Амбар уреждат среща на Бразилия, Колумбия и Венецуела в България


Амбар уреждат среща на Бразилия, Колумбия и Венецуела в България

4723

Квартет Амбар (Ambar) ще свири в столичната зала "България" утре.

Концертът е в рамките на започналия "Европейски музикален фестивал" 2009.

Спектакълът ще представи  Амбар, Франция, в състав: Саша Рождественски - цигулка;Нелсън Гомез - гитарон; Хуан Ернандо Гарсия - ударни и флейта; Франсиско Гонзалез -китара и вокал, в изпълнение на латиноамериканска музика от Колумбия, Венецуела и Бразилия.

Амбар е резултат от сътрудничеството на трима колумбийски музиканти и руски цигулар. Групата участва в редица престижни фестивали и концертни зали в цяла Европа. Репертоарът й е внимателно избран по начин, който позволява на всеки член да изрази своя музикален артистизъм, като публиката слуша оригинална интерпретация при всяко едно изпълнение. В плейлистата са пиеси от латиноамериканската музика, като са „подчертани” три страни: Колумбия, Венецуела и Бразилия.

Колумбийската музика е представена от жанровете Bambuco, Pasillo и колумбийският валс, характерни за региона на Андите, също така Cumbia и Porro, разпространени в Карибския басейн и крайбрежието, както и от Joropo, типичен за Източния регион. Ансамбъл Амбар също изследва бразилския жанр Choro (Шоро), който е имал голяма популярност в началото на 20-и век, по същия начин, както Bambuco и Pasillo в Колумбия. Choro означава „елегия” на португалски език. Тази "saudade" (носталгия), която присъства в музиката е важна част от репертоара на формацията, като разбира се, е включена и по-празнична музика.

От учредяването на Амбар през 2000, групата участва в редица престижни фестивали и концертни зали в цяла Европа, включително зала “Гаво” в Париж и зала "Чайковски” в Москва, където свирят заедно с Държавния академичен камерен оркестър на Русия. Съставът наскоро записа албум - "El Diablo Suelto", за компанията  "Delos Records" (САЩ).
 
Саша Рождественски, цигулка

Саша Рождественски се счита за един от най-добрите млади цигулари на Русия. Йехуди Менухин казва за него: "един от най-талантливите и рафинирани цигулари на своето поколение.” Учи в Московската консерватория, Парижката консерватория и в Кралския колеж за музика в Лондон. След дебюта си в "Карнеги Хол", Ню Йорк, през 1992, Саша редовно свири като солист с водещи оркестри по света, включително Бостънския симфоничен оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Симфоничния оркестър на френското радио, Оркестъра на Мариинския театър и др. Той е реализирал няколко записа за звукозаписната фирма "Chandos" и получава голямо признание в световен мащаб. Рождественски свири на няколко цигулки, сред които са "Гуарниери дел Джезу" и "Страдивариус", дадена му от обществото “Страдивариус”. Отскоро той е посланик по света на обществото “Страдивариус”.

Франсиско Гонзалес, китара и вокал

Франсиско Гонзалес е роден в Колумбия. Първоначално получава музикално образование от своя баща. По-късно се премества в Мексико, където работи за няколко проекти с етно музика. Той е приет в Националното училище за музика на Националния автономен университет на Мексико, където учи композиция при Хуан А. Росадо и Родолфо Халфтер. В същото време изучава класическа китара при Авел Карлеваро. През 1982 Франсиско Гонзалес се мести във Франция, където учи композиция при Катори Макино и класическа китара при Франсис Верба в консерваторията „Пол Дюка” в Париж. След дипломирането си се прочува като един от най-добрите китаристи в света. Франсиско Гонзалес е публикувал редица статии в специализирани списания и е изнасял лекции на конференции за китара и латиноамериканската музика.  Той е реализирал няколко записа с: Роберто Аланя, Лила Даунс, Хорхе Лопес, групата Recoveco и др. Неговите композиции са публикувани в изданията на Роберт Мартин.
 
Нелсън Гомез, гитарон

Нелсън Гомез е роден в Колумбия.  Започва да учи музика при Ноел Саласар Хиралдо. В много ранна възраст формира няколко традиционни колумбийски музикални групи. Пътува из цяла Латинска Америка, преди да се установи в Мексико, където посвещава времето си на научни изследвания по етномузикология и по-специално музиката на Веракрус. Учи композиция при Хуан А. Росадо и пиано в Националния автономен университет на Мексико. Гомез основава групата "Quimbaya" с Рансиско Гонзалес, с която изпълняват традиционна латиноамериканска музика. От 1982 той живее във Франция. Учи композиция и анализ при Катори Макино и класическа китара при Франсис Верба в консерваторията „Пол Дюка” в Париж. Той също учи музикален аранжимент и оркестрация  в "I.A.C.P." (джаз - училище в Париж). Концертира на големи фестивали и концертни зали по целия свят и записва компактдискове с Рикардо Сандовал и групите Bacata и Recoveco.

Хуан Ернандо Гарсия, ударни инструменти, флейта

Хуан Гарсия е роден в Колумбия. Учи класическа музика, танц и традиционна музика в университета "Antioquia", Меделин. С пристигането си във Франция през 1986 той продължава обучението си на съвременна и барокова напречна флейта при Жил Бургос. Той получава грамота от Националното училище за музика в Еври. Концертира във Франция, Колумбия и Бразилия. Изпълнителят често свири с различни оркестри за барокова музика, с групи за народна музика и латиноамерикански джаз. Хуан Фернандо Гарсия е професор в асоциацията "Les Quatre Horizons" и в Консерваторията „Ерик Сати” в Париж.  Музикантът често е канен от правителството на Бразилия да провежда майсторски класове в Консерваторията „Пернамбукано” в Ресифе и в Музикалния институт „Валдемар де Алмейда” в Натал.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички