Квартетът на знаменития джазмен Peter Erskine пристига за първи път в България
Световната сензация Tekashi 6ix9ine и трап звездата NLE Choppa идват за първото издание на Menace To Society Festival
Японците heavenphetamine с извънреден концерт в София
Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд. Саундтракът е на Илко Биров, Павел Терзийски и Gonzo From The Block
Rock-Stravaganza с ангелите на румънския рок Scarlet Aura и Chasing Тhe Veracity
Осмото издание на Sofia Singer Songwriter Fest с победител от България
Концертът на хардкор титаните Madbаll в София е напълно разпродаден
Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври
Deadscape завладява сцените в Пловдив, Бургас и София с новия си албум "State Of Decline"
В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо
Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз". Очакваме доайена на японския авангарден джаз Масахико Сато и монголско-френско-българското фолк-рок трио Violons Barbares
Никос Вертис разпродаде за трети път най-голямата зала в София

Big Big Train на Хоризонт-а тази вечер


Big Big Train на Хоризонт-а тази вечер

3577

В историята не се ползва похват от рода на "какво би станало, ако…", но ние можем да зададем въпроса "какво би станало, ако легендарната група Genesis (Дженесис) възкръсне в първоначалния си състав"?

Отговорът е, че в наши дни тя най-вероятно би звучала като британската прогресив рок формация Big Big Train. Музикантите обаче не копират и преповтарят направеното от гениалните си предшественици,  а намират начин в техния контекст да кажат нещо свое по съвременен и доста различен начин.

Техният осми студиен албум "English Electric Part Two" отново е белязан от участието на Andy Tillson (The Tangent) и Martin Orford (IQ/Jadis) наред с вече постоянния член на формацията - барабаниста Nick D’Virgilio (бивш Spock’s Beard).

Заглавието на албума напомня известната английска компания за електрически двигатели и трансформатори English Electric, която през 1968 преустановява съществуването си, но за певеца David London името ѝ носи усещания за жанрова принадлежност, подобно на стремежа им така да бъде възприемана и музиката на Big Big Train.
 
В "English Electric Part Two" са включени седем песни, които подобно на първата част ни предлагат музикално пътешествие както през знакови места във Великобритания, така и чрез персонажи от нейната история, оставили ярка диря с полета на въображението си и постигането на мечтите си.

Ето как ни въвежда в албума Greg Spawton:

"В "English Electric Part Two" някои от текстовете на песните са сходни с тези от първата част, но има и такива, които са съвсем различни като тематика. Например "Swan Hunter" и "Worked Out" разказват за изгубените общности на работниците от корабостроителниците и подземните въглищни рудници след тяхното закриване, нещо подобно имаше в песента "Summoned By Bells" от първата част. "East Coast Racer" пък ни връща през 30-те години на миналия век, когато група ентусиасти конструират парен локомотив с немислима за тези времена скорост. "Leopards" е любовна песен и я включихме за контраст с по-епичните композиции. "Keeper Of Abbeys" припомня срещата ми с един човек, когото видях около руините на манастир в Северна Англия, той работеше от сутрин до здрач, поддържайки камъните в съхраненост. "Curator Of Butterflies" е посветена на Blanca Huertas, уредник в раздел "Ципокрили" към Музея за естествена история в Лондон. Прочетох статия за нея, в която тя споделя как изследванията на пеперудите позволяват да се разкажат много истории, но всъщност песента е за тясната ивица между живота и смъртта. Накрая в "The Permanent Way" се опитахме да обединим всички теми в една и така тя се превърна в централна песен от албума".     

Този албум ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 26 април, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички