Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni
Отново на училище с радио N-Joy. Поли Генова, Tino, Mona, Vall, Iskrata и други на концерта в Южния парк
Нашите Dimholt съпорт за шоуто на австралийците Austere и в Гърция
Остава с нова песен за рождения си ден, канят на двучасов концерт в "Маймунарника"

40-ото издание на "Аполония" започва в Созопол на 28 август. Някои музикални акценти


40-ото издание на "Аполония" започва в Созопол на 28 август. Някои музикални акценти

1396

Единственият по рода си фестивал у нас – Празници на изкуствата "Аполония", ще зарадва публиката със специална програма от културни събития в Созопол за 40-та поредна година.

Фестивалът ще се проведе в Созопол от 28 август до 7 септември и ще събере едни от най-обичаните български артисти. Сред участниците в музикалния афиш се открояват Васил Петров и Военният биг бенд Стара Загора, Фондацията с Пловдивската филхармония, триото на Живко Петров, а Хилда Казасян ще представи концерт-спектакъла "Световно кино в музиката". 

"За нас е огромна радост и гордост Празниците на изкуствата "Аполония" да се състоят за четиридесети път в Созопол. През далечната 1984 година, когато направихме първия фестивал, никой от нас, организаторите, не е предполагал, че тези празници ще дадат началото на най-големия форум в българската култура. Форум, на който се представят всички изкуства – театър, музика, танц, литература, изобразително изкуство, архитектура, кино - казва Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондация "Аполония" - Много пъти са ни питали защо в Созопол започна това приключение. По онова далечно време Созопол беше най-романтичният, най-артистичният, най- гостоприемният град на българското Черноморие. И там се събираше "бохемата", хората от творческия свят, които общуваха, разговаряха, споделяха, мечтаеха…"

40-ото издание на фестивала ще предложи разнообразие от концерти, кино, театър, изложби и литературни събития. Откриването ще бъде на 29 август с концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски и солист Светлина Стоянова – мецосопран. Сред музикалните изпълнители, които ще зарадват публиката, са също Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Влади Ампов-Графа, Белослава и много други. В програмата има и една вълнуваща изненада – 13 от най-добрите български музиканти, концертмайстори от цяла Европа, ще съставят Фестивален оркестър Аполония! Те са Албена Данаилова, Светлин Русев, Валя Дервенска, Лия Петрова, Николай Минчев, Румен Цветков, Александър Сомов, Галина Койчева, Стефания Янкова, Калина Христова, Димитър Иванов, Стоимен Пеев и Иван Лалев.

Творби на Павел Койчев и Греди Асса ще бъдат част от изложбите на Празниците на изкуствата "Аполония" 2024. В литературната програма, която ще открие Иван Теофилов, участие ще вземат редица талантливи и обичани български автори, сред които Иван Ланджев, Александър Секулов, Захари Карабашлиев и Ани Илков. Важно място в програмата заема и майсторският клас по творческо писане с ръководител Георги Господинов.

Почитателите на българското кино ще имат възможността да присъстват на три премиери – "Клопка", режисиран от Надежда Косева, "Безветрие" и първи епизод на филмовата поредица "Всичко за сина ми", режисирани от Павел Веснаков. За любителите на театъра организаторите са подготвили постановки на Варненския и Пловдивския драматичен театър, Малък градски театър "Зад канала", Сатиричен театър "Алеко Константинов", Театър 199 "Валентин Стойчев" и много други.

Амфитеатър "Аполония"/ 30 август / 21.00 часа

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени "!Удивителни Въпросителни?"

Стефан Вълдобрев - вокал, Стоян Янкулов - ударни, Веселин ВеселиновЕко - бас, Иван Лечев - китари, Мирослав Иванов - китари

Стефан Вълдобрев и  Обичайните заподозрени са сред най-емблематичните групи на съвременната музикална сцена. Култовите албуми на състава "Обичам те, мила", "Революция", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Пансион за кучета", "Пропаганда, хромозоми, силикон", "Live", достигат общ тираж от над 250 000 копия. Актьор, музикант, композитор, изпълнител на песни и режисьор, Стефан Вълдобрев е изключително популярен на българската музикална и театрална сцена. Той печели редица отличия за своите песни, много от които са се превърнали в хитове. Важни за него са и изявите му  в театъра, той участва в голям брой представления, поставени от изтъкнати български режисьори. Композира театрална и филмова музика, което му носи признание и професионален престиж. На 20 май т.г. излезе най-новият албум на групата "!Удивителни Въпросителни?". Музиката и стиховете на песните са на Стефан Вълдобрев, аранжиментите – на Обичайните заподозрени.

Амфитеатър "Аполония"/ 1 септември / 21.00 часа

Мюзикъл НМТ "Стефан Македонски". "Здравей! Как си, приятелю?" По песните на Стефан Диомов

Композитор - Стефан Диомов, либрето - Юрий Дачев, режисьор - Камен Воденичаров, диригент-постановчик, оркестрация - Георги Милтиядов, диригенти - Дориан Молхов, Людмил Горчев, сценография и костюми - Николина КостоваБогданова, хореография - Йоанна Стоянова.

Участват:

ПримернатаДобрина Икономова, Олга Михайлова-Динова
Самоуверения –  Марчо Апостолов, Добромир Момеков
Нетърпеливата –  Деница Шопова, Кръстина Кокорска, Милица Гладнишка
Суетната –  Еделина Кънева, Людмила Козарева, Силвия Филипова
Закъснелия –   Александър Мутафчийски, Владимир Грудков, Богомил Спиров, Тончо Токмакчиев
КлошаряИван Велчев, Румен Григоров, Найден Камарашев
Първи младеж: – Денис Бояджиев, Димитър Райков, Александър Милев, Калоян Ченов
Втори младеж –  Александър Панайотов, Димитър Иванов
Мария –   Боряна Йорданова, Павлина Петкова, Яна Стефанова
Радой –   Лъчезар Лазаров, Антонио Дачовски
Радой син – Димитър Иванов, Калоян Ченов, Димитър Райков
Оркестър, хор и балет на Националния музикален театър

Емблематичната и обичана от всички поколения песен на Тоника е избрана за заглавие на мюзикъл, създаден специално за Музикалния театър. Идеята е на Еделина Кънева, либретото е на Юрий Дачев, а координатор на проекта е Пеньо Пирозов. Музиката вплита в себе си нови аранжименти на едни от най-красивите песни на композитора Стефан Диомов. Зрителите стават свидетели на дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща, която ще върне приятни спомени и ще стопли сърцата. Героите на мюзикъла разкриват дълго стаени тайни и пазени откровения – за първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за обидата, но и за прошката, за разделите и за събиранията, а и най-вече за истинското приятелство.

Археологически музей / 2 септември / 23.00 часа

Живко Петров трио (JP3). Живко Петров – пиано, Димитър Семов –  ударни, Димитър Карамфилов – контрабас

"On The Way" вече си има почитатели по цял свят. Звучи по джаз радиата в САЩ и Канада и е вторият най-предпочитан от музикалните редактори и диджеите в Щатите албум за миналата година. Музиката в него кани на пътешествие. Композициите рисуват 11 точки от света – от романтичния Рим и горещите Аржентина и Мароко, през ритъма на София, Монреал и Ню Йорк, до дъждовен Лондон и Осло преди май. Освен "On Тhe Way", гостите на Живко Петров трио ще имат възможност да чуят и съвсем нови композиции. Те са създадени специално за саундтрака към филма на Дими Стоянович "Плът", който предстои да излезе на екран в началото на 2025 година.

Археологически музей / 3 септември / 23.00 часа

Акустична версия

Джаз трио: Петър Славов-син – контрабас, Христо Йоцов – барабани, Антони Дончев – пиано

Контрабасист, композитор и аранжор, Петър Славов-син е един от най -популярните български джазмени на съвременната световна джаз сцена. Носител е на престижни награди и предпочитан партньор на величията Куинси Джоунс, Джо Ловано, Чучо Валдес, Джордж Гарзоун, Кевин Махогани, Симон Шахийн, Данило Перез, Есперанца Спалдинг, Алфредо Родригез, Ели Деджибри, Сам Йахел и много други. Христо Йоцов  е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена. Свири с различни джаз групи в България и Европа. С Акустична версия  печели двете най-престижни европейски награди за джаз – в Белгия и в Германия. В периода 1982-89 година е барабанист и аранжор на Биг-бенда на Българското радио. Характерно в дейността му на инструменталист и педагог е привличането на млади музиканти. Професор е в катедра "Поп и джаз" в НМА "Проф. Панчо Владигеров", където  ръководи клас по ударни инструменти. Свирил е със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Томи Смит, Анди Скофийлд, Ерик Про, Стив Хамилтън, Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Стийв Слегл, Том Харел и други. От 1995 г.свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании. Антони Дончев е композитор и пианист.  Дебютира на джаз срещата в София през 1978 г. Свирил е в квартет Фокус, а  по-късно заедно с Христо Йоцов създава Акустична версия, с която печелят редица международни награди. От 1987 до 1989 преподава в Националната музикална академия  "Проф. Панчо Владигеров". От 2010 г. е диригент на Биг-бенда на Българското национално радио. Под негово диригентство оркестърът работи с редица световни музиканти, сред които Джо Ловано, Кърт Елинг, Том Харел, Кристиан Елзесер и други. Антони Дончев има непрекъснати концерти изяви, направил е много записи и се радва на голямо признание. Работи и в театъра, като особено плодотворно е сътрудничеството му с режисьора Теди Москов, за чиито постановки създава музика. Той е единственият музикант, който участва в проекта "Поетите", в който големи български актьори изпълняват стихове от български поети. Автор е и на музика за игрални филми.

Амфитеатър "Аполония" / 4 септември / 21.00 часа

Белослава - "Welcome Тo 74th Street"

Публиката ще чуе новия проект на певицата "Welcome Тo 74th Street". В него ще бъдат включени едни от най-любимите и познати песни на Белослава, както и най-новият ѝ сингъл "Душата ми". За първи път ще прозвучат световни класики, изпълнени от нея. Концертът е посветен на 25-годишнината на Белослава  на сцената и от творческото ѝ партньорство с пианиста Живко Петров. Заедно с тях на сцената ще бъдат още Димитър Семов (барабани), Димитър Карамфилов (контрабас) и Младен Димитров (програминг и перкусии).

Амфитеатър "Аполония"/ 5 септември / 21.00 часа

Хилда Казасян и Плевенската филхармония - "Световното кино в музика"

Диригент - Борислав Йоцов. Солисти - Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров. Участват Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов

След огромния успех на програмата "Да послушаме кино", която отдаде почит на едни от най-популярните теми от български филми и препълни големите зали в страната, екипът реши да продължи своето пътешествие с музика от световното кино. Специалният концерт-спектакъл "Световното кино в музика" обръща поглед към  света на киното с песни и мелодии от избрани, незабравими и обичани филми, сред които "Имало едно време в Америка", "Кръстникът", "Убий Бил", "Кабаре", "Флашданс", "Хубава жена", "Модерни времена" и много други. На сцената заедно с Плевенската филхармония и солистите, са и едни от най-добрите български джаз музиканти. Мултимедията, която допълва атмосферата, е дело на Васил Каркеланов, а новите аранжименти са направени от Христо Йоцов специално за тази изключителна продукция.

Амфитеатър "Аполония"/ 6 септември / 21.00 часа

Графа

Той изпява първата си песен пред публика през 1988 година, когато е едва на десет. Дебютният му албум "Гумени човечета" излиза през 1993 г. Оттогава е създал 13 албума и е сред най-награждаваните български изпълнители. Дългогодишната кариера на Графа включва 15 албума, над 50 награди, 40 сингли номер 1, 90 видеоклипа и безброй разпродадени концерти. Освен че е известен и любим на публиката поп певец, Влади Ампов е композитор и продуцент. Той пише песни за изпълнители като Руши Видинлиев, Любо Киров, Мария Илиева, Михаела Филева, Поли Генова и други. Носител е на много награди и номинации. През декември 2014 г. се нарежда в челната тройка на класацията на Forbes за Топ 70 на българските знаменитости, като неговата популярност и разпознаваемост му осигуряват престижното място на корицата в съответния брой. На официална церемония през 2023 година Графа е удостоен с почетния знак за принос към българската култура и изкуство "Златно перо". Тази година в програмата на Празниците на изкуствата ще се включат едни от най-обичаните съвременни български музиканти и групи. Между тях е и Графа, който е чест гост на фестивала. "На "Аполония" идва подбрана публика, която специално иска да чуе изпълнителя и можеш да си позволиш да направиш някакви по-музикални неща пред нея. Готиното е, когато си отговорен към този фестивал и представиш наистина нещо, което е по-специфично и направено на живо, а не просто да го приемеш като поредното участие", споделя Влади АмповГрафа

Амфитеатър "Аполония"/ 7 септември / 21.00 часа

Фондацията и оркестърът на Опера Пловдив - "Вкусът на времето"

Кирил Маричков – вокал, бас, китара, пиано (Щурците), Иван Лечев – вокал, китара, цигулка (ФСБ), Добрин Векилов-Дони – вокал, бас, пиано, китара (Дони и Момчил), Славчо Николов –  вокал, китара (Б.Т.Р.),  Венко Поромански – ударни (Те)

Опера Пловдив и Фондацията отбелязват предстоящата 80-годишнина на големия артист Кирил Маричков с концерт с Оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков. Любими хитове на Щурците и някои от вечните песни на ФСБ, Дони и Б.Т.Р. в изпълнение на самия Кирил Маричков и музикантите от супергрупата Фондацията.

Пълната програма на "Аполония 2024" може да бъде видяна на официалния сайт – www.apollonia.bg. Билетите за всички събития са в продажба в мрежата на Eventim. И тази година може да бъде закупен "златен билет", който дава достъп до запазено място за всички събития.

Честит юбилей, "Аполония"!
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички