Вижте кои групи и изпълнители ще пеят на бургаския Джулай
Сребърен медал за кавалджията Владимир Величков от Глобалните музикални награди: "Пробуждане"
Tungevaag, Mairee и Suark се присъединяват към кралете на Tomorrowland Dimitri Vegas & Like Mike
Карла Кьолнер за пръв път с Биг бенда на БНР, закриват концертния сезон
Турнето на Мария Илиева "100 причини" започна с впечатляващи концерти в Стара Загора и Варна
Sofia Live Festival, или постигането на Баланса
Носителят на шест награди "Грами" Джейкъб Колиър ще пее в НДК и ще запише песен с Мистерията на българските гласове
Най-мащабното концертно шоу на Графа тръгва на лятно турне
Голямо лятно шоу от Смоуки под звездите в Пловдив
Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenpehtamin в Пловдив, София и Велико Търново
The Smile – голямата вълна
40 Years Of The Apocalypse с Vader в България. Bio-Cancer и Warside преди дет метъл ветераните на 23 юни

България домакин на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет


България домакин на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет

904

София става притегателна сила за европейската музикална индустрия в продължение на три дни.

Дванадесетото издание на Европейския музикален форум ще се проведе в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" от 5 до 7 юни. Това ежегодно събитие на Европейския музикален съвет (European Music CouncilEMC) тази година за първи път стъпва на територията на Балканите, благодарение на предприетата инициатива от Българската музикална асоциация. Темата е "Справедливост в музиката" и включва панели, срещи и дискусии за това как да направим музикалния сектор справедлив за всички участници в него независимо от пол, възраст, неравнопоставеност, сексуална ориентация, раса, класа, етническа принадлежност, религия или друг статус, както е посочено в 10-ата цел на ООН за устойчиво развитие "Намаляване на неравенството в и между държавите". Очаква се тази година в събитието да се включат около 200 делегати от цяла Европа.

Европейският музикален форум си поставя за цел да осигури платформа за дебат и обмен на добри практики относно теми като равния достъп до пазар и участие, справяне с географската дискриминация, подобряване на музикалното образование, ориентация в дигиталната трансформация и други предизвикателства пред създаването на справедливо и разнообразно музикално бъдеще.

Иранско-канадската певица, композитор и мултиинструменталист Golnar Shahyar ще открие с реч, посветена на равенството в музиката. Тя е един от най-успешните изпълнители на съвременната европейска сцена. Призната е също като композитор и продуцент на авторската си музика, а освен това е и сътрудник в танцови, театрални и оперни проекти. През 2008 г. се установява във Виена и започва да изучава глас и китара в Университета за музика и сценични изкуства. Дебютният ѝ албум "TearDrop", издаден през ноември 2022 г., е номиниран за немската награда Jazzpreis за най-добър международен дебютен албум на годината.

Всяка година Европейският музикален съвет организира Европейския музикален форум (European Forum Оn Music), който събира над 150 професионалисти от Европа - представители на водещи европейски и национални музикални съвети, мрежи, европейски асоциации, които в рамките на три дни имат възможност да представят добри практики, вълнуващи музикални проекти, да обсъдят и начертаят посоките на необходимите политики, спрямо належащи проблеми и тенденции в бранша и да се срещнат със своите колеги, които споделят една и съща цел - устойчивото развитие на музикалния сектор.

Събитието е ориентирано към професионални музиканти, ръководители на културни организации и институции, културни мениджъри, представители на национални, европейски и международни организации, политици, представители на местни и национални власти с ресор култура и други заинтересовани от музикалната екосистема и политиките за развитие на културните индустрии участници.

Форумът се провежда под патронажа на кмета на София Васил Терзиев и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички