Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

Джаз сензация от Полша на фестивала Sofia Jazz Peak 2015


Джаз сензация от Полша на фестивала Sofia Jazz Peak 2015

3675

Носителят на Голямата награда и Наградата на публиката на конкурса Shure Montreux Jazz Voice - тандемът Войчех Мирчек (вокали) и Павел Томашевски (пиано) – виртуозен изпълнител на джаз и класическа музика, ще гостува за концерт в тазгодишното издание на фестивала Sofia Jazz Peak, организиран от агенция "Кантус Фирмус".

Поляците ще представят своя албум "Love Revisited", с който печелят редица награди и предизвикват интереса на критиката. Стилната програма на диска е съставена от песни от репертоара на Ела Фицджералд, Нат "Кинг" Коул и Франк Синатра, създали класическата традиция в джаза. Събитието, чийто начален час е 20.00 ч., се организира със съдействието на Полския институт.

Силата на дуото е в комбинацията на ярки индивидуалности с тяхната музикална креативност и грижа за всеки художествен детайл. Изпълнителите умеят да водят музикален диалог, показват своята концепция с активна импровизация, с моменти на размишление, добавяйки винаги и малко чувство за хумор. Всяко тяхно изпълнение е на най-високо художествено ниво.

Роденият през 1987 Войчех Мирчек израства в семейство на музиканти. Първоначално учи виолончело и пиано. По-късно се насочва към джаза и взема уроци по пеене в Музикалната академия в Катовице, където впоследствие се дипломира. Мирчек развива своята вокална техника, като комбинира инструменталния подход и класическата джаз традиция с изпълнение на стандарти и импровизации. Певецът получава признание в Монтрьо през 2013., след което започва работа над албума "Love Revisited", реализиран през 2014.

Павел Томашевски е роден през 1983. Завършва Музикалната академия в Катовице с магистърска степен в две специалности: пиано и композиция. Като водач на джаз формацията Томашевски трио става носител на награди от редица важни джаз конкурси в Полша, сред тях конкурсите в Краков и Вроцлав. Развива активно своята кариера и свири с музиканти като Мария Шнайдер, Найджъл Кенеди, Ерик Мариентал, Дийн Браун, Михал Урбаняк, Ярек Сметана, Гжегож Нагурски и други.

Мирчек и Томашевски са една от най-интересните джаз формации в Полша от изминалото десетилетие. Изявата от Sofia Jazz Peak влиза в рамките на   "Европейския музикален фестивал", част от календара на културните събития на Столичната община. Събитието се провежда със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк. Двата фестивала -  Sofia Jazz Peak и "Европейският музикален фестивал", бяха отличени в края на май със знака на платформата "Европа за фестивалите, фестивалите на Европа", организирана от Европейската фестивална асоциация.

Билети за концерта могат да бъдат закупени от касата на "Кантус Фирмус" в зала "България", онлайн на www.ticketsbg.com, както и на мястото на събитието 1 час преди неговото начало.

Sofia Jazz Peak се организира за първи път през 2003. Негова основна цел е да бъдат представени на българската публика най-интересните изпълнители на съвременния джаз и други близки до него стилове. Концепцията на фестивала се опира на максималната свобода в дефиницията за джаза.

Повечето от гостуващите музиканти са изпълнители от световна класа. Сред тях са Ал Жаро, Джордж Бенсън, Маркъс Милър, Мейсио Паркър и други, както и много български майстори на джаза като Милчо Левиев, Камелия Тодорова, Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Ангел Заберски и други.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички