Отбелязват Световния ден на Битълс в Ливърпул


Отбелязват Световния ден на Битълс в Ливърпул

3866

Световният ден на Битълс (The Beatles) ще бъде отбелязан днес от многобройните фенове на групата в Ливърпул.

Знаменитите музиканти са чествани в родния си град всяка година. През целия ден в клуб Cavern - открит на 16 януари 1957, където квартетът се изявява за първи път, ще има музикална програма, посветена на Битълс. Групата има 292 шоута там между февруари 1961 и август 1963. Според Дейв Джоунс, директор и съсобственик на клуба, "наследството на Битълс се простира много по-надалеч от неподвластната на времето привлекателност на тяхната музика".

В събота ще се проведе рок концерт, на който ще бъдат изпълнявани световноизвестните песни на Фаб Фоур. В града са организирани и екскурзионни обиколки с автобус по основните забележителности, свързани с битълсите. От агенция "ВизитЛивърпул" (VisitLiverpool) припомнят, че празненствата в чест на Ливърпулската четворка ще продължат в града през цялата година.

На 7 февруари ще бъде отбелязана 50-ата годишнина от първия концерт на групата в САЩ, на 10 юли - 50 години от приемането на музикантите в кметството.

Традиционната международна седмица на Битълс (от 20 до 26 август) ще събере в Ливърпул почитателите на състава от всички краища на света. В програмата на богатия на събития фестивал са включени концерти, изложби, екскурзии, аукциони и други.  

През 2004 година сп. "Ролинг Стоун" класира Битълс под №1 в списъка си със 100-те най-добри изпълнители за всички времена. Както MySound.bg вече писа, през 2012 покойният Джон Ленън (John Lennon) беше избран за най-голямата рок звезда за последните 6 десетилетия, според анкета, направена от британското списание NME.

Групата е сформирана през 1960 от Джон Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Питър Бест, който през 1962 година е заменен от Ринго Стар (Ричард Старки). От 1962 до 1970 те пускат в многомилионни тиражи 12 албума, 13 миниалбума и 22 сингъла.

Формацията преустановява съвместната си работа през 1970, но още от 1967 Джон Ленън и Пол Макартни се концентрират върху индивидуални проекти.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички