Легендите на индъстриъл рока Health с нов албум на десант в София
Премиери и дебюти във финалния концерт за сезона на Оркестъра за народна музика на БНР
Фестивалът "Франкофоли" се завръща на Гребната база в Пловдив
Всепомитащата машина Mеgadeth: Tornado Оf Souls на столичния колодрум
Заветното "Да"! Mario Biondi омагьоса Пловдив, да се готви Варна
Над 60 артисти от Стара Загора в афиша на "Джаз в цялата страна"
Новозеландецът Дилейни Дейвидсън с извънреден концерт в София и още изненади от "Аларма Пънк Джаз"
Музиканти и певци от ансамбъл Тракия ще открият за Eivør
Atmosphere, DJ Shadow, Dub FX, Kovacs, Selah Sue и Bulgarian Cartrader пристигат за Sofia Live Festival 2024
Даниел Верстапен пресъздаде българската народна песен "Рада" с гласа на Нина Николина
Кольо Гилъна на 60! Празнува с концерт и автобиографията "Извън Контрол"
Криминалната метъл бригада Brujeria атакува "Маймунарника". Summer Massacre Svinshtina ще представи и нашите Piranha и Goliath

Поетът и текстописец Александър Петров с награда за открояващи се постижения на БНР Топ 20


Поетът и текстописец Александър Петров с награда за открояващи се постижения на БНР Топ 20

1497

Създателят на някои от най-хубавите текстове в българската поп и рок музика Александър Петров (вдясно на снимката) получи наградата на БНР Топ 20 за открояващи се постижения и ярко присъствие в музикалния живот през 2022 година.

Именно той беше в основата на възраждането на група Тангра-3 миналата година. Негови са и текстовете на много от песните в  Националната класация за българска поп и рок музика на обществената медия. Както MySound.bg вече писа, годишните награди на Националната музикална класация бяха връчени за първи път във Второ студио на БНР на 9 февруари.

"Тази награда ми е много ценна, защото точно от БНР започна моя път. И е като връщане във времето, защото той започна точно във Второ студио, където сме сега. Записахме песните с група Тангра - "Богатство", "Любовта, без която не можем", "Нашият град". Един автор ако няма издател и разпространител, той не е истински автор. За мое щастие тук са и моите колеги от група Тангра, които са моите разпространители. Тук сме в БНР, който е продуцент, издател и разпространител на българска музика. Искам да пожелая на младите ни колеги песните, които създават, да имат щастието да ги чуват и след 40 и повече години. Това наистина си струва", каза Александър Петров.

Наградата му беше връчена от Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР с думите: "БНР винаги е било флагман на българската музика – най-големият музикален продуцент, дом на шест състава, всеки от които най-добър в своята област. Успяваме да дадем тласък и на млади таланти, които чухме и тази вечер. За мен е чест, че връчвам тази награда на един рок поет, защото рок музиката символизира свободата. А и БНР символизира свободата – свобода на мислене, свобода на изразяване, свобода за журналисти, свобода за музиканти".

Мария Мутафчиева с "Говори ми" събра най-много гласове от слушателите на Българското национално радио.

За "Най-много седмици под №1 в класацията" бе отличена група G.R.A.S с "Летя".

Наградата в категория "Най-добър дует или колаборация" отиде в ръцете на групите БТР и Ахат за песента им "Вяра".

Боил КаранейчевBoil, взе приза в категорията "Изгряваща звезда".

Най-високата оценка от музикалната редколегия на БНР пък получи Любо Киров за песента му "Усеща се сила". "Благодаря на БНР за стимула и мотивацията толкова много българска музика да се случва през последните години. За нас, артистите, е много важно да бъдем забелязани и понякога поощрявани, че се занимаваме с нещо, което обичаме", отбеляза той при получаването на наградата.

Годишните награди на Националната класация за български песни БНР Топ 20 е още един начин Българското национално радио, като обществена медия, водеща културна институция и музикален продуцент, да изрази своята подкрепа към артистите с ярко и открояващо се присъствие на българската музикална сцена.

Галата беше излъчена директно в ефира на програма "Хоризонт" по БНР и в сайта bnr.bg.

Основната цел на БНР Топ 20 е представянето на съвременни български песни от различни стилове и поколения с високи качества на музика, текст, аранжимент и изпълнение. Класацията се излъчва в ефира на всички национални и регионални програми на БНР. Изкачването на върха на престижния чарт, определят всяка седмица слушателите на обществената медия и музикални редактори от всички програми.

Техният вот може да бъде проследен на страницата на класацията https://top20.bnr.bg/.

Снимка: Ани Петрова
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички