Главозамайващата Мейси Грей! BIG in Bulgaria


Главозамайващата Мейси Грей! BIG in Bulgaria

5310

Зала 1 на НДК преля от фенове снощи.

Преди началото на концерта на Мейси Грей (Macy Grаy) две прекрасни дами раздаваха пликчета с "Nescafe Gold" на онези, които се бяха настанили във ВИП ложата, докато всички други се блъскаха един в друг, за да си намерят местата.

Накрая се оказа, че просто капацитетът на помещението не беше достатъчен за хората, дошли да чуят именитата вокалистка. Концертът зае бойна готовност. Около сцената се бяха струпали значителен брой правостоящи, а по периферията сновяха фотографи с апарати с големината на карабина.

Групата излезе първа. Барабанист и басист под шапки с козирка, пианист и китарист с каскети, перкусионистка в костюм и беквокалистки, които за малко да откраднат шоуто. Истински грации, онези, които Рубенс дори не е сънувал. Две тъмнокожи жени, всяка от която тежаща поне над стотина килограма, с красиви лица, гласове, отвяващи в трета глуха Уитни и Марая взети заедно, и танцови движения, от които всеки хореограф би черпил вдъхновение.

Затишие. Мейси излиза. Публиката избухва. Дивата е облечена в светла рокля, по-скоро напомняща "африканска роба", с накъдрена коса и микрофон, целият обсипан в диамантена светлина.

Дрезгаво-поетичният й глас директно влиза в ритъм с фънки, джаз елементите на първото парче. Следващо встъпление. Бендът извършва чупки в различни посоки, а "грациите" застават от двете страни на Мейси и се скъсват от танци.

Военнополевите маневри се засилват. Приклекнали, всички фотографи се изтеглят в редица от единия край в другия. Те не изпускат от око шоуто, което се разиграва на сцената. Майка с дете стои права на пътеката. Тя все още не подозира, че ще я последва цял взвод от желаещи да се доближат до магията. Охраната губи контрол над ситуацията. Скоро революцията ще добие застрашителни размери. Това се случва точно когато Мейси Грей приканва всички да се вдигнат и да танцуват.

Седалките и подиумът започват да се клатят така, сякаш има земетресение. Крачките към "концертния преврат" са следните.

Първа стъпка: Мейси пита как се произнася думата "София". Къде е ударението, по-точно. След като цялата зала единодушно решава този проблем, тя преминава към втората стъпка. Разказва история, която по нейни думи е действителен случай. Или по-точно, как решили (тя и бендът й) да посетят България. Пианистът, който в една лежерна сряда, докато бездействал на фона на слънчева Калифорния, се чудил какво да прави,  без да му мисли много задал недвусмисления въпрос на Google, където веднага получил отговор, че трябва да посети София.

А защо, почудил се той и отново се допитал до всезнаещата търсачка, която моментално изкарала редица причини, коя от коя по-значими. Като това, че в града ни е пълно с хора, които знаят как да се забавляват, които умеят да пият много. Факт, който сам по себе си се оказал достатъчен за целия бенд! И това, че в София е пълно с едни от най-красивите жени и секси (дума, която често се появяваше в речника на Мейси) мъже от целия свят!

До този момент вече бяха малко хората, които все още подтискаха импулса си да разкършат тяло в диви, секси танци.

А Мейси Грей продължи с известното и не по-малко рекламно парче "Glad You're Here", което преля в едно по-старо и доста класическо - "Sweet Baby", само с акомпанимент на китариста. То пък приятно загатна това какво би представлявал един електрически unplugged.

Барабанистът обаче се включи, за да разчупи изпълнението, последван от цялата компания. Други парчета, с които Мейси ни зарадва, бяха, "I Try"; "Psychopath" и "Sexual Revolution". Сетне настроението премина от изпълнения от последния й проект - "BIG" (2007), в безметежен микс от стари бойни осемдесетарски парчета. Китаристът не издържа и израпира едно Run DMC-Aerosmith -"Walk This Way".

Затишие. Мейси не е на сцената. Но групата подхваща нещо много познато. Нечии гласове се дерат от еуфория някъде из "фронта", в който се е превърнала залата. Това е "Creep" на Рейдиохед (Radiohead). Страхотен кавър! Прелюдия към края: "Чист пърформанс!", крещи от удоволствие някой из мелето от позитивно настроение и много чупки в кръста.

Певицата се качва на подиума на барабаните и застава над всички. Двете съпъстващи вокалистки подскачат по цялата сцена, а на самата нея излизат двама сценични работника, облечени в червени анцузи, сложили по едни дяволски рога.

Единият мушка долари в "скромните" деколтета на беквокалистките и след това показва навитата на руло хартия, на която пише "SCREAM". След последвалата шокова вълна, на "фронта" трябва да са се появили жертви със спукано тъпанче. Или пък две.

"Страшна концепция", философства някой, докато публиката се изнизва със замаяна глава от залата, а от колоните се чува  "Mediate" на INXS.

"Точно за няколко минути ни показаха в какъв свят живеем. Такъв, движен от пари, алчност, похот и саморазрушение.... Но Мейси добре проповядва най-важното - ЛЮБОВ!

(Част от нея може да видиш в рубриката ни "Галерии" скоро! Фотоасът Елена Ненкова в действие!)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички