Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Истории от бялата мъгла


Истории от бялата мъгла

1981

Със своя четвърти студиен албум британският музикант Ben Howard затвърди позициите си сред по-младите слушатели не само в Англия, но и у нас, и именно по тяхно предложение ще слушаме негова музика в предаването "Картини от една изложба".

Ben е известен като певец, автор на песни и мултиинструменталист, носител на две отличия Brit, чийто албуми два пъти оглавяват британските музикални класации и се продават дори при дебюта му със статус двойно платинен. Стилистиката на своята музика той самият определя така: "Винаги съм имал склонност към келтските и английските фолклорни традиции. Слушам много стара ирландска бунтовническа музика – това обикновено е моето неделно матине. Но вместо да копирам нечий стил, аз се интересувам от съчетанието на стилове, как може да ги слея в нещо ново".

В най-новия му албум "Collections From The Whiteout", или "Истории от бялата мъгла", откриваме сборник с наблюдения, направени по време на обществени сътресения, и тяхното интерпретиране в публичното пространство. Ben Howard ни представя екстремни случаи на трагедии и тревожни ситуации. Подобни събития, както повечето новини, са  раздувани от медиите, окарикатурени са до политически абсурд и предизвикват рязко поляризирани мнения. Свидетели сме как статии с противоположни позиции се използват всеки ден, за да се оформи обществената гледна точка по определени въпроси. Изчезва фокусът и на важните за обществото теми, постигне ли се ефектът на полярната бяла мъгла, когато се губи хоризонтът. А това е най-опасната ситуация според полярните изследователи. "Всъщност ние нямаме верните отговори, защото винаги се опитваме да стигнем до действителността, и след като липсват достатъчно основания, я обясняваме по свой си начин".

Първоначалното намерение на Howard е да подготви концептуален албум с истории за други хора, но в крайна сметка открива, че това, което за пише, неволно е станало нещо лично. Такава е историята на Анна Сорокина, осъдена на затвор в Съединените щати за това, че се представя за богата социалистка, само за да натрупа няколкостотин хиляди долара дълг. Ben обаче я насърчава да запази парите, скъпоценностите и известността. Той ни разказва и за Ричард Ръсел, служител на летището Сиатъл-Такома, който открадва самолет и се разбива час по-късно в остров. Howard пренаписва случката като спасява Ръсел и моли всеки, който го намери, просто да го върне у дома.  В друга песен темата е за загубата на живот заради мечтите, борбата със пристрастяването и зова за помощ, когато няма никой наблизо. Най-добре кредото на Ben Howard е изложено във финалната песен: "Аз бързо говоря, остро говоря и съм мечтател".

Сергей Шишов ще представи "Collections From The Whiteout" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 26 февруари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички