Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Фадо е! Мизия с мисия в София


Фадо е! Мизия с мисия в София

5648

"Най-красивият град на света е този, в който сме щастливи", гениално отбеляза Ерих Мария Ремак в книгата си "Нощ в Лисабон".

Именно от Лисабон - да представи неговия саундтрак и да зарадва всички български фенове на фадото, пристига Мизия (Misia). (Да не се бърка с японката със същото име.)

Португалската певица ще се изяви в столичната зала "България" на 29 ноември. Скоро след гастрола на другите голяма фадищи у нас - Мариза и Естрея Моренте, вдъхновени от голямата Амалия Родригеш.

С което жанрът в традиционната градска вокална и инструментална музика на Португалия регистрира чувствителен резултат в коша на родния поп-, рок- и денс-афиш от чуждестранни гости.    

Вокалистката, чието истинско име е Сузана Мария, иззва по покана на "Джаз Плюс".  

Мизия има поне две родини (баща ѝ е от Португалия, а майка ѝ - от Испания), говори няколко езика и разполага с няколко лица. Тя е номад по душа – носи дома в съзнанието си и може да отлети, накъдето я отведе артистичният й път.

Нейната баба е вариететна акриса от Барселона, около която винаги се е разнасял аромат на диви цветя, прашни сценични драперии и костюми, копринени дневници и бледозелени стени. Върху тях са окачени картини на нейни приятели-художници, носещи атмосферата на града, в който се намира и душата на музиката. Приятелите, хората от нейната кръвна група, са писатели от кръга на Лидия Хорхе и Жозе Самарго, актриси като Мария де Медейрос, поетесите Граса Маура, певиците като Мария Бетания и художниците Бела Силва и Карлуш Тореш. Общуването с тях зарежда и вдъхновява Мизия. То е отразено в нейната мелодия.

Мизия е родена в Порто, Португалия. Майка ѝ - известна барселонска кабаретна актриса - е с каталунски произход, факт, който обяснява защо в музиката на Мизия намираме толкова различни влияния от други стилове: танго, болеро, фламенко. С нетипичното смесване на португалска китара с акордеон, цигулка и пиано, оригиналната певица постига ново чувствено звучене и доразвива традиционното фадо. Успява и да се отърси от сянката на Амалия Родригеш.

Вокалистката работи с модерни португалски поети. Албумът ѝ "Canto" (2003) се смята за шедьовър.

В него тя събира най-добрия португалски китарист - Карлуш Паредеш, и лириката на Вашку Граса Мура, Сержо Гудиньо и Педро Тамен. Освен това Мизия умело интерпретира различни песни във фадо вариант - пример за това е легендарната пиеса "As Time Goes By" от филма "Казабланка". В предпоследния си албум - "Drama Box", тя се представя като вариететна танцьорка, която обитава заедно със своя антураж хотела "Drama Box". Дискът е великолепна колекция от изпълнения на болера, танга и фадо песни.

Фадищата експериментира постоянно, като винаги погледът ѝ е обърнат напред, а не към миналото. Тя знае, че животът е красив и тази красота няма нищо общо с измамното и преходно щастие на консуматорското общество. Но в живота има и много болка – смърт, изгаряща страст и любовни разочарования, затова именно тези силни емоции тя предава в своите песни. Само гласът на жена, която носи белезите на съдбата върху тялото си, може да пресъздаде любовта и страстта в лириката на своите песни по такъв начин. Тя е влюбената жена, независимата, желаната, свободната, фаталната.

Тя е жената, която сънува наяве.

“Пея за живота, за неговата мизерна и великолепна страна”, заявява изпълнителката.

В последния си проект тя си завръща към чистото, истинското фадо – онова от задимените таверни, сърцераздирателното, носталгичното, вечното…  Затова и  "Lisboarium" е поглед към града и португалската музика, към поезията и въображаемия свят.

Концертът е със специалното съдействие на Португалското посолство в София.

До края на 2008 година има достатъчно време да видим и други звезди на фадото. Мадредеуш и Анa Моура например.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички