Франк Запа оживява в Картини от една изложба


Франк Запа оживява в Картини от една изложба

4005

Двойният проект "Thing-Fish"(1984) на великия Франк Запа (Frank Zappa) ще бъде представен в "Картини от една изложба" довечера.

Предаването за концептуални албуми се излъчва по програма "Хоризонт" на БНР всяка събота след новините в 21.00 ч.

По време на Рождественските празници през 1982 Франк Запа замисля мюзикъл със заглавието "Thing-Fish", който да постави на Бродуей. Това се случва у дома му точно преди да замине за Лондон, за да записва с Лондонския симфониченоркестър.

Между 1981 и 1982 в театрите на Бродуей има съществена промяна по отношение на стилистиката - забелязва се преход от консервативните мюзикъли към експериментални пиеси, често пъти дори с претенциозен или вулгарен оттенък.

Идеята на Франк е да направи пародия на типичния бродуейски мюзикъл като се присмива и подлага на сатира включването в спектаклите на всяка актуална тема със социално значение.

"Простата идея зад "Thing-Fish" е, че някой е направил заразата, наречена СПИН, и после са я тествали. Те се разработили тази зараза като оръжие и са я  изпробвали върху затворници, по същия начин както направиха експерименти върху чернокожи затворници като използваха сифилис. Това бе доказано документално. Да, правиха тези експерименти със сифилис върху чернокожи затворници в американските затвори, това е факт. Ние тръгнахме от този факт, че е създадена зараза, този път със специфичен генетичен код, за да се отърват от всички лица с подчертана ритмична нагласа, т.е. афроамериканци и от момченцата с меки китки. Така че аз допуснах, че правят такъв тест в затворите и като отпадни продукти от експеримента са създадени мутанти и други нежелани създания", обяснява покойният от 1993 година музикант, цитиран от водещия на предаването Сергей Шишов.

Творбата представлява театър в театъра, в който главните герои са разглезените бели англосаксонци протестанти (WASP) Хари и Ронда, участници в пиеса, първоначално започваща с идеята да е посветена и да е с участието на т.н. Mammy Nuns (майчета монахини, събирателен образ на чернокожите бавачки от южните щати на САЩ). Сюжетната линия обаче тръгва в друга посока след серия от драматични обрати в резултат на актуални политически явления. Оказва се, че Хари е хомосексуалист, следствие на движението за свобода на жените, станало причина той да загуби сексуалното си влечение към другия пол. Ронда, от своя страна, е проститутка като повествованието се води от чернокожи мутанти, които представят мюзикъл.

Всички граници между представление и публика са изтрити, тъй като това е театър за театъра, за хора, които отиват да видят спектакъл, и историята зад кулисите на шоуто.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички