Галактически синт-пънк каца в София за Деня на детето. Soccer96 в Mixtaрe 5


Галактически синт-пънк каца в София за Деня на детето. Soccer96 в Mixtaрe 5

1686

Звездно трио каца директно от Лондон за невероятна вечер със звук на синт-пънк, електро-джаз, синематик пропаганда и още поне десет интересни жанра в столичния клуб "Микстейп 5" в 21.00 ч. на 1 юни.

Soccer96 (на снимката) е едно от горещите имена в Лондон това лято с новия си албум, излязъл точно на Гергьовден, и с участието си на най-големите фестивали на Острова (Love Supreme, We Out Here, Sea Change и други). Шоуто откриват местните музикални електроакустични герои от Saturated Pixels.

Лондонската музикална сцена, поне тази, на която днес се срещат електро, джаз и хип-хоп и от която Soccer96 е важна съставка, има своите силни гравитационни центрове - BBC Radio 6 Music, Brownswood Records, Worldwide.fm, Tomorrow’s Warriors, SBTV, GRM Daily… Един от тях е Total Refreshment Centre - легендарен творчески хъб, разполагащ се в бивша фабрика за скоростни кутии в квартала Хакни. Там през годините се записват и продуцират The Comet Is Coming, Soccer96, Алабастър де Плюм (Alabaster dePlume), Snapped Ankles, Bo Ningen, Ibibio Sound Machine, Calabashed и още десетки меломански проекти. Цветният лондонски керван Total Refreshment Centre ще посети рестарта на фестивала Meadows In The Mountains в Полковник Серафимово в началото на юни, а на път за планините Stretch и Alarma Punk Jazz уреждат междинно кацане в София на едно име от тазгодишния "планински" афиш за междузвезден лайв в Mixtape 5 по траекториите на синт-пънка, електро-джаза, сайкъделик танците и сай-фай синематика - проект, кален и шлифован именно между стените на въпросното свещено място.

Според легендата, изключителният Шабака Хъчингс - един от основните двигатели на британската - вече и световната, джаз и афро сцена, се качва без покана на сцената в невъзможния днес клуб със саксофона си, за да се включи импро лайв към джаз-пънк дуо от синтове и барабани. Резкият му карибски тон катапултира новосформираното трио на челните позиции на онова, което все още наричат "нова лондонска джаз сцена". Триото се кръщава The Comet Is Coming, следват записи, турнета (бяха в София през декември 2016 г. по покана на днешния Stretch, за запомнящо се шоу, пак в "Микстейп 5"), реклами за мастити брандове с тяхната музика, по-добри договори и дори номинация за престижната брит-награда "Мъркюри". Това не пречи на синт-джаз-пънк дуото Soccer96 да продължава собствените си звездни мисии, носещо все така гордо избрано от автоматична телефонна услуга име - на първата що-годе триизмерна видеоигра на тема футбол.

Soccer96 е Даналог Завоевателя и Бетамакс Трепача (Danalogue The Conqueror & Betamax Killer) - синт-виртуоз и неуморен джаз барабанист, завихрящи междузвездни саундтраци, достойни за всяка научнофантастична класика. Фондация, Блейд рънър, Одисея, звездни навигатори, мъглявини и пустинни ездачи - целият попкултурен символен лексикон на жанра се чувства като у дома си с всяко парче. Това е вероятно и причината лейбълът Moshi Moshi (дал път в живота на Hot Chip и Florence + The Machine) да ги привлече в каталога си - с техния "печат" са последните три издания на групата. Отделно от това, Дан Лийвърс (Даналог) продуцира и ремиксира две дузини от най-горещите инди-проекти на острова, а Макс Халет (Бетамакс) пък заема палките си на редица авангардни проекти (миналата година издаде албум за барабани и японска флейта шакухачи с небезизвестния си баща Клайв Бел).

Последното нещо с марка Soccer96 е предстоящата киберпънк експедиция "Inner Worlds" ("Вътрешни светове") - новият албум, чиято премиера се състоя 6 май. Концепцията му Даналог описва така: "Пътуването във вътрешните светове и увереното им изследване ще ни подготви за безопасно преминаване през несигурните времена. А за да се движим в положителна посока, ще ни е нужно сътрудничество, затова искахме този албум да празнува и почита връзките в по-широкия ни кръг хора чрез колаборации с повече артисти, откогато и да било досега". Бетамакс пък твърди, че албумът е "музика за духовни битки, която да ни преведе през бурните промени на външния свят". За турнето (а може би и за по-дълго) на баса към двамата се присъединява Том Хърбърт - иконичен музикант, когото може да чуете както с инди-класици като Polar Bear и The Invisible, така и в записи на Лиан Ла Хавас и дори в Бонд-парчето "Skyfall" на Адел.

Заповядайте и се уверете сами: на прага на вече осезаемата миграция в Космоса музиката на Soccer96 звучи по-актуално и живо отвсякога - независимо дали танцувате или размишлявате на нея.

Преди гостите от Великобритания ще излезе Saturated Pixels - столичен дует, познат на ценителите на електроакустичните пътувания между измеренията. Ще чуем сета им със специална подборка от двата им издадени албума досега, ширещи се между трип-хоп, ембиънт, чил-аут и онова твърде специфично и рядко усещане за качествен шпионски трилър от някогашния Източен блок.

Събитието се организира от Stretch и Alarma Punk Jazz - платформите, които не работят с оправдания и за пореден път заявяват отказа си да изоставят различните събития в София и страната. След възпламеняващия концерт на Teон Крос в Sofia Live Club миналата есен, съвместните им събития ще раздвижат календара и във втората половина на тази година. Заповядайте на космическия ден на детето със Soccer96 и очаквайте съвсем скоро още.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/501751848328187
Билети: на https://epaygo.bg/2583810326

Чуйте и вижте още

- от Soccer96: https://soccer96.bandcamp.com/

- от Saturated Pixels: https://www.youtube.com/channel/UC9HsG5-CTIVBwkwK3USWo4Q

Снимка: Fabrice Bourgelle

 

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички