Кран-подемник в мултимедийния спектакъл на Симо Лазаров


Кран-подемник в мултимедийния спектакъл на Симо Лазаров

8067

Патриархът на компютърната музика у нас - Симо Лазаров, ще представи своя най-нов мултимедиен спектакъл - "Божественото начало", в зала 3 на НДК от 19.00 часа днес.

Събитието е в рамките на Международния фестивал "Салон на изкуствата" 2010.

Вход - 8 лв.

Шоуто представлява мултимедийна  оратория - импресия за синтетичен симфоничен оркестър, хор, солисти и електроника с участници: диригент - Георги Петков, сoлисти: Соня Маринова, Росица Панайотова и Камена Балканска, плюс Таня Влаховска, Белчо Христов, Светослав Дерменджиев, Дариан Георгиев, Димитър Василев, Александър Салапиев, Боян Боянов, Евгени Божилов.

В хепънинга ще се впишат Студентски смесен хор, фолк-джаз формация при НБУ и народен хор при НМУ "Л.Пипков", перкусионна група от НБУ с ръководител Венко Поромански от група Те, а за пърформънса грижа имат студентите от програма "Театър" на НБУ – модул Танцов театър с ръководител Татяна Соколова и "Пластика Икар" на Невена Иванова и Лиляна Петрова. Графитите са на студентите на Анна Янева от НБУ.

"Ще има много визуални изненади. Например - кран-подемник, който ще опъне нарисуваните графити, а най-отгоре ще кацне една муза", сподели Симо Лазаров.

Публиката и участниците в шоуто ще сменят местата си. За феновете е предвиден балконът, музикантите ще са долу. Кое е е третото - идейното, ниво на изявата, пазя в тайна до самото шоу", каза родният корифей, работил с Жан-Мишел Жар.

"Танцуващ театър от аудиторията отива с денс до участниците, като обяснява с движения, че посетителите и бендът са едно общо цяло", поясни Лазаров.  

Видеоматериалите са на "Synthi AVB" в лицето на Тодор Благоев и Стефан Димитров, видеомонтажът е дело на Гергана Китова с консултант д-р Маринела Вушева, УИЗ за компютърно музициране на НБУ. Координатори звук, осветление, видео: Андрей Стоев, Иван Василев, Филип Георгиев, Хари Бояджийски, програмно осигуряване - Венцеслав Йорданов, лазерография - Огнян Василев, творчески екип - Synthi Audio Vision Bend, технически екип Synthi Audio Vision Bend с директор инженер Живко Ацев.

"Подобно шоу ще се случи за първи път в България", похвали се маестрото на електронния саунд.   

Спектакълът се осъществява в партньорство с НМУ "Л.Пипков", Gema Music LTD, Synthi Music Production, Semo LTD-Unitronics.

"Божествено начало" е произведение, посветено на величието на природата, възвисяването на човешките идеали, необхватността на нашето съзнание и непобедимия човешки дух, музикално пресъздадени с традиционните и съвременните изразни средства, чрез които се пренасяме във вселената на асоциациите, потапяме се в атмосферата на имагинерните представи и се издигаме на пиедестала на човешката доброта.

Симо Лазаров създава първото в България студио за електронна музика към Българското национално радио през 1974, което ръководи повече от 25 години.

Преминавайки през различни етапи на инженерното си и музикално образование в Прага, Братислава, София и Париж и концертирайки същевременно сам и с различни състави, той се изгражда и като водещ специалист в областта на електронната музика - изкуството, свързващо двете сфери от човешкия живот – музика и техника.

С качествата на добър организатор той успява да привлече около себе си през онези години много професионалисти – музиканти, композитори, инженери, режисьори, журналисти и писатели, дълги години съпричастни на идеята за реализиране и популяризиране на българската електронна музика.

Обединявайки творческите дейности, Лазаров работи в няколко направления: композиране и изпълнение на оригинална електронна, електроакустична и компютърна музика, пиеси за кино, театър, радио- и телевизионни постановки. Има студийна и концертна дейност у нас и в чужбина, участие в наши и чужди фестивали и конкурси за електроакустична музика. Именно той е създанел на първите български фестивали за електронна музика и мултимедия.

От 1977. преподавателската му дейност преминава с курсовете по тонрежисура, звукотехника, звукова култура и електронна музика през Музикална академия, Техническия и Софийския университети, през множество летни школи, за да инициира и създаде по собствена методика и школа през 1996 в Нов български университет, където понастоящем е професор, единствената в България специализация по компютърно музициране.

Дискографията и библиографията му включват 8 книги, над 50 научни публикации, 9 дългосвирещи плочи, 18 CD албума, множество касетъчни компилации, както и издадената през  2004 от БНР и музикална къща Synthi Music - Tel Aviv антология от 30 компактдиска с авторска музика.

Към получените 10 наши и международни награди през 2008 г. Симо Лазаров добави и наградата на Националния дворец на културата - Артист на Салона на изкуствата за цялостна творческа дейност.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички