BraZZoBrazZZie 2012, или изкуството да духаш


BraZZoBrazZZie 2012, или изкуството да духаш

2663

Брасът е навсякъде около нас.

Ще го възпее - макар предимно инструментално, първият фестивал Brazz Is All Around, който ще се проведе в Sofia Live Club между 10 и 12 февруари.

Фънк. Ритъм-eн-блус. И (ри)тъмен блус. Джаз. Реге. Ска. Латино. Луди балкански ритми. Стара градска музика. Класика. Винаги е тук. Присъствието му е толкова естествено, че често пъти остава незабелязано. Тромпет. Саксофон. Тромбон. Туба. Валдхорн. Флюгелхорн. Дори и да не си представя какво точно се крие зад тези имена, със сигурност всеки поне веднъж е чувал красивия им глас. Основен участник или незаменим помощник. Медният духов инструмент е задължителна съставка от повечето музикални ястия, от които човечеството с удоволствие си хапва днес.

На богатството, красотата, многообразието и неизбежността на духовата музика е посветено първото издание на събитието. Три дни музикално разнообразие (както и някои пълни безобразия) обещават организаторите на първия фестивал за духова музика от Брас Асоциация и 24/7.

От началото та чак до ден-днешен ще ни преведе стартът на проявата, 10 февруари. Началото на джаза. Началото на 20 век, когато дикси-то се раждало по улиците на Ню Орлийнс. Началото на 30-е години на миналия век, когато суингът подлудявал нощните клубове в САЩ и Европа, бесните танци започвали днес и завършвали утре. Пътуването ще завърши тук и сега, с една моментна музикална снимка на актуалната международна фънк ситуация.
 
На 11 февруари, събота, ще празнуваме многообразието. Тържеството ще започне с вкусен коктейл от ромски фолклор, фънк, реге и джаз, ще премине през ожесточена битка за сърцата и телата на феновете на латино музиката, и ще завърши със здраво фънкарско звучене.

Последната вечер ще покаже какво се случва когато всички членове на Брас мафията...асоциацията се качат заедно на една сцена с инструменти в уста. След прецизното красиво бигбендово звучене (5 тромпета, 5 тромбона, 4 саксофона), присъстващите ще се хвърлят във фънк вълната от предишната вечер, а голямата точка за десерт ще бъде сложена с лудо музикално безобразие, пресъздаващо звученето, емоцията и енергията на градските духови оркестри, популярни в годините след Освобождението у нас (и доста време след това). Но по съвременен и много заразителен начин.

Брас Асоциация е идейна структура, създадена през 2008 от тромпетиста Мишо Йосифов (вдясно на колажа) и тромбониста Вили Стоянов (вляво)– едни от най-добрите музиканти, с които към днешна дата родната музикална сцена разполага. Формацията събира музиканти от няколко поколения и с различни творчески търсения, изкушени от добрата енергия и от любовта си към духовата музика. Членовете на Брас Асоциация са музиканти, които създават и участват в проекти от различни жанрове, и които рисуват модерния облик на съвременната музика в България.

Начален час на концертите: 21 часа.

За най-нетърпеливите вратите на клуба ще отварят в 20 часа.

Билети за BraZZoBrazZZie на цени 15 лева за вечер и 35 лева за целия фест могат да бъдат закупени в мрежите на Eventim (http://www.eventim.bg/), Ticketstream (http://ticketstream.bg) и Ticket Plus (http://ticketplus.bg/), както и на място в клуба в дните на фестивала.

Програма на BraZZoBraZZie 2012:

10 февруари

Dixie Band Тетевен & Sunnie
Da New Generation
Михаил Йосифов секстет и приятели
DJ Support: Water Nimph
Graffiti Live Action

11 февруари

RomaNeno Project
Tumbaito vs Mango Duende
SouthWick
DJ Support: DJ Marten
Graffiti Live Action

12 февруари

Funkallero
Brazz ViliDJ & приятели
Петя & компания от Studio Dance Zone

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички