Полет над Елисейските полета с Al Di Meola


Полет над Елисейските полета с Al Di Meola

4700

Силните страсти на големите музиканти ясно прозират в техните произведения. Виртуозът Al Di Meola например е добре познат на българската публика, ние следим неговите изяви още като тийнейджър вундеркинд китарист, включил се в началото на 70-те години на миналия век с успех в авангардната за времето си фюжън формация Return Тo Forever, знаем го като автор и изпълнител на поредица композиции от класата на "Land Of The Midnight Sun", "Egyptian Danza", "Electric Rendezvous" и "Mediterranean Sundance", участник в най-реномираното китарено трио заедно с Paco de Lucia и John McLaughlin, гостувал многократно у нас.

Al дълбоко преживява развода с жена си, болезнено понася съдебните процедури при раздялата с бразилката Magda Barreca и сина си Kyle. "По време на ужасния ми развод си намерих нещо като терапия в композирането, то бе моето спасение, моята медитация за да съхраня разума си" - разказва китарният маестро - "Всички мрачни нотки, които долавяте в албума"Еlysium"("Елисейските полета"), са резултат от моята болка. Но там има също така и друга страна: радостта от новата ми връзка със Stephanie, страстта – албумът съдържа и двата аспекта от моя живот. Ако ме попитате какво означава за мен "Elysium" сега, ще ви отговоря: мястото на съвършеното щастие. Раят, където акустичните и електрическите компоненти, ликуващият рок и джаза са фино преплетени с деликатни и пулсиращи ритми, китари и клавишни инструменти, а широко форматните звукови панорами са съединени в небесна хармония. Опитвам се да съединя миналото с бъдещето. Например в "Purple & Gold" ще почувствате лиричното начало в изпълнението на акустична китара, а после то неочаквано поема в съвсем друго направление. Така е и в истинския живот! Всеки има ситуации, когато трябва да вземе решение дали да завие наляво или да обърне, образно казано. Не може винаги да знаете какво ви очаква".

"Започнах работа с намерение да направя напълно акустичен албум. И почти бях готов за запис, когато дойде стар приятел с неговата Les Paul електрическа китара, снабдена с комплект нови педали. Запалих се и реших да насложа върху акустичните теми фрагменти с електрическа китара, получи се нещо като версия от 2015 година на албума "Elegant Gypsy" (1977). "Еlysium" е необичаен, не прилича на никое от досегашните ми издания. В инструменталната музика изказът на чувства е доста изтънчен, налага се да прилагаме всички възможни прийоми да изразим болката или радостта си, без да ползваме думи. И ако сме искрени, слушателите ще са привлечени, ще накараме нещо да трепне в сърцата им, и тогава ще усетят музикалните образи за да направят сами своите открития", признава Ал.

"Еlysium" ще бъде представен в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР тази събота след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички