Lord Of The Rings In Corcert: Masterclass storytelling


Lord Of The Rings In Corcert: Masterclass storytelling

3989

Безспорно мечтата на всеки фентъзи нърд се превърна в реалност – след като дългоочакваният Lord Of The Rings In Corcert се състоя в "Арена Армеец" миналия петък, 5 декември.

Залата бе залята от океан от хора на всякаква възраст. Възрастни, млади, малки – всички се бяха стекли, за да се потопят в магията на Питър Джаксън и Хауърд Шор - холивудското музикално светило с  3 "Оскар"-а (и трите заради  трилогията на Толкин).

Саундтракът към "Задругата на пръстена" носи ненадмината заслуга за цялостното възприятие и качеството на филма. Точно на тази сила станахме свидетели и ние. На сцената под бурни ръкопляскания се качиха детският и смесен хор на БНР, хорът на Софийските момчета, великолепният симфоничен оркестър на БНР, честващ своята осемдесетгодишнина по най-добрия начин. Последвани от маестро Давид Райц и водещото сопрано Кейтлин Луск, напоследък любимка и на Енио Мориконе, взела участие в над 300 спектакъла с над 75 състава от 35 страни като част от пътуващото шоу "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена".

Прожекторите угаснаха, залата притъмня, хорската глъчка затихна и на гигантския екран се изписа логото на New Line Cinema, последвано от въвеждащия voice over на Галадриел (Кейт Бланшет). Още с първите няколко минути тръпки полазиха 10-хилядната публика – смазващите гласове на хористите възпяха битката, в която Исилдур побеждава Саурон и му взима пръстена. Всички заедно бяхме поведени в историята на Средната земя и връщане нямаше да има в близките 3 часа.

Лентата на Питър Джаксън излезе през далечната 2001-а и оттогава, поне аз, съм я гледал на кино, касетка, DVD, телевизия, през торенти...  над десет пъти със сигурност. Все още помня, когато видях филма в някогашното кино "Изток" сред претъпкана зала и си тръгнах от салона замаян с мисълта, че подобно пътуване във времето не ми се е случвало. Абсолютен шедьовър. Мasterclass storytelling.

Сигурен съм, че повечето хора, присъствали в столичната арена, споделят подобна зрителска нагласа към историята към суперпродукцията, но това не попречи на една жена зад мен да констатира: "Все едно го гледаме за пръв път"! И да удари точно в десетката. Което, разбира се, се дължи на Movie In Concert.  Това беше премиерата на форма̀та за България. За тези, които не успяха да присъстват – филмът върви в оригиналното си времетраене и то не само картина, а и звук (аз си мислех, че няма да има звук от филма, само субтитри, но колко приятно бях изненадан), докато под платното на сцената 250 свирят в перфектен синхрон композираната от Шор музика.

А Хауърд Шор е наистина голям – човекът е писал за Дейвид Финчър ("Седем", "Играта", "Паник cтая"), Мартин Скорсезе ("Авиаторът", "Бандите на Ню Йорк", "От другата страна", "Хюго"), Дейвид Кроненбърг ("Мухата", "Тъмно минало", "Източни обещания"). "Мълчанието на агнетата", "Филаделфия" и "Ед Ууд" са други негови "малки" проекти. А в последно време и неизненадващо работи за трите части на "Хобит".

Към 22.00 ч., точно когато Задругата се формира в Ломидол, събитието навлезе в кратък антракт, след което избухна с битката в Мория и, разбира се, тази между Гандалф и балрога на моста Хазад-дум – You shall not pass!

Приключението, организирано от P Аnd P Еvents и БНР, приключи към полунощ  с пиесите ""Парт Гален", "Заминаването на Боромир" и "Започва Път от моя праг". Наслада за сетивата бе човек да чуе тази великолепна музика, изсвирена от български музиканти, и възпята от космическия глас на Кейтлин Луск, която придаде на Арвен тежест, която Лив Тейлър едва ли щеше да постигне сама.

Ако музикантите бяха продължили с маратон от "Двете кули" и "Завръщането на краля", едва ли някой щеше да напусне седалката си – публиката бе в абсолютен възторг.

Мисля, че Билбо Бегинс най-добре описа събитието, дори и без да го подозира: "Gandalf, my old friend, this will be a night to remember".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички