Фестивалът "Франкофоли" се завръща на Гребната база в Пловдив


Фестивалът "Франкофоли" се завръща на Гребната база в Пловдив

1446

Седмото за България издание на най-големия международен франкофонски фестивал "Франкофоли" (под марката на френския фестивал Les Francofolies) ще се проведе в града на тепетата на 21 и 22 юни.

След 5 суперуспешни издания в Благоевград и последвало двугодишно прекъсване, през 2023 година фестивалът посрещна за първи път своите гости на нов терен – на Гребната база в Пловдив, а не на стадион "Христо Ботев", както беше предвидено и обявено тази година, съобщиха организаторите на събитието. Промяната се налага поради риск съоръженията, необходими за изграждането на сцената, в съчетание с високите температури, да увредят сериозно тревната настилка на стадиона.

"Няколко дни след "Франкофоли", на стадиона трябва да се проведе футболен мач, след като наскоро Ботев Пловдив, след дългогодишно чакане, спечели Купата на България и ще участва на Евротурнирите. Не бихме си позволили да поставим в риск следващото спортно събитие, затова заедно с Община Пловдив и ръководството на стадиона, взехме решение да върнем фестивала тази година отново на Гребната база", сподели  Христина Спасова, директор на "Франкофоли" за България.

През 2023 г. първото първото гостуване на фестивала в града на тепетата се проведе именно на Гребната база, където хиляди музикални фенове пяха и танцуваха със своите любими изпълнители. По традиция, и сега  в двата дни ще слушаме и гледаме много актуални и обичани артисти. Тази година в първата вечер на сцената ще излязат Иво Димчев, Нувел Ваг, Ищар, DJ Willy William и Паров Стелар. На 22 юни, събота, с изключителна атмосфера на сцената ще се качат Alexis Carlier, Делукс, Барбара Прави, Неж и една от най-успешните денс формации в Обединеното кралство за последното десетилетие - Рудиментъл.

До момента в българското издание на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които Gipsy Kings, Метр Гимс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Заз, Кристоф Уилем и други. През 2019 г., със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на "Франкофоли" в Ла Рашел, Франция. През 2017 г. "Франкофоли" в Благоевград беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта "Голямата обиколка". Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на община Пловдив и фондация "Пловдив 2019".

Билети - в мрежите на eventim.bg.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички