Лято. Дръм-ен-бейс. H.M.S.U! Изборът на новото поколение


Лято. Дръм-ен-бейс. H.M.S.U! Изборът на новото поколение

4940

"H.M.S.U.", организация, стара вече колкото и самото ново хилядолетие, построи мост във времето и пространството, събирайки повече хора накуп край село Кътина от която и да е урна в изборния уикенд на 3,4 и 5 юли.

С коли, автобуси и микробуси пристигаха тълпите фенове на дръм-ен-бейса на млада България. Това бяха не гласуващи повторно избиратели, а алтернативни почитатели от новото поколение, дошли да упражнят правото си вот. В името на купона.
 
И това не бе глас за тези или онези, а за обединение на хората: млади и стари, граждани и селяни, българи и чужденци.

В напредналите страни като САЩ, Япония и Германия например най-големите градове поотделно и в групи образуват така наречените мегаполиси. Възвишения, низини, поле, планина някоя, след това равнина - и всичко това в град. С квартали, светлини, улици, хора, сгради и магистрали. Импровизираната у нас столицата бе обитавана все от сърцати гласоподаватели. Тя се бе ширнала из полето, като в продължение на три дни се разпростря и до Стара планина на север.

Новата градска култура бе пренесена повече от успешно на фестивала в подножието на планината. На мястото на скоковете с бънджи от миналата година бяха предвидени две зрелищни състезания. Надпревара между графити артисти и турнир по хек на отбори. За първото място между свръхнатоварения турнир с малката плетена топка имаше и атрактивна награда - "извънземно" поколение автоматични кокили! Призът бе показван обстойно през цялото време. Присъстваха и неизбежните джаги и компютърни игри. Единственият минус, който нямаше как да бъде отминат от посетителите, бе стряскащата липса на течаща вода.

За пореден път набралият скорост екип на "H.M.S.U." даде шанс на прохождащи артисти чрез организираното предварително състезание с онлайн сетове и поле за изява на сцената на победителя.

Най-силното в програма на тридневния дръм-ен-бейс международен събор "На открито" не бяха малкото или повече водещи артисти от Великобритания и други чужди страни, а родното българско участие. И по-точно излезлите поcледователно в следобедните съботни часове Kliment, Apo & Nevena, R.O.B.O.T.F. и Balkansky feat. Ruth.

Този път събитието не беше центрирано около един водещ гост, а между повече на брой, по-малки имена от чужбина и всички най- добри от родната сцена, при това не само в бас областта. И Климент, и Куух, най-популярните в момента български електронни творци, заложиха на по- експериментално звучене (като например смесване на английски, ямайски и български речитатив или чист и непрекъснат Майкъл Джексън (Michael Jackson) по случай смъртта на гения), а гласът на Невена залиташе приятно дори в латино ритми.

Големият пирон на фестивала обаче заби бандата R.O.B.O.T.F. Трите стари кучета бяха тези, които вдигнаха публиката наистина. Комбинацията от умение с инструменти и пулт, добрата сработеност и най-вече контактът с аудиторията и лежерното поведение на сцената доведоха до единствените бисове! Единствени не само за събитието, но и изобщо за изяви от този род у нас...

Няма да бъде забравено как след допитване до хората отпред бе специално усилен технически и чисто физически барабана, а в разгара на изявата фронтменът скочи долу само да подаде запокитената до сцената футболна топка.

Организаторите раздадоха предварително подготвени тестове с въпроси на посетителите, интересувайки се какво има за подобряване и въвеждане в бъдещите изяви. Нещо като матура, но без оценка за градските юноши. Това желание за самокоригиране, така чуждо на родните ни политици, няма как да не доведе до добри резултати и занапред.
 
А що се отнася до комуникацията и "бездната" между новото градско поколение и обръгналите жители на село Кътина, такава нямаше.

Всички заедно обикаляха из гората, по маси и по пейки, любуваха се на гледки и беряха ядивни гъби, пиеха вода, бира и ракия под звуците на музиката.

Още от БГ зона


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички