Астралните близнаци Виктор Цой (Гарин и гиперболоиды, Кино) и Тарас Чубай (Плач Єремії) главни герои в поредното издание на "Плешивото куче"


Астралните близнаци Виктор Цой (Гарин и гиперболоиды, Кино) и Тарас Чубай (Плач Єремії) главни герои в поредното издание на "Плешивото куче"

1829

Приключенията на Плешивото куче продължават с поредния епизод на меломанското предаване в ефира на програма "Христо Ботев" тази събота.

• И пак за дойч-рока. Поводът е двойна антология, съдържаща най-доброто на вокално-инструменталната формация Идеал. Изданието ознаменува 40-годишнината от сценичния дебют на квартета. Идеал (Петров, но и брат му Кофти). Спомен за покойните членове на групата Франк Юрген "Еф Йот" Кругер (китара) и вихрения дръмър Ханс Йоаким "Ханзи" Беренди, обявяван за най-добрия барабанист в ГДР в три поредни години.

• Честит рожден ден на Тарас Чубай, украински музикант, поет, певец и композитор, лидер на харизматичната рок група Плач Еремиев, създател на поезо-операта "Крайслер-Империал" за симфоничен оркестър.

- Тарас Чубай - идеен войн на УПА, Украинската въстаническа армия, мащабна военна сила на Организацията на украинските националисти.

- Фронтменът на Плач Еремиев - син на митичния поет, писател, художник и изкуствовед Григорий Чубай. Тарас между Плач Еремиев и "Плач Иеремиев", книгата от Стария завет на Библията, включваща поетични оплаквания на унищожението на Йерусалим през 586 г. пр.н.е.

- "За всичко, което е свято", новата песен на модерния бард, която излезе след 11 години творческа пауза с анонс към следващ албум на състава. Къде беше заварен Тарас от руските бомби, как се спаси със семейството си и как продължава изречението: "Русия рано или късно..."?

• В нощите на скъпите покойници с Виктор Цой, астрален близнак на Чубай. Памет за митичния певец, композитор и артист, фронтмен на група Кино, едни от пионерите на пънка и ню уейва в Съюза.

- Зигзаобразният път на бъдещия гений от неговото семейство - до бандите Палата №6, Гарин и гиперболоиды и Кино. "Черният албум" на Кино от 1991 година изпревари с няколко месеца звездния албум със същото име на Металика. Гневният квартет свири "Группа крови" в Москва.  

- Цой беше нареден от музикалната библия "Ролинг Стоун" в Топ 20 на класацията "Най-добрите музиканти в голямото кино". Защо? И заради кои роли? Първата част от трилогията на криминалето "Асса", режисирано  Сергей Соловьов по сценарий, написан от него в съавторство със Сергей Ливнев, детонира Стената, преди тя да рухне.

- По улица "Арбат" към стената в памет на Витя Робертович. Фронтменът на руския и съветския авангард (на снимката) според своя откривател Артемий Троицки - интелектуалец, журналист, промоутър, културолог, режисьор, радио-и телевизионен водещ. Точно 37 години след премиерата на песента на Кино "Хотим перемен" в афиша на IV-ия фестивал в Ленинградския рок клуб, химнът на бунтовната младеж на бившия СССР, както в Русия, така и  в Украйна, е отново повече от актуален, особено в Беларус.

• По домашни чехли в региона, на гости у Горан Брегович, ненадминат в представянето на нашия мил абсурден балкански гьол такъв, какъвто е - с цялата му скръб, страст, своенравност и мнoгoликост в сблъсъка от религии, култури и етноси. Да се микснем и прегърнем. "Я,я" (ама не на немски, а Ya Ya), плюс-пляс ринге, ринге, рая (Ringe Ringe Raja), обработка по мелодията на хитмейкъра от Кучево Джордже Марянович. В цунамито на циганския брас оркестър на Бобан Маркович. От саундтрака към филма "Ъндърграунд". Стига песимизъм, нихилизъм и кретенизъм, да погледнем по-ведро на живота. Нека той е благословен от всемирната любов и висшата музикална хармония.

"Плешивото куче" с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев" по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.  

Снимка: Theplace.Ru

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички