Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Естрея Моренте пренася у нас слънчева Андалусия за два часа


Естрея Моренте пренася у нас слънчева Андалусия за два часа

4705

Преди година българската публика бе покорена от Дулсе Понтеш, а на 4 октомври тази година в зала 1 на НДК ще пее Естрея Моренте (Estrella Morente).

Тя ще спектакъла "Mujeres" ("Жени"), съпроводена от китаристите Хосе Карбонел Муньос "Монтоита" и Хосе Карбонел Серано; Ремедиос Ередия, Соледад Моренте и Виктория Муньос – палмас (характерното за фламенко пляскане с ръце), и Анхел Габаре - кахон. Присъствието на Монтоита гарантира виртуозно китарно изпълнение и стегнат акомпанимент, а цялата група ще пренесе зрителите поне за два часа в слънчева Андалусия, обещават организаторите.
 
През това лято редица европейски сцени посрещнаха един нов и оригинален проект, наречен “Дулсе Естрея” – уникален дует на фламенко изпълнителката Естрея Моренте и на фадо певицата Дулсе Понтеш – който превърна Иберийския полуостров в един музикален организъм. Те пяха в множество испански и португалски градове, включително на фестивала в Кордова, на Експо’08 в Сарагоса и фламенко биеналето в Севиля.

Певиците бяха подбрали най-популярните песни от своя репертоар, естествено в нов, специално разработен аранжимент, както и специфични композиции, като "Maria De Buenos Aires" на Астор Пиацола, "Gracias A la Vida" нa Виолета Пара, песни на Лола Флорес и Амалия Родригеш.

Младата Естрея Моренте – eдва на 26 години – вече е звезда не само в Испания, но и в целия свят, с три самостоятелни албума - "Calle Del Aire", "Mi Cante Y Un Poema", "Mujeres" и DVD-то "Casa, Cueva Y Escenario", със спектакъл, посветен на певицата Пастора Павон (Ла Ниня де лос Пейнес).

Той се състоя на сцената в градината на двореца Аламбра, където през 1922 е проведен първият конкурс "Cante Jondo", ръководен от Федерико Гарсия Лорка и Мануел де Файа.

Естрея участва и в множество чужди проекти – на баща й Енрике Моренте ("Omega", "Lorca", El Pequeno Reloj", "Pablo D Malaga", "Morente Suena Аl Alhambra"), на китаристите Хуан Карлос Ромеро и Ниньо Хоселе, на певеца Потито, на групата Чамбао.

Търсещата й душа се се бои да се впусне и в този уникалин експеримент с Дулсе Понтеш, която е вече 20 години на сцена и е смятана за най-добрия глас на Португалия.

Двете певици измислят термина фаденко, за да обозначат онова, което разцъфтява на сцената с тяхната поява – “пътешествие с музиката, по вода, с душа и с онова, което ни свързва.”

Те споделят, че “възможностите на фламенкото и фадото са безкрайни. Всяка музика, която е с душа идва от една майка. А фадото и фламенкото са сестри.” Естрея заявява, че е заобичала музиката на Дулсе от малка, тъй като често е звучала у тях, а Дулсе Понтеш от своя страна описва Естрея като ”вдъхновяваща, скромна, отворена към новото и невероятна на сцена – силна и магична!”
 

Официален сайт за концерта на Естрея Моренте - http://jazz-plus.com

Билети за спектакъла, организиран от "Джаз Плюс" и Испанското посолство в София може да намерите на касата на НДК и на http://ticketplus.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички