, а певицата на два пъти трябваше да се връща на сцената и да се покланя, тъй като никой от нас не искаше тя да си тръгва след това магично изживяване! Накрая, със сълзи на очи, тя обеща, че ще се върне скоро тук.

Със сигурност това ще стане. Може да ѝ се вярва, тъй като като настоящата ѝ визита у нас е шеста от 2008 година. Пък и не е тайна, че в България певицата е много обичана, и тя го усеща. Най-вероятно след издаването на третия си солов албум ще ни посети отново. Вече в характерното си рок амплоа.

Вместо финал, да обобщим: имахме страхотната възможност да видим и чуем Таря Турунен в необичайна за нас светлина, но, както самата тя казва, това може би е нейното истинско "Аз". Нямаме причина да се съмняваме. Видя се, Скандинавският славей лети волно и в небето на класиката, а пък Майк Терана е уникален барабанист, който поднася класическата музика по невероятен рок начин. Младият диригент Левон Манукян се представи в изключителна светлина,  същото важи и за целия оркестър, както и за хор Аве Музика. Незабравимо преживяване, което дълго ще ни държи изпълнени  с прекрасно усещане за нещо много, ама много красиво. Невероятният спектакъл The Beauty Аnd Тhe Beat, представен от Таря и Майк Терана в София като първа дестинация от голямото им турне, е доказателство за особеното отношение на певицата към великолепната българската публика. 

Таря, очакваме те отново!

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички