A to JazZ Festival се завръща с горещи латино джаз ритми


A to JazZ Festival се завръща с горещи латино джаз ритми

4480

Едно от най-цветните музикални събития на лятна София - A to JazZ Festival, ще се проведе и тази година, за трети път.

Както MySound.bg вече писа, фестивалът ще бъде посветен на едно от най-значимите течения в музиката в световен мащаб – латино джаза. A to JazZ Festival - Аmerica Latina ще се състои отново в последните три дни на юни, но този път в парка "Заимов".

Традиционно програмата на проявата събира на една сцена най-изявените български и световни изпълнители в жанра. Специално за родните пристига саксофонистът на легендата Тито Пуенте - Мич Фромън и неговият бенд The Bronx Horns. Това е и хедлайнърът на втория ден. Публиката ще чуе и кубинското инструментално чудо Dany Noel Latin Jazz Quintet. Музикантите пристигат от Латинска Америка специално за шоуто на открито. Феновете ще се насладят и на една от най-актуалните в момента бразилски джаз диви - Жандира Силва (вляво на колажа). Наред със световните знаменитости феновете ще се възпламенят и от българската група Tumbaito с Калин Вельов, както и от музикантите от сборния проект Bandera Rossa.

Просторът на "Заимов" ще позволи на почитателите на хубавата музика да се чувстват комфортно и да танцуват под ритъма на горещите звуци на участниците. Така в столицата между 18 и 22 часа в края на юни ще се разхвихри истинска латино фиеста, уверяват организаторите на A to JazZ Festival - Аmerica Latina.  През трите фестивални дни в красивия градски парк се очакват над 15 000 души, които да се насладят на магията на джаза безплатно. Миналата година Докторската градина се оказа тясна за феновете на A to Jazz Festival – Soul Оf America.
 
Кулминацията на тазгодишната фиеста ще е изявата на двукратния носител на "Грами" - Мишел Камило. Световноизвестният пианист ще представи емблематичния си албум "One More Once" заедно с Биг Бенд Брас Асоциация на 30 юни. Съвсем наскоро музикантът издаде "What's Up", първи солов диск от 8 години. 

Знаменитият гост е свирил с легендарния кубински саксофонист Пакито Д’Ривера. Пиесите от "One More Once" ще бъдат изпълнени за първи път пред българската публика на живо от Мишел Камило и неговото трио от САЩ, в коeто са Клиф Алмънд (барабани) и Линкълн Гойнес (бас). Техният пърформънс ще бъде подкрепен със завладяващите аранжименти, изсвирени от родната формация Биг Бенд Брас Асоциация. Съвместният концерт на доминиканския пианист, американските музиканти и българските артисти ще бъде уникално по рода си събитие, свидетелстващо, че музиката не познава етнически и географски граници, защото артистите ще се срещат за първи път именно на сцената у нас. Обогатени с инструменталната мощ и плътност на 17-членния биг бенд, клавирните композиции на Камило ще се превърнат в пълноценно и незабравимо музикално преживяване за ценителите на латино джаза. Меломаните ще се насладят на истинско музикално изживяване с хитовите парчета от 1994 "Why Not" и "Caribe", влезли дори в репертоара на титина Дизи Гилеспи.

Композицията на Мишел Камило "Why Not?", записана през 1979 от Пакито Д’Ривера като титулно парче на един от албумите му, се превръща в стандарт на латино джаза. Четири години по-късно, през 1983, именно тази пиеса е наградена с най-престижната музикална награда - "Грами". По това време Мишел работи с бенда на легендарния Д’Ривера и в рамките на три години е негов лидер. Камило колаборира и с други изявени джаз имена като Чучо Валдес, Томатито, Майкъл Брекър, Уинтън Марсалис, Гари Бъртън и други в различни периоди от кариерата си.

Неконвенционален пианист, композитор и музикален продуцент. Неизброимите студийни албуми и лайв проекти на артиста са високо оценени от публиката и критиката. Те оглавяват всички музикални класации и му носят много награди, между които Латино Грами за най-добър латино джаз албум за изданието "Spain" съвместно с Томатито от 2000, второ отличие "Грами" за най-добър латино джаз албум - "Live At The Blue Note" (2004) и "Еми" за композицията "Goodwill Games Theme".

Камило оставя сериозна следа и във филмовата индустрия – композира и записва музика за няколко испански филма, а през 2001 създава пиесите за саундтрака към култовата латино джаз лента Calle 54 на големия испански режисьор Фернандо Труеба, носител на множество награди, в това число и няколко "Грами".

Българският проект Bandera Rossa ще загрее ценителите преди появата на Мишел Камило с Биг Бенд Брас Асоциация на 30 юни.

В трите фестивални дни основната програма ще бъде съпътствана от безплатни музикални класовете за деца по ударни инструменти и латино танци, водени от перкусионистката Лили Йончева и салса педагога Алфредо Торес.

Образователната програма под надслов "Децата на София свирят и танцуват с A to JazZ" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013.

Единственият джаз фест на открито в столицата се организира от фондация A to Z и фондация "Америка за България" и се провежда в подкрепа на кампанията "София - Европейска столица на културата 2019". Проявата ще премине под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет г-н Елен Герджиков.

За актуални новини следете официалния сайт на феста www.atojazz.bg, както и страницата му във фейсбук.

"Why Not" на Мишел Камило:
http://www.youtube.com/watch?v=LSRsknHEwqg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички