Песента "Избори" на Зорница Славова ft. C-MO спечели Голямата награда на конкурса "Пролет 2023" на БНР


Песента "Избори" на Зорница Славова ft. C-MO спечели Голямата награда на конкурса "Пролет 2023" на БНР

1630

Песента "Избори" на Зорница Славова и C-MO (Симеон Желязков) спечели Голямата награда на конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет 2023" на БНР.

Музиката, текстът и аранжиментът са на Зорница Славова. За пръв път носителят на Голямата награда беше избран от професионалното жури по време на галаконцерта на финалистите.  

"За нас беше чест да делим една сцена с всички, които се състезаваха тази вечер. Надяваме се музиката ни да повлияе на всеки от вас. Продължавайте да слушате готина музика", каза Зорница Славова при получаването на приза. Той беше връчен от генералния директор на БНР Милен Митев, който каза: "Днес се прави прекрасна българска музика! Този конкурс съществува толкова дълго време, защото успява да се преоткрива". Голямата награда е красивата пластика на д-р Елизар Милев и звукозапис на нова авторска музика, финансиран и продуциран от БНР в размер на 12 хил. лв.  В миналогодишното издание големият победител стана Кикимора с песента "Сън". 

"Сивото страшно" на Boil (музика и текст Боил Каранейчев; аранжимент: Боил Каранейчев, Емилио Мархолев, Христо Нейчев, Николай Костадинов, Николай Тошев) спечели Наградата за дебют, определена от музикалните редактори в Българското национално радио. Призът беше връчен от продуцента на конкурса Елена Ангелова. "Много благодаря на БНР, на всички вас, че сте тук и подкрепяте артистите! Това е страхотно признание", сподели той.

Наградата на публиката спечели "Самота" на LaTiDa (музика, текст и аранжимент Елизабет Нешева, Яна Балева). Тя беше определена с вота на слушателите, които в продължение на месец гласуваха в платформата на конкурса. "Това е най-голямото признание, което сме получавали досега. За първи път получаваме награда като автори на музика. Вълнуваме се, че сме докоснали толкова много хора", не скриха Яна и Бети. Те получиха специална награда – китара, връчена от Теодора Димчева, управител на "Кремона" – България.

На церемонията беше обявено, че българският участник на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия, е триото Trigaida. Както MySound.bg писа, те бяха избрани от организаторите на най-големия европейски шоукейс фестивал сред петте номинации, селектирани в България сред 33 кандидати. Оскар Стейн, букинг мениджър на "Евросоник", мотивира избора: "Решението взехме след подробно обсъждане с програмния директор на фестивала. Вярваме, че Ася Пинчева, Иван Шопов и Георги Маринов са много талантливи. Те имат уникална музика, която да предложат на света и ще се откроят на нашето събитие". Trigaida благодариха за отличието и признаха, че това е първата им награда. Призът беше връчен от Теодосий Спасов, член на Управителния съвет на БНР.

Българското национално радио като член на Европейския съюз за радио и телевизия осигуряват участието на българския участник в престижния музикален форум.

Снимка: Ани Петрова, БНР

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички