Удостоиха Енио Мориконе с Доктор Хонорис кауза


Удостоиха Енио Мориконе с Доктор Хонорис кауза

4263

Енио Мориконе получи званието Doctor Honoris Causa на Нов български университет на тържествена церемония.

Както MySound.bg вече огласи, тя се състоя в голямата зала на университета на 11 декември.

"Музиката, прилагана към киното, като нито едно друго изкуство, приема своята абстрактна роля. В киното музиката има психологическа роля, тя означава повече от това, което се вижда и чува… музиката стои отзад и затова се превръща в нещо абстрактно, създава се уникална абстрактна и кохерентна връзка между кино и музика“, сподели световноизвестният композитор пред академичната общност на Нов български университет.

Създателят на емблематични за модерната цивилизация произведения и пример и вдъхновител на младите поколения творци говори пред аудиторията за своето изкуство и за пътя, през който е преминало обучението му. Той се спря и на някои практически измерения на работата, която изправя композиторите пред множество трудности: "… записването на мисълта на композитора на хартия, след това предписанието към този, който ще я следва, избор на инструменти... но най-същественото е публиката, която ще слуша. Ако аз гледам картина или скулптура или танц, са ми необходими няколко секунди, за да ги възприема през очите. Музиката и киното са свързани от необходимостта да се възприемат в цялата си продължителност“, каза маестро Мориконе, който изнесе незабравим концерт в столичната зала "Арена Армеец" на 10 декември, потапяйки родните почитатели в Абсолютната музика.

Почетният медал и грамота на латински език маестро Мориконе получи от ректора на Нов български университет доц. д-р Пламен Бочков.

Званието се връчва по решение на Академичния съвет на Нов български университет за неговия изключителния принос за развитието на съвременната филмова музика, за изявена и неповторима авторска позиция, за яркото присъствие в световната музикална култура на маестро Енио Мориконе.

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички