Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Авторските индустрии против Министерството на културата


Авторските индустрии против Министерството на културата

4941

Представители на "Мюзикаутор", "Театъраутор", Профон, БАМП и останалите дружества за колективно управление на авторски и сродни права, подкрепени от творческите съюзи във всички области на изкуството, представиха пред журналисти отвореното писмо до министъра на културата, което му бе връчено в понеделник.
 

В него писмо творците настояват Министерството на културата да оттегли законопроекта си за изменение на чл. 40 от Закона за авторските и сродните права.

Той предвижда промяна на режима за регистрация на дружествата за колективно управление на права и създаването на държавен орган, който да определя и контролира тарифите, по които ще се плащат интелектуалните права, каза Румен Янев от "Мюзикаутор".
 

“Ако министърът на културата или негови служители ще определят цената на моята музикална продукция, тогава министърът на икономиката ще трябва да определя и цените на промишлените ни стоки и да открива и закрива заводи. Да не би социализмът да се е върнал?”, сподели фронтменът на “ЩурецитеКирил Маричков

Пресконференцията показа първото за целия ни демократичен период обединение на творческите гилдии. Показа и драстичното разминаване между практиката в страните от ЕС и българската действителност. Изказванията на представителите на отделните дружества и творчески съюзи нарисуваха твърде нелицеприятна родна картина за битието на творците, чийто продукт се ползва безплатно в над 80% от случаите.

"Не е редно държавата да си позволява да има толкова пряк директен контрол върху авторската собственост, тъй като това е предпоставка за корупционни практики", добави певицата Мария Илиева.


"Интересното е, че държавата, вместо да насочи репресивната си функция към крадците на интелектуални блага, се опитва да “дисциплинира” творците, ограничавайки демократичните им свободи и възможностите им да бранят законните си права. Вместо да поправя сегменти от един закон, който вече 15 години не действа пълноценно, законодателят би трябвало да потърси съдействието на самите правоносители и юридическите им експерти и да приеме един нов закон за авторските и сродните права, както и да нанесе съответните поправки във всички закони, засягащи ползването на интелектуални продукти", смята Румен Янев.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички